Rośliny to żywe organizmy i tak samo jak ludzie ciągle się rozwijają. Ich pędy, liście, korzenie i kwiaty rosną i z każdym dniem są coraz większe. Aby mogły się rozwijać i kwitnąć, potrzebują pokarmu, który będzie bogaty w składniki mineralne. Jak zatem odpowiednio nawozić rośliny, by cieszyć się plonami?
Nawożenie to niezmiernie ważny proces, by rośliny rosły zdrowe i przynosiły satysfakcjonujące plony. Powolny rozwój; słabe, pomarszczone, wyblakłe i więdnące liście; małe kwiaty; łamiące się pędy czy drobne owoce to przyczyny niedoboru składników potrzebnych roślinom do rozwoju. Niestety często pogoda lub uboga w składniki pokarmowe gleba uniemożliwia swobodne uzupełnienie niedoborów w roślinie. Intensywne susze czy nieustanne opady deszczu to okoliczności, na które nie mamy wpływu, dlatego musimy szukać rozwiązań pozwalających utrzymać nasze rośliny w dobrej kondycji przez cały okres wegetacyjny. Oprócz nawożenia doglebowego stosuje się nawożenie nalistne, które jest koniecznym etapem w pielęgnacji i rozwoju rośliny.
Wybranie odpowiedniego nawozu nie jest prostym zadaniem. Każda z roślin ma swoje potrzeby pokarmowe i zanim zdecydujemy się na konkretny produkt, warto zapoznać się z informacjami zawartymi na jego etykiecie, by mieć pewność, że dany preparat jest odpowiedni dla danej rośliny.
Na naszym rynku jest spora oferta odżywek dolistnych, które warto porównać pod kątem właściwych proporcji, stężenia, dawek, jakości i ceny. Kluczową wartością nawozów jest zawartość mikro-, jak i makroelementów. To stężenie i ilość pierwiastków wpływa na symulacje rozwoju roślin. Odpowiednio dobrany nawóz dedykowany konkretnej uprawie przyniesie rezultat w postaci dobrej kondycji rośliny.
– Dobór odpowiedniego nawozu zależy od rośliny uprawnej, jej zapotrzebowania na konkretne składniki, ale również od zasobności gleby, na której będzie rosła. Zanim zaczniemy uzupełniać w roślinie minerały, wpierw należy przeanalizować jej kondycję i sprawdzić, jakich składników jej brakuje. Błędne odczytanie jej potrzeb może przynieść odwrotny efekt i zniszczyć plon – mówi Marek Różniak, producent nawozów marki Agrami.
Glebę nawozami organicznymi powinno nawozić się kilka razy w trakcie sezonu, a chemicznymi dopiero wtedy, kiedy zajdzie już taka potrzeba. Zbyt intensywne nawożenie gleby może doprowadzić do jej zasolenia. Z czasem pogarszają się jej właściwości fizyczne. Zbyt duża lub zbyt mała ilość jakiegoś pierwiastka powoduje zaburzenie pobierania pozostałych składników. A przez to nasze uprawy nie spełniają naszych oczekiwań.
Agrami – opracowuje i dostarcza nowoczesne elementy technologii produkcji roślinnej w zakresie jedno- i wieloskładnikowych nawozów dolistnych. Marka Agrami kształtuje nowoczesne polskie rolnictwo poprzez dostarczanie nowatorskich i praktycznych rozwiązań dla produkcji roślinnej.