shiuz__750 x 100 px_1

Produkty wędzone – Komisja Europejska sprawdza normy

Aktualności Rolnicze

 Produkty wędzone – Komisja Europejska sprawdza normyMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju informuje, że Komisja Europejska zamierza przeprowadzić ponowną ocenę dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń substancjami smolistymi w wyrobach wędzarniczych.   Wprowadzone w 2014 roku przepisy KE obniżyły dopuszczalne normy WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych) w produktach spożywczych, pozostawiając jednak możliwość tradycyjnego wędzenia w przypadku produktów [więcej...]

Ryzyko przekroczenia dopuszczalnych norm dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego w zależności od parametrów procesu wędzenia

Aktualności Rolnicze

Ryzyko przekroczenia dopuszczalnych norm dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego w zależności od parametrów procesu wędzenia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu w ramach realizacji projektu „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych” ogłasza nabór uczestników na szkolenie: „Ryzyko przekroczenia dopuszczalnych norm dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego [więcej...]

Tradycyjne wędzenie a WWA – relacja ze szkoleń w Radomiu

Aktualności Rolnicze

Tradycyjne wędzenie a WWA – relacja ze szkoleń w RadomiuWe wtorek 17 listopada w radomskim oddziale CDR zakończył się pierwszy etap projektu „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych”. Odbyły się cztery dwudniowe szkolenia, w których uczestniczyli przetwórcy i rolnicy prowadzący działalność w ramach MOL, którzy mają problemy ze spełnieniem nowych norm [więcej...]

UWAGA PRODUCENCI WĘDLIN !

Aktualności Rolnicze

UWAGA PRODUCENCI WĘDLIN ! Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział Radom, rozpoczyna nabór uczestników na cykl szkoleń w ramach projektu pt.: „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych” Realizacja projektu obejmuje między innymi cztery dwudniowe szkolenia z zakresu wędzarnictwa. W ramach każdego szkolenia odbędą się cztery [więcej...]

Grillowanie i wędzenie – fakty i mity

Aktualności Rolnicze

Grillowanie i wędzenie – fakty i mity Serdecznie zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej 20 maja 2015 r. Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński  (Instytut Technologii Żywności i Gastronomii Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, Wydział Nauk o Żywności SGGW)   Wiosną rozpoczyna się sezon na grillowanie, zwłaszcza mięsa i kiełbas. Zaproszenia na grilla stały się już powszechne. Dla wielu osób jest [więcej...]

USTALENIA MINISTERSTWA WS. PRODUKCJI ROLNICZEJ

Aktualności Rolnicze

USTALENIA MINISTERSTWA WS. PRODUKCJI ROLNICZEJ Minister Rolnictwa wynegocjował ułatwienia dla producentów produktów tradycyjnych. Producenci, którzy stosują tradycyjne metody wędzenia i przeznaczają swoje wyroby na polski rynek będą mogli po 1 września br. stosować dotychczasowe normy zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Minister Sawicki uzyskał w tej sprawie zapewnienie unijnego komisarza ds. zdrowia Tonio Borga. Dotyczy [więcej...]

Polska występuje do Komisarza Borga w sprawie tradycyjnych metod wędzenia

Aktualności Rolnicze

Polska występuje do Komisarza Borga w sprawie tradycyjnych metod wędzenia Resort rolnictwa skierował 7 maja 2014 r. do unijnego komisarza ds. zdrowia Tonio Borga pismo w sprawie stosowania nowych norm dotyczących zawartości benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych. MRiRW zwróciło się o umożliwienie stosowania po 1 września 2014 r. dotychczas obowiązujących, wyższych norm w odniesieniu do tych produktów przeznaczonych do wprowadzenia na rynek wyłącznie na terytorium [więcej...]

Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wędzeniu wędlin

Aktualności Rolnicze

Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wędzeniu wędlin 7 maja 2014 r. sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpatrywała odpowiedź Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dezyderat  w sprawie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych, w szczególności pozostałości węglowodorów aromatycznych w żywności wędzonej w sposób tradycyjny.  Podsekretarz stanu w MRiRW Tadeusz Nalewajk poinformował, uzupełniając informacje zawarte w odpowiedzi [więcej...]

Sejmowa Komisja Rolnictwa dyskutowała na temat zakazu wędzenia żywności

Aktualności Rolnicze

Sejmowa Komisja Rolnictwa dyskutowała na temat zakazu wędzenia żywności 23 stycznia br. Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi wysłuchała informacji Ministrów: Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Zdrowia dotyczącej rozporządzenia Komisji (UE) nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia   2011 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r., ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, w tym jego skutków dla zakładów [więcej...]

SPOTKANIE LUBUSKIEGO FORUM ROLNICZEGO

Aktualności Rolnicze

SPOTKANIE LUBUSKIEGO FORUM ROLNICZEGOW dniu 20 stycznia br. odbyło się spotkanie Lubuskiego Forum Rolniczego, w którym uczestniczyli wszyscy zrzeszeni przedstawiciele związków i organizacji rolniczych. Spotkaniu przewodniczył Władysław Piasecki Prezes LIR. Wśród wszystkich poruszanych tematów najważniejszymi były wypracowane stanowiska w sprawie niewielkiej ilości dopłat wypłaconych w województwie lubuskim w porównaniu z innymi [więcej...]

Stanowisko Zarządu Wielkopolskiej Izby Rolniczej w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych

Aktualności Rolnicze

Stanowisko Zarządu Wielkopolskiej Izby Rolniczej w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych    Poznań, 10.01.2014 r. Sz.P. Donald Tusk Prezes Rady Ministrów Szanowny Panie Premierze! Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej z niepokojem przyjął informację dotyczącą wejścia w życie rozporządzenia Komisji (UE) nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 odnośnie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych [więcej...]

Unijne normy doprowadzą do zakazu wędzenia wędlin?

Aktualności Rolnicze

Unijne normy doprowadzą do zakazu wędzenia wędlin?W pierwszych dniach nowego roku dotarła do nas informacja, że od września 2014 roku na terenie Unii Europejskiej wejdą w życie przepisy określające na nowo dopuszczalną ilość substancji smolistych w żywności. Obecnie wyroby mięsne mogą zawierać 5,0 mikrograma benzo(a)pirenu na kilogram. Od września będzie to 2,0 mikrograma. Jak wynika z badań, polskie wyroby nie spełniają nowych norm dotyczących zawartości substancji [więcej...]

Zakończenie realizacji projektu: Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych

Aktualności Rolnicze

Zakończenie realizacji projektu: Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu zakończyło 30 listopada 2015 roku realizację projektu „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych” w ramach umowy z Fundacją Programów Pomocy dla Rolnictwa ( NR KSOW/K1/9/2015). Realizacja projektu polegała na upowszechnieniu innowacyjnego prowadzenia systemu wędzenia [więcej...]

Szkolenia na temat: „Wpływ procesu wędzenia wyrobów mięsnych oraz ryb i produktów rybołówstwa na bezpieczeństwo żywności”

Aktualności Rolnicze

Szkolenia na temat: „Wpływ procesu wędzenia wyrobów mięsnych oraz ryb i produktów rybołówstwa na bezpieczeństwo żywności” Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu rozpoczyna, na zlecenie MRiRW, realizację projektu „Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności”. Głównym celem szkoleń jest przekazanie informacji dotyczącej problemu nieprzekraczania przyszłych limitów zawartości benzo(a)pirenu i sumy czterech WWA (benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluroantenu i chryzenu) w mięsie wędzonym i produktach mięsnych [więcej...]

Nie ma zakazu wędzenia

Aktualności Rolnicze

Nie ma zakazu wędzenia „Nie będzie zakazu wędzenia mięsa, wędlin” – poinformował szef resortu rolnictwa Stanisław Kalemba i dodał, że zmiany unijnych przepisów dotyczą najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Od 1 września 2014 r. najwyższy poziom benzo(α)pirenu w mięsie wędzonym i wędzonych produktach mięsnych będzie mógł [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »