Od 17-26 stycznia 2014 r. trwają największe w Europie Targi Rolne w Berlinie. Jak co roku w pawilonie polskim będzie stoisko Ziemi Lubuskiej, prezentując produkty regionalne, specyfikę regionu i promując region kulinarnie. W poprzednim roku uczestniczyło prawie 1600 wystawców reprezentujących 67 krajów, liczba odwiedzających przekroczyła 407 tysięcy. Targom towarzyszyło pond 300 prelekcji i seminariów branżowych. Obecny rok zapowiada się jeszcze tłumniej ze względu na sprzyjającą aurę.
Szczegóły dodatkowych seminariów i konferencji oraz spotkań branżowych w bieżącym roku na www.gruenewoche.de.
Estonia jest w 2014 roku partnerem Targów „Zielony Tydzień”. Specjały kulinarne tego kraju, niedaleko leżącego od naszych granic – mogą zaskakiwać. Estończycy jedzą mało owoców i warzyw, za to sporo ryb i potraw mięsnych, głównie wieprzowiny. Estończycy jedzą chleb żytni i gruboziarnisty – pszenny. Estoński sernik przyprawiany jest … kminkiem i solą, gdyż nie jedzą prawie wcale cukru. Podstawowym napojem jest piwo oraz powszechnie pite kwaśne mleko. Natomiast z rzepy i kapusty przyrządzano wiele tradycyjnych potraw. Jedne z nielicznych słodyczy – to znane ciastka „kringle” (na zdj.).
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/