Ryzyko przekroczenia dopuszczalnych norm dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego w zależności od parametrów procesu wędzenia

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu w ramach realizacji projektu „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych” ogłasza nabór uczestników na szkolenie:

Ryzyko przekroczenia dopuszczalnych norm dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego w zależności od parametrów procesu wędzenia

które odbędzie się dnia 26 listopada 2015 roku w siedzibie Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu na ul. Chorzowskiej 16/18.

Uczestnikami szkoleń mogą być przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych przy wykorzystaniu tradycyjnych metod wędzenia tj. przy wykorzystaniu drewna, w tym również podmioty prowadzące ww. działalność w ramach prowadzonej przez nie działalności marginalnej  lokalnej i ograniczonej (MLO). Szkolenie rozpocznie się o godzinie 10.00 a zakończy o godzinie 15.00.

Program szkolenia:

10.00-10.45 1 Ocena ryzyka występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia.
10.45-11.30 1 Wpływ różnych technik i parametrów wędzenia na jakość wyrobu
11.30-11.45   Przerwa kawowa
11.45-12.30 1 Przykład rozwiązań konstrukcyjnych tradycyjnej wędzarni.
12.30-14.00 2 Prezentacja i ocena wyników badań wędlin, wyprodukowanych w zróżnicowanych parametrach w trakcie warsztatów praktycznych
14.00-14.15   Przerwa kawowa
14.15-15.00 1 Prezentacja wyników badań monitoringowych prowadzonych w ramach badań właścicielskich, ocena procesu zmian zawartości WWA w wyrobach wędzonych w skali kraju. Podsumowanie, wnioski, pytania, dyskusja
15.00   Poczęstunek

Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu pokrywa koszty szkolenia oraz zapewnia wyżywienie dla uczestników szkolenia oraz serwis kawowy. Koszty dojazdu pokrywają uczestnicy szkolenia. Szczegółowych informacji udziela:
Barbara Sałata – tel. 48 365 69 35, e-mail b.salata@cdr.gov.pl
Karty zgłoszenia proszę przysyłać na wyżej wymieniony adres e-mail.

Do pobrania:

Karta zgłoszenia uczestnictwa

 Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/

 

logoEuropejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”,
Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Projekt „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
– ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych”
opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu,
współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej PROW na lata 2014-2020

 

 

 

125ml milk

logo
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: dopuszczalnych; przekroczenia; doradztwa; procesu; ramach; zwierzęcego; rolniczego; wędzenia; pochodzenia; żywności; radomiu; zależności;  ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »