Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu w ramach realizacji projektu „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych” ogłasza nabór uczestników na szkolenie:
„Ryzyko przekroczenia dopuszczalnych norm dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego w zależności od parametrów procesu wędzenia”
które odbędzie się dnia 26 listopada 2015 roku w siedzibie Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu na ul. Chorzowskiej 16/18.
Uczestnikami szkoleń mogą być przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych przy wykorzystaniu tradycyjnych metod wędzenia tj. przy wykorzystaniu drewna, w tym również podmioty prowadzące ww. działalność w ramach prowadzonej przez nie działalności marginalnej lokalnej i ograniczonej (MLO). Szkolenie rozpocznie się o godzinie 10.00 a zakończy o godzinie 15.00.
Program szkolenia:
10.00-10.45 | 1 | Ocena ryzyka występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia. |
10.45-11.30 | 1 | Wpływ różnych technik i parametrów wędzenia na jakość wyrobu |
11.30-11.45 | Przerwa kawowa | |
11.45-12.30 | 1 | Przykład rozwiązań konstrukcyjnych tradycyjnej wędzarni. |
12.30-14.00 | 2 | Prezentacja i ocena wyników badań wędlin, wyprodukowanych w zróżnicowanych parametrach w trakcie warsztatów praktycznych |
14.00-14.15 | Przerwa kawowa | |
14.15-15.00 | 1 | Prezentacja wyników badań monitoringowych prowadzonych w ramach badań właścicielskich, ocena procesu zmian zawartości WWA w wyrobach wędzonych w skali kraju. Podsumowanie, wnioski, pytania, dyskusja |
15.00 | Poczęstunek |
Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu pokrywa koszty szkolenia oraz zapewnia wyżywienie dla uczestników szkolenia oraz serwis kawowy. Koszty dojazdu pokrywają uczestnicy szkolenia. Szczegółowych informacji udziela:
Barbara Sałata – tel. 48 365 69 35, e-mail b.salata@cdr.gov.pl
Karty zgłoszenia proszę przysyłać na wyżej wymieniony adres e-mail.
Do pobrania:
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/
Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”,
Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Projekt „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
– ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych”
opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu,
współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej PROW na lata 2014-2020
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).
Ostatnie Aktualności Rolnicze z tej kategorii:
- ...Komisarz UE ds. Rolnictwa w sprawie interwencji na rynku mięsa drobiowego i wieprzowego »
- ...Odpowiedź MRiRW na interpelację poselską w sprawie sytuacji na rynku trzody chlewnej »
- ...Jak wygląda sytuacja eksportu polskiego drobiu do Arabii Saudyjskiej? »
Zobacz również:
- Nabór na szkolenia informacyjne realizowane w pięciu województwach w ramach projektu „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych” | Aktualności Rolnicze | NowoczesnaFarma.pl »
- Rolniczy Handel Detaliczny - pytania i odpowiedzi | Aktualności Rolnicze | NowoczesnaFarma.pl »
- Rolniczy Handel Detaliczny | Aktualności Rolnicze | NowoczesnaFarma.pl - 19-11-2020 »
- Ogłoszenie | Aktualności Rolnicze | NowoczesnaFarma.pl »
- Zakończenie realizacji projektu: Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych | Aktualności Rolnicze | NowoczesnaFarma.pl »
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.