W dniach 8 – 11 października 2012 r. odbyły się największe i najważniejsze polskie targi branży spożywczej Polagra Food. W Poznaniu spotkali się producenci, dystrybutorzy, sprzedawcy, handlowcy, technolodzy żywności, urzędnicy – wszyscy związani z branżą spożywczą. W czasie trwania targów tradycyjnie już oprócz prezentacji stoisk poszczególnych producentów, odbyły się warsztaty, konferencje.
Jednym z wydarzeń towarzyszących Polagrze były Targi Smaków Regionów (6 – 9 października) organizowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wystawcami na tych targach były województwa, które na swoich stoiskach prezentowały żywność regionalną, tradycyjną i ekologiczną. Dla wszystkich chętnych przygotowane zostały, także do degustacji, polskie produkty przyrządzane według dawnych receptur, między innymi: wędliny, sery, ciasta, miody, powidła.
W niedzielę, 7 października, już po raz dwunasty wyłonieni zostali zwycięzcy w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którzy otrzymali PERŁY 2012. Celem tego konkursu jest promocja narodowych regionalnych produktów najwyższej jakości. W tym roku zgłoszone zostały 52 potrawy, a nagrodzonych zostało dziewięć regionów.
Podczas trwania Targów Smaki Regionów Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Kancelarią Prezydenta zorganizowało debatę publiczną „Czy produkt lokalny musi być niszowy?”. Przed debatą odbyło się seminarium nt. „Wymagania przy wprowadzaniu na rynek żywności lokalnej”. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS przedstawił prezentację „Wprowadzanie do obrotu produktów regionalnych i tradycyjnych”.
Dnia 8 października odbyła się międzynarodowa konferencja „Potencjał eksportowy branży polskich specjalności żywnościowych” zorganizowana przez Agencję Rynku Rolnego. W spotkaniu tym wzięli udział przedstawiciele: firm z branży spożywczej, organizacji branżowych, zagraniczni kontrahenci, zagraniczne media. W konferencji uczestniczył Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS, przedstawiając referat „Bezpieczna polska żywność – system nadzoru nad jakością żywności”.
Także 8 października odbyła się uroczystość przyznania kolejnym produktom znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność. Kolegium naukowe PDŻ ds. jakości produktów żywnościowych wybrało 162 produkty wytwarzane przez 45 producentów.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl