W dniach 21 – 24 września odbyły się najważniejsze i największe polskie targi branży spożywczej Polagra Food. W Poznaniu spotkali się producenci, dystrybutorzy, sprzedawcy, handlowcy, technolodzy żywności, urzędnicy – wszyscy związani z branżą spożywczą.
Tegoroczne Międzynarodowe Targi Polagra Food zgromadziły prawie 1000 wystawców z 30 krajów. W czasie trwania targów tradycyjnie już oprócz prezentacji stoisk poszczególnych producentów, odbyły się także pokazy kulinarne, degustacje, warsztaty i konferencje.
Jednym z wydarzeń towarzyszących Polagrze Food były Targi „Smaków Regionów” odbywające się w dniach 19 – 22 września. Każde województwo zaprezentowało swoją specjalność, czyli tradycyjny produkt przygotowywany według dawnych receptur. Zwiedzający mogli poznać smak między innymi: kaszanki po kaszubsku, wielkopolskiego gzika, krupnioka śląskiego czy też oscypka. „Smaki Regionów” tradycyjnie już cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśród osób odwiedzających targi.
W dniu 21 września odbyła się Gala Programu Poznaj Dobrą Żywność. Podczas uroczystości kolejnym produktom przyznano znak jakości Poznaj Dobrą Żywność. Kolegium naukowe PDŻ ds. jakości produktów żywnościowych wybrało 186 produktów wytwarzanych przez 54 producentów.
W spotkaniach i konferencjach odbywających się na Polagrze Food uczestniczył Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl