shiuz__750 x 100 px_1

ODPOWIEDNIE NAWOŻENIE ROŚLIN – KLUCZEM DO SUKCESU?

Informacje Prasowe

ODPOWIEDNIE NAWOŻENIE ROŚLIN – KLUCZEM DO SUKCESU?Rośliny to żywe organizmy i tak samo jak ludzie ciągle się rozwijają. Ich pędy, liście, korzenie i kwiaty rosną i z każdym dniem są coraz większe. Aby mogły się rozwijać i kwitnąć, potrzebują pokarmu, który będzie bogaty w składniki mineralne. Jak zatem odpowiednio nawozić rośliny, by cieszyć się plonami? Nawożenie to niezmiernie ważny proces, by rośliny rosły zdrowe i przynosiły satysfakcjonujące plony. Powolny [więcej...]

Uzgodnienie świadectwa weterynaryjnego dla pasz zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego eksportowanych do Gruzji

Aktualności Rolnicze

Uzgodnienie świadectwa weterynaryjnego dla pasz zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego eksportowanych do Gruzji Służby weterynaryjne Polski i Gruzji sfinalizowały negocjacje wzoru świadectwa weterynaryjnego dla pasz zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego eksportowanych do Gruzji. Dokument dostępny jest na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz u powiatowych lekarzy weterynarii.    Źródło  Główny Inspektorat Weterynarii  https://www.wetgiw.gov.pl/ [więcej...]

Nowe wyzwania w rolnictwie

Informacje Prasowe

Nowe wyzwania w rolnictwie  W ofercie firm nawozowych pojawia się coraz więcej produktów, które nie tylko wzbogacają glebę w niezbędne dla roślin uprawnych składniki odżywcze, zapobiegają deficytom tych substancji, ale także są efektywniejsze i wydajniejsze od funkcjonujących obecnie na rynku rozwiązań. Każdy dodatek zawarty w nawozie w odmienny sposób oddziałuje na organizm roślinny i glebę. Mogą one poprzez usprawnienie transportu [więcej...]

Produkt polski - promocja żywności wytworzonej w Polsce na bazie krajowych surowców

Aktualności Rolnicze

Produkt polski - promocja żywności wytworzonej w Polsce na bazie krajowych surowców Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów dotyczącym łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców zostały wprowadzone przepisy ustalające jednolite kryteria używania na żywności oznaczenia „Produkt Polski”. Wybierając żywność z oznaczeniem „Produkt polski”, konsument ma pewność, że została ona wytworzona w kraju i z rodzimych surowców. Przy bogatej [więcej...]

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie

Informacje Prasowe

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenieDo Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu. Warzywa – bo o nich mowa - szczególnie te zielone, uznawane są obecnie za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich barwnik – niedoceniany chlorofil - odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii [więcej...]

Na dobry początek – nawozy donasienne

Informacje Prasowe

Na dobry początek – nawozy donasienne  Do stosowania zapraw rolników na ogół nie trzeba namawiać. Praktyka udowodniła, iż jest to najskuteczniejszy i zarazem najprostszy sposób zabezpieczania plonu. Ten pierwszy chemiczny zabieg agrotechniczny od samego początku rozwoju kiełkujących na polu roślin zabezpiecza je przed patogenami. Chroni je przed chorobami występującymi w glebie lub przenoszonymi przez nasiona, a także i przed szkodnikami. Producenci [więcej...]

Ostropest Plamisty- wielka moc w niepozornej roślinie

Informacje Prasowe

Ostropest Plamisty- wielka moc w niepozornej roślinieDo niedawna rósł dziko w Europie Środkowej, Ameryce Południowej, Azji Mniejszej czy Afryce. Ostropest plamisty, to roślina jednoroczna nie mająca szczególnych wymagań klimatycznych, ani glebowych, za to posiadająca cenne składniki dla organizmu. Dlatego wielu rolników rozpoczęło uprawę tej rośliny na swoich ziemiach. Widząc rosnący potencjał w surowcu, dystrybutorzy dodatków piekarniczych coraz więcej importują [więcej...]

Rozsada – stymulacja wzrostu roślin

Porady Rolnicze

Rozsada – stymulacja wzrostu roślin  Zdrowa i silna rozsada jest pierwszym kluczowym czynnikiem warunkującym szybkie, a zarazem efektywne przyjęcie się roślin w polu i powodzenie całej uprawy. Sadzonki, które po wysadzeniu do gruntu źle się przyjmują, nie zagwarantują odpowiedniej wielkości i jakości plonu. Priorytetem każdego ogrodnika i producenta powinno być wyprodukowanie zdrowych sadzonek o silnym systemie korzeniowym, które zapewnią równomierne [więcej...]

Po zbiorach owoców

Porady Rolnicze

Po zbiorach owoców  Okres po zbiorach owoców to w praktyce przygotowanie drzew do spoczynku zimowego – poprawa zimotrwałości oraz zwiększenie potencjału plonotwórczego drzew na przyszły sezon. Już w tej chwili warto zastanowić się nad wyborem technologii dokarmienia roślin sadowniczych przed nadejściem zimy, by zapewnić im komfortowe warunki spoczynku i optymalne do wiosennego wznowienia wegetacji. Pamiętajmy, iż im krótszy [więcej...]

Już wkrótce rusza kolejny konkurs w programie Mamy kota na punkcie mleka „Nakręceni na mleko”

Informacje Prasowe

Już wkrótce rusza kolejny konkurs w programie Mamy kota na punkcie mleka „Nakręceni na mleko”  Program „Mamy kota na punkcie mleka” zaprasza do kolejnego konkursu, który rozpoczyna się 5 października dlatego dobrze się do niego już dziś przygotowa . Udział w konkursie zarezerwowany jest dla uczniów szkół podstawowych, które przystąpiły do programu „Mamy kota na punkcie Mleka”. Jeśli Wasza szkoła jeszcze tego nie uczyniła nic straconego. Wystarczy wypełnić deklarację [więcej...]

Międzyplony w płodozmianach z roślinami okopowymi

Porady Rolnicze

Międzyplony w płodozmianach z roślinami okopowymi  Coraz częściej w płodozmianach roślin okopowych pojawiają się międzyplony. Z roku na rok wzrasta ich znaczenie tak w uprawie ziemniaków, jak i buraków. Ich zastosowanie nie tylko uzupełnia glebę w próchnicę, chroni ją przed degradacją, ale także pełni funkcję fitosanitarną. Ponadto, w związku z możliwością uprawy międzyplonów w programie rolnośrodowiskowo-klimatycznym, w ramach działań [więcej...]

Wakacje na zielono

Informacje Prasowe

Wakacje na zielonoLato, ciepła pogoda, odpoczynek na świeżym powietrzu. W Polsce trwa pełnia grillowego sezonu. Towarzyszy mu różnorodność sezonowych produktów, które dostarczą wspaniałych i zdrowych doznań kulinarnych. Jednym z warzyw, które poleca się na grilla jest brokuł. Brokuł to niezwykle wartościowe warzywo zawierające mnóstwo witamin i składników mineralnych. Jego właściwości są doceniane przez [więcej...]

Behawior żywieniowy jako aspekt dobrostanu

Porady Rolnicze

Behawior żywieniowy jako aspekt dobrostanuNowoczesne rolnictwo nastawione jest na maksymalizowanie zysku. W hodowli nie odniesie się jednak sukcesu bez zapewnienia zwierzętom odpowiednich warunków. W ostatnich latach ze względu na wzrost intensyfikacji produkcji zwierzęcej, szczególną uwagę należy poświęcić zapewnieniu dobrostanu w chowie i hodowli bydła. Jego ocena prowadzona jest w oparciu o wskaźniki produkcyjne, fizjologiczne, zdrowotne oraz behawioralne. Jednakże [więcej...]

Sekrety miodu

Aktualności Rolnicze

Sekrety miodu Zapraszamy na wykład otwarty w ramach Wszechnicy Żywieniowej SGGW. Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej 16 grudnia 2015 r. Wykład poprowadzą: dr hab. Ewa Majewska student i pszczelarz Piotr Nowotnik (Wydział Nauk o Żywności SGGW) Miód znany jest człowiekowi od zarania dziejów jako produkt spożywczy i leczniczy. Nasi przodkowie doceniali jego właściwości, opierając się na praktycznej wiedzy wcześniejszych pokoleń. [więcej...]

Dokarmianie roślin sadowniczych po zbiorach

Porady Rolnicze

Dokarmianie roślin sadowniczych po zbiorachOd momentu zbioru owoców do nastania zimy drzewa owocowe mają krótki okres, w którym mogą zadbać o własną kondycję na czas spoczynku zimowego. Jednocześnie trwa proces różnicowania pąków kwiatowych, który zaczął się pod koniec czerwca i zachodzi ciągle, choć w różnym tempie, aż do kwitnienia w roku następnym. Wiemy też, że przed zimą drzewa bardzo intensywnie wycofują asymilaty [więcej...]

Ekstrakty z alg Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dzisiaj za mało.

Porady Rolnicze

Ekstrakty z alg Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dzisiaj za mało.Z wieloletnich doświadczeń i praktyki rolniczej wynika, iż preparaty oparte o ekstrakty z alg mogą stać się innowacyjnymi biostymulatorami ekspresji potencjału plonotwórczego roślin uprawnych. Użycie nawozów zawierających dodatki w postaci kompleksów z alg morskich korzystnie wpływa na jakość i wysokość plonów. Ich stosowanie wpisuje się w główne założenie akcji edukacyjnej Aktywne odżywianie [więcej...]

Aminokwasy występujące w nawozach

Porady Rolnicze

Aminokwasy występujące w nawozach Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało Przed tegorocznymi wakacjami ruszył program pilotażowy akcji edukacyjnej Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Przez trzy miesiące organizatorzy kampanii przekazywali rolnikom i ogrodnikom informacje na temat rozwiązań umożliwiających maksymalne ograniczenie stosowania mineralnego nawożenia przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich [więcej...]

Składniki biostymulujące w nawozach

Porady Rolnicze

Składniki biostymulujące w nawozach Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało Dwa miesiące temu zainaugurowano kampanię Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Głównym celem organizatorów akcji jest rekomendacja efektywnych technologii nawożenia upraw rolniczych i ogrodniczych, które umożliwiają zasobooszczędne stosowanie nawozów mineralnych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich [więcej...]

Wapń determinuje jakość i wielkość plonów

Porady Rolnicze

Wapń determinuje jakość i wielkość plonów Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało Organizatorzy edukacyjnej akcji Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało intensywnie promują efektywne nawożenie upraw, zgodne z wytycznymi Komisji Europejskiej. Do tej pory priorytetem było przekazanie producentom rolnym jak największej ilości informacji o samej glebie, gdyż jej kondycja warunkuje efektywność produkcji. [więcej...]

Wapnowanie to nie tylko regulacja pH

Porady Rolnicze

Wapnowanie to nie tylko regulacja pH Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało W czerwcu br. ruszył pilotażowy program akcji Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Inicjatorzy kampanii będą promowali efektywne nawożenie upraw, zgodne z wytycznymi KE, które umożliwia zasobooszczędne stosowanie nawozów mineralnych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich i jakościowo dobrych plonów. [więcej...]

Akademia Warzywnicza

Aktualności Rolnicze

Akademia Warzywnicza  Producenci warzyw wciąż poszukują możliwości poprawy jakości plonów, bowiem wymagania konsumentów w tej kwestii stale rosną. Priorytetem każdego ogrodnika jest wypracowanie takiej technologii uprawy, która przy racjonalnych nakładach finansowych zagwarantuje im maksymalne zyski z produkcji. Przy uprawie warzyw niezwykle istotnym zagadnieniem, które determinuje rentowność działania jest nawożenie. W [więcej...]

Spotkanie z rolnikami w Dębnie

Aktualności Rolnicze

Spotkanie z rolnikami w Dębnie25 czerwca odbyło się ostatnie z serii tegorocznych warsztatów polowych poświęconych technologiom odżywiania roślin i gleby preparatami o działaniu biostymulującym. Spotkanie odbyło się w miejscowości Dębno w Rolniczo-Wytwórczym Kombinacie Spółdzielczym. Wszystkie prezentowane metody nawożenia są precyzyjnie ukierunkowane na uruchomienie potencjału plonotwórczego roślin uprawnych. Zastosowane na polach [więcej...]

Tegoroczna edycja Panoramy pól pod hasłem: przełom w odżywianiu fosforem

Aktualności Rolnicze

Tegoroczna edycja Panoramy pól pod hasłem: przełom w odżywianiu fosforem W dniu 26 maja w Wielkopolsce (Stary Lubosz k/ Kościana) miała miejsce inauguracja III edycji spotkań z rolnikami realizowanych w ramach Panoramy pól. Są to warsztaty polowe w całości poświęcone nowoczesnym technologiom odżywiania zarówno roślin, jak i samej gleby. Uczestniczącym zaprezentowano innowacyjne rozwiązania do stosowania w uprawie zbóż, rzepaku, kukurydzy i buraka cukrowego. Tegoroczne spotkania realizowane [więcej...]

Kukurydza wymaga dokarmiania

Porady Rolnicze

Kukurydza wymaga dokarmiania  W strukturze zasiewów, w której około 70% zajmują tradycyjne zboża, kukurydza stanowiła do niedawna pewną alternatywę jako uzupełnienie płodozmianu w wielu gospodarstwach. W tym roku w związku z wymogami tzw. „zazieleniania” ten aspekt jej uprawy może nieco stracić na znaczeniu. Jednak i tak jej powierzchnia uprawy w Polsce wynosi około miliona hektarów, z czego około połowa jest uprawiana z przeznaczeniem [więcej...]

Kompleksowa ochrona zbóż w jednym oprysku

Informacje Prasowe

Kompleksowa ochrona zbóż w jednym opryskuChęć uzyskania wysokich plonów zbóż przy zachowaniu jak najlepszej ich jakości, stawia rolników przed koniecznością podejmowania strategicznych decyzji dotyczących planowania oprysków. Kluczowym dylematem jest odpowiednie dobranie środków do mieszanek, w których poszczególne składniki nie traciłyby swoich właściwości i nie hamowały działania pozostałych. Większość herbicydów [więcej...]

Efektywne odżywianie zbóż jarych

Porady Rolnicze

Efektywne odżywianie zbóż jarych„Najsłabsza ozimina plonuje lepiej niż najlepsza jarka” – to powiedzenie pokutuje wśród plantatorów zbóż nie od dziś. Widać to dobrze w strukturze zasiewów, gdzie zboża ozime królują od lat. Słabsze plonowanie jarych form pszenicy, jęczmienia czy pszenżyta wynika głównie z krótszego okresu rozwoju tych roślin i większego narażenia na okresowe niedobory wody. Tworzą [więcej...]

Przygotowanie drzew do zimy

Porady Rolnicze

Przygotowanie drzew do zimy   Czas pomiędzy zbiorem owoców a nastaniem mrozów nie jest dla drzew w sadzie okresem odpoczynku – oprócz tworzenia się nowych pąków kwiatowych (do samego kwitnienia będzie zachodził proces różnicowania) wykorzystywany jest na przygotowanie do spoczynku zimowego. Na kondycję drzew wpływa między innymi stan odżywienia, który zależny jest nie tylko od dostępności składników pokarmowych, [więcej...]

III edycja Dnia Kotlina - Święta Pomidora za nami...

Aktualności Rolnicze

III edycja Dnia Kotlina - Święta Pomidora za nami...30 sierpnia br Wielkopolska Izba Rolnicza uczestniczyła w obchodach "Dnia Kotlina - Święta Pomidora, które odbyło się w Kotlinie - powiat jarociński. Uroczystość zgromadziła tłumy mieszkańców Gminy Kotlin. Organizatorzy zapewnili wiele atrakcji kulturalnych, degustacje, biesiady i zabawę taneczną. Po krótkich przemówieniach Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej pan Piotr Walkowski wraz z Prezesem [więcej...]

Mikroskładniki w dokarmianiu dolistnym kapusty głowiastej

Porady Rolnicze

Mikroskładniki w dokarmianiu dolistnym kapusty głowiastej  Nawożenie głównymi dawkami jest podstawą form ą odżywiania roślin, niemniej jednak nawożenie pogłówne i dolistne odgrywa znaczącą rolę w produkcji warzyw. W dużej mierze mikroelementy w istotny sposób wpływają na wysokość plonu i jego jakość, zarówno w trakcie okresu wegetacji, jak i na jakość pozbiorczą produkowanego warzywa. Zarówno makro, jak i mikroelementy stosowane w nawożeniu [więcej...]

Hartowanie łąk i pastwisk

Porady Rolnicze

 Hartowanie łąk i pastwisk  Hartowanie, czyli nabycie pewnej odporności, to określenie nie tylko dotyczące istot żywych: ludzi czy zwierząt. Okazuje się, że można także uodpornić użytki zielone przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, np. w okresie zimy. Tego określenia używa prof. Piotr Goliński (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu) w swoich artykułach nt. gospodarki na łąkach i pastwiskach. Jednym z ważnych elementów hartowania [więcej...]

Rekordowa kukurydza

Aktualności Rolnicze

Rekordowa kukurydzaW 2012 roku w polskim rolnictwie była rekordowa produkcja kukurydzy ziarnowej, która według GUS przekroczyła 4 mln ton. Od dziesięciu lat obserwujemy wzrost powierzchni uprawy kukurydzy. Od 2011 roku przekracza ona 750 tys. ha. Obszar uprawy kukurydzy ziarnowej wyniósł w 2012 roku 333 328 ha, zaś kukurydzy na kiszonkę prawie 425 928 ha. Średnie plony oceniono na 7,18 t/ha (5,75 t/ha w roku 2010). Z uwagi na warunki pogodowe [więcej...]

Wkrótce ruszymy z nawozami

Porady Rolnicze

Wkrótce ruszymy z nawozamiO wysokich plonach roślin uprawnych decydują trzy podstawowe czynniki: właściwe użycie nawozów (zwłaszcza azotowych), zastosowanie wysoko produktywnych odmian oraz skuteczna ochrona plonów przed zachwaszczeniem, chorobami i szkodnikami. Każda uprawa wymaga indywidualnego podejścia. Dlatego też rolnik, zanim rozpocznie nawożenie, powinien zastanowić się nad tym, jakie składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego wzrostu [więcej...]

Wzrost zagrożenia ciepłolubnymi gatunkami chwastów na plantacjach kukurydzy

Porady Rolnicze

Wzrost zagrożenia ciepłolubnymi gatunkami chwastów na plantacjach kukurydzyProblem zachwaszczenia wtórnego W zbiorowisku chwastów segetalnych, towarzyszącemu uprawie kukurydzy, stale obserwuje się stopniowe zanikanie pewnych gatunków chwastów, przy równoczesnym pojawianiu się innych. Różnicowanie się tych zbiorowisk związane jest głównie z jednostronną koncentracją roślin zbożowych w zmianowaniu, lecz również z powszechnym stosowaniem selektywnych herbicydów, [więcej...]

20 października – Europejski Dzień Seniora

Informacje Prasowe

20 października – Europejski Dzień SenioraZbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie u osób starszych. Osłabione łaknienie i pragnienie, a także zmniejszona zdolność przyswajania składników odżywczych sprawiają, że seniorzy muszą przykładać większą uwagę do tego, co i jak spożywają na co dzień. Z okazji Europejskiego Dnia Seniora, który przypada corocznie 20 października, przypominamy podstawowe [więcej...]

UE światowym liderem w handlu produktami rolno-spożywczymi

Aktualności Rolnicze

UE światowym liderem w handlu produktami rolno-spożywczymi Opublikowane 5 września 2019 r. sprawozdanie potwierdza po raz kolejny pozycję UE jako największego światowego eksportera produktów rolno-spożywczych. W 2018 r. wartość tego eksportu z UE wyniosła 138 mld euro. Produkty rolne stanowiły aż 7 proc. całkowitej wartości unijnego eksportu towarów w 2018 r., co daje im czwarte miejsce po eksporcie maszyn, innych wyrobów gotowych i chemikaliów. Rolnictwo [więcej...]

Wapń = jakość owoców

Porady Rolnicze

Wapń = jakość owoców   Jednym z kluczowych czynników decydujących o rozwoju sadów oraz opłacalności produkcji owoców jest ich jakość. Oczekiwania odbiorców i konsumentów docelowych stale rosną, ich zainteresowanie wzbudzają tylko produkty najwyższej jakości. Aktualnie istotny jest nie tylko wygląd owoców i ich walory smakowe, ważna jest także zawartość składników pokarmowych oraz brak pozostałości [więcej...]

Siew kukurydzy

Porady Rolnicze

Siew kukurydzy  Staranne przeprowadzenie siewu nasion jest jednym z najważniejszych elementów współczesnej technologii uprawy kukurydzy. Roślina ta wykazuje stosunkowo dużą wrażliwość na błędy uprawowe popełnione w tym ważnym dla niej okresie, dlatego też jakość siewu w dużym stopniu determinuje wysokość możliwego do uzyskania plonu. Najbardziej optymalnym terminem siewu kukurydzy jest moment, gdy temperatura gleby na głębokości [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »