Piknik Wieprzowy w Licheniu

Schaby, karkówki i szynki to jedne z wielu wieprzowych przysmaków, którymi częstować mogli się uczestnicy Pikniku Wieprzowego zorganizowanego w sobotę 9 września w Licheniu podczas VII Ogólnopolskiego Zjazdu Kół Gospodyń i Organizacji Kobiet z Terenów Wiejskich. Organizatorem stoiska promocyjnego mięsa wieprzowego była Wielkopolska Iza Rolnicza.

1

 

Piknik, który został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego miał na celu rozpowszechnienie informacji na temat dietetycznej wartości wieprzowiny oraz jej znaczenia w diecie i wpływu na zdrowie. W świadomości Polaków utkwiło przeświadczenie, że mięso wieprzowe zawiera dużo tłuszczu i cholesterolu jest wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Tymczasem jak podkreślił podczas oficjalnego otwarcia Pikniku Wieprzowego pan Grzegorz Majchrzak - Prezes Wielkopolskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej, przez ostatnie 20 lat systematyczna praca hodowlana sprawiła, że wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa wieprzowego uległa znaczącej poprawie. Popularna na polskich stołach szynka i schab odtłuszczony to świetne źródła łatwo przyswajalnego białka, które zawierają niewiele tłuszczu. Z odrobiną wiedzy można je bez problemu przygotować jako lekkie dania dietetyczne. Mięso wieprzowe to cenne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K, a także witamin z grupy B. Zawiera spore ilości cynku, który wpływa na wygląd skóry i paznokci oraz żelazo i cynk.

2

 

Wiedzę oraz broszury na temat zalet mięsa wieprzowego uczestnikom Pikniku Wieprzowego przekazywały hostessy. Do skorzystania z degustacji nie trzeba był namawiać, zapach i woń przygotowanych potraw na bazie polskiego mięsa wieprzowego przyciągnął tłumy. Na stoisku promocyjnym wydano ponad 1500 porcji grochówki na żeberkach wieprzowych i boczku wędzonym i tyle samo porcji tradycyjnego żuru oraz ponad 1500 porcji kaszanki z ziemniakami w mundurkach. Potrawy przygotowane zostały wg przepisów prezesa WIR Piotra Walkowskiego w uzgodnieniu z przedstawicielem Polskiej Akademii Smaku Witoldem Wróblem, który nadzorował ich przygotowanie i wydawanie. W trakcie Pikniku spróbować też można było kiełbasy z wędzarni, kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej oraz parówek. Z grilla serwowano żeberka oraz karkówkę. Nie zabrakło także wiejskiego chleba ze smalcem. Zakosztować można było przeróżnych wędlin, pasztetów, salcesonów przygotowanych według starych sprawdzonych receptur. Dzięki uprzejmości Zbigniewa Stajkowskiego- członka Zarządu Wielkopolskiej Izby Rolniczej produkty z wieprzowiny podano w towarzystwie ogórków małosolnych, korniszonów i sałatek, a także papryki konserwowej i surowej oraz surówki z kiszonej kapusty.

3

 

Dla dorosłych przygotowano quiz „Świński ryjek” czyli test wiedzy na temat produkcji wieprzowiny w Polsce. W zabawie wzięło udział 100 osób. Poprawnych odpowiedzi na wszystkie zadane pytania udzieliła pani Katarzyna Lis z miejscowości Zielniczki (pow. średzki). W nagrodę otrzymała brytfannę wielofunkcyjną. Spośród osób, które uzyskały w teście wysoką ilość punktów rozlosowano 9 podobnych nagród, natomiast wszyscy uczestnicy zabawy wzięli udział w losowaniu, w którym mieli szansę wygrać hermetycznie pakowane wędliny. Na najmłodszych czekały ciekawe upominki w konkursie plastycznym, w którym motywem przewodnim była świnka.

Maria Deresińska

 


Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/

125ml milk

1
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: wieprzowego; mięsa; pikniku; porcji; wieprzowiny; który; można; także; licheniu; kiełbasy; którym; przygotowanych; witamin; mięso; wielkopolskiej; które; wiedzy; wieprzowe; z;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »