Święta Wielkanocne tuż, tuż. Jak co roku na stołach Polaków zagoszczą tradycyjne potrawy – wielkanocne jaja z majonezem, słodkie baby i mazurki, żur z białą kiełbasą. Niezależnie od regionu kraju, w którym świętujemy czy zwyczajów, jakie panują w naszych domach – zadbajmy, aby na stołach królowała jakość. Najwyższa jakość QAFP!
Święta Wielkiej Nocy to dla wielu najpiękniejsze święta w roku, kończące okres postu. Wspaniała rodzinna atmosfera, wspólne malowanie pisanek. Krzątające się po kuchni mamy i babcie, dzieciaki przygotowujące święconki. A to wszystko przy pierwszych, rozgrzewających promieniach wiosennego słońca.
Na tradycyjnych polskich stołach wielkanocnych nie może zabraknąć jajek w różnych postaciach. Ugotowanych na twardo i posypanych świeżym szczypiorkiem, faszerowanych, w majonezie. Polską zupą numer jeden, która króluje na naszych stołach staje się żur – gęsty, najlepiej serwowany w chlebie. A do niego biała kiełbasa – pachnąca i pyszna. Podawana jako dodatek do żuru lub jako danie główne – z podsmażoną cebulką czy w sosie chrzanowym. Podczas Wielkanocy nie może zabraknąć deserów – lukrowanych bab i pięknie ozdobionych mazurków.
Dania główne, charakterystyczne dla tradycyjnej polskiej kuchni uzupełniają przekąski. Nie ma chyba nic lepszego niż wędliny wysokiej jakości czy pieczenie z mięsa wieprzowego. Polecamy aromatyczne, smaczne wyroby produkowane zgodnie z zasadami Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Półmisek składający się z kiełbasy krakowskiej, szynki, polędwicy czy wędzonki, przystrojony nowalijkami to prawdziwa uczta dla zmysłów. Bardziej wymagającym polecamy pieczeń ze schabu wieprzowego QAFP – na słodko z żurawiną lub na ostro z papryczkami chili. To wspaniała propozycja na rodzinny, świąteczny obiad.
Tylko jak znaleźć te produkty o najwyższej jakości? Wybierając wędliny ze znakiem Systemu QAFP mamy pewność, że zostały one wytworzone zgodnie z restrykcyjnymi normami uwzględniającymi każdy etap produkcji. W tych wyrobach znajdują się tylko naturalne przyprawy, zaś nigdy nie będzie w nich mięsa odkostnionego mechanicznie, glutaminianu sodu czy polepszaczy smaku. Wybór surowca wysokiej jakości powoduje, że wędliny QAFP są kruche i soczyste, a ich smak i aromat zachwyca! Produkty ze znakiem QAFP można kupić w wielu sklepach i marketach na terenie całego kraju. Pełna lista producentów znajduje się na stronie www.qafp.pl.
Święta to czas ucztowania, zajadania się frykasami, wielu spotkań przy stole z rodziną i przyjaciółmi. Nie zapominajmy jednak o aktywności fizycznej. Wybierzmy się całą rodziną na wiosenny spacer. A w dyngusa zgodnie ze staropolską tradycją wszyscy bez wyjątku oblejmy się wodą.
Smacznych Świąt Wielkanocnych z Systemem QAFP życzy Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego!