Nowe wyzwania w rolnictwie

Informacje Prasowe

Nowe wyzwania w rolnictwie  W ofercie firm nawozowych pojawia się coraz więcej produktów, które nie tylko wzbogacają glebę w niezbędne dla roślin uprawnych składniki odżywcze, zapobiegają deficytom tych substancji, ale także są efektywniejsze i wydajniejsze od funkcjonujących obecnie na rynku rozwiązań. Każdy dodatek zawarty w nawozie w odmienny sposób oddziałuje na organizm roślinny i glebę. Mogą one poprzez usprawnienie transportu [więcej...]

UE światowym liderem w handlu produktami rolno-spożywczymi

Aktualności Rolnicze

UE światowym liderem w handlu produktami rolno-spożywczymi Opublikowane 5 września 2019 r. sprawozdanie potwierdza po raz kolejny pozycję UE jako największego światowego eksportera produktów rolno-spożywczych. W 2018 r. wartość tego eksportu z UE wyniosła 138 mld euro. Produkty rolne stanowiły aż 7 proc. całkowitej wartości unijnego eksportu towarów w 2018 r., co daje im czwarte miejsce po eksporcie maszyn, innych wyrobów gotowych i chemikaliów. Rolnictwo [więcej...]

Produkt polski - promocja żywności wytworzonej w Polsce na bazie krajowych surowców

Aktualności Rolnicze

Produkt polski - promocja żywności wytworzonej w Polsce na bazie krajowych surowców Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów dotyczącym łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców zostały wprowadzone przepisy ustalające jednolite kryteria używania na żywności oznaczenia „Produkt Polski”. Wybierając żywność z oznaczeniem „Produkt polski”, konsument ma pewność, że została ona wytworzona w kraju i z rodzimych surowców. Przy bogatej [więcej...]

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie

Informacje Prasowe

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenieDo Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu. Warzywa – bo o nich mowa - szczególnie te zielone, uznawane są obecnie za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich barwnik – niedoceniany chlorofil - odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii [więcej...]

Na dobry początek – nawozy donasienne

Informacje Prasowe

Na dobry początek – nawozy donasienne  Do stosowania zapraw rolników na ogół nie trzeba namawiać. Praktyka udowodniła, iż jest to najskuteczniejszy i zarazem najprostszy sposób zabezpieczania plonu. Ten pierwszy chemiczny zabieg agrotechniczny od samego początku rozwoju kiełkujących na polu roślin zabezpiecza je przed patogenami. Chroni je przed chorobami występującymi w glebie lub przenoszonymi przez nasiona, a także i przed szkodnikami. Producenci [więcej...]

Wapń = jakość owoców

Porady Rolnicze

Wapń = jakość owoców   Jednym z kluczowych czynników decydujących o rozwoju sadów oraz opłacalności produkcji owoców jest ich jakość. Oczekiwania odbiorców i konsumentów docelowych stale rosną, ich zainteresowanie wzbudzają tylko produkty najwyższej jakości. Aktualnie istotny jest nie tylko wygląd owoców i ich walory smakowe, ważna jest także zawartość składników pokarmowych oraz brak pozostałości [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »