Poznańskie Targi Smaki Regionów gromadzą smakoszy, miłośników kulinariów oraz konsumentów z całego kraju. Podczas tegorocznej edycji Targów Wielkopolska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Wieprzowy Wielkopolsko-Lubuski, którego celem była promocja spożycia polskiej wieprzowiny.
W trakcie Pikniku zwracaliśmy uwagę konsumentów na istotę właściwego i zdrowego odżywiania się oraz na rolę mięsa wieprzowego w codziennej diecie. Podczas imprezy promowano smaczne i zdrowe produkty z wieprzowiny. Do przygotowania piknikowych degustacji użyte zostały produkty regionalne, pochodzące od wielkopolskich hodowców i przetwórców. Część potraw przygotowana została podczas pokazów kulinarnych, które prowadził Witold Wróbel – Członek Polskiej Akademii Smaku oraz Piotr Walkowski - Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, którym towarzyszyła młodzież z klas gastronomicznych z Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie.
Uczestnicy Pikniku spróbować mogli gulaszu na boczku, smażonej kaszanki oraz różnego rodzaju wędlin ze świniobicia: kiełbasy z wędzarni, salcesonu, szynki, surowej kiełbasy oraz kaszanki. Nie zabrakło także pasztetów oraz domowego smalcu. Prawdziwą atrakcją degustacji była świnia złotnicka biała z rusztu z sosami oraz warzywami od Dobrodziejów z KŁECKA: buraczkami, ogórkami kiszonymi, papryką i korbolem. Produktami tymi częstował Wiceprezes Grupy Producentów Rolnych CHROBRY. Nie zabrakło również kiełbasy białej wielkopolskiej parzonej, która posiada certyfikat jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
W ramach pikniku przeprowadzone zostały także konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Dorośli swoją wiedzę z zakresu hodowli świń oraz wartości odżywczych mięsa wieprzowego mogli sprawdzić odpowiadając na pytania quizu pt. Świński Ryjek. Dla dzieci przygotowany został konkurs rysunkowy pod hasłem „Prosiaczkowe opowieści”.
O tym, że wieprzowina jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa informowały rozdawane w trakcie pikniku materiały informacyjne. Piknikowe stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród uczestników Targów, łącznie rozdano około trzy tysiące porcji wyrobów z mięsa wieprzowego. Piknik finansowany był z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Katarzyna Strzyż
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/