Wapń = jakość owoców

Porady Rolnicze

Wapń = jakość owoców   Jednym z kluczowych czynników decydujących o rozwoju sadów oraz opłacalności produkcji owoców jest ich jakość. Oczekiwania odbiorców i konsumentów docelowych stale rosną, ich zainteresowanie wzbudzają tylko produkty najwyższej jakości. Aktualnie istotny jest nie tylko wygląd owoców i ich walory smakowe, ważna jest także zawartość składników pokarmowych oraz brak pozostałości [więcej...]

Siew kukurydzy

Porady Rolnicze

Siew kukurydzy  Staranne przeprowadzenie siewu nasion jest jednym z najważniejszych elementów współczesnej technologii uprawy kukurydzy. Roślina ta wykazuje stosunkowo dużą wrażliwość na błędy uprawowe popełnione w tym ważnym dla niej okresie, dlatego też jakość siewu w dużym stopniu determinuje wysokość możliwego do uzyskania plonu. Najbardziej optymalnym terminem siewu kukurydzy jest moment, gdy temperatura gleby na głębokości [więcej...]

Ostropest Plamisty- wielka moc w niepozornej roślinie

Informacje Prasowe

Ostropest Plamisty- wielka moc w niepozornej roślinieDo niedawna rósł dziko w Europie Środkowej, Ameryce Południowej, Azji Mniejszej czy Afryce. Ostropest plamisty, to roślina jednoroczna nie mająca szczególnych wymagań klimatycznych, ani glebowych, za to posiadająca cenne składniki dla organizmu. Dlatego wielu rolników rozpoczęło uprawę tej rośliny na swoich ziemiach. Widząc rosnący potencjał w surowcu, dystrybutorzy dodatków piekarniczych coraz więcej importują [więcej...]

Rozsada – stymulacja wzrostu roślin

Porady Rolnicze

Rozsada – stymulacja wzrostu roślin  Zdrowa i silna rozsada jest pierwszym kluczowym czynnikiem warunkującym szybkie, a zarazem efektywne przyjęcie się roślin w polu i powodzenie całej uprawy. Sadzonki, które po wysadzeniu do gruntu źle się przyjmują, nie zagwarantują odpowiedniej wielkości i jakości plonu. Priorytetem każdego ogrodnika i producenta powinno być wyprodukowanie zdrowych sadzonek o silnym systemie korzeniowym, które zapewnią równomierne [więcej...]

Po zbiorach owoców

Porady Rolnicze

Po zbiorach owoców  Okres po zbiorach owoców to w praktyce przygotowanie drzew do spoczynku zimowego – poprawa zimotrwałości oraz zwiększenie potencjału plonotwórczego drzew na przyszły sezon. Już w tej chwili warto zastanowić się nad wyborem technologii dokarmienia roślin sadowniczych przed nadejściem zimy, by zapewnić im komfortowe warunki spoczynku i optymalne do wiosennego wznowienia wegetacji. Pamiętajmy, iż im krótszy [więcej...]

Mleko w kosmetologii

Informacje Prasowe

Mleko w kosmetologii        Wakacje to czas relaksu i wytchnienia, w którym mamy chwilę dla siebie. Dlatego też, w tym okresie więcej czasu poświęcamy na pielęgnację naszej skóry. W opiece nad ciałem idealnie sprawdza się mleko i produkty mleczarskie.   Mleko to nie tylko doskonały składnik codziennej diety, od bardzo dawna stosowane jest również w kosmetologii. Powszechnie używane w zabiegach kosmetycznych, [więcej...]

Dokarmianie dolistne zbóż

Porady Rolnicze

Dokarmianie dolistne zbóż  Newralgicznym momentem w rozwoju zbóż jest faza liścia flagowego i początek kłoszenia. Odżywienie plantacji w tym momencie bezpośrednio przekłada się na wysokość plonu, przede wszystkim na masę tysiąca ziaren i podniesienie parametrów handlowych. Dokarmianie zbóż w początkowym okresie strzelania w źdźbło ma na celu intensyfikację przyrostu biomasy oraz stworzenie warunków do dobrego rozwoju [więcej...]

Wakacje na zielono

Informacje Prasowe

Wakacje na zielonoLato, ciepła pogoda, odpoczynek na świeżym powietrzu. W Polsce trwa pełnia grillowego sezonu. Towarzyszy mu różnorodność sezonowych produktów, które dostarczą wspaniałych i zdrowych doznań kulinarnych. Jednym z warzyw, które poleca się na grilla jest brokuł. Brokuł to niezwykle wartościowe warzywo zawierające mnóstwo witamin i składników mineralnych. Jego właściwości są doceniane przez [więcej...]

Sekrety miodu

Aktualności Rolnicze

Sekrety miodu Zapraszamy na wykład otwarty w ramach Wszechnicy Żywieniowej SGGW. Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej 16 grudnia 2015 r. Wykład poprowadzą: dr hab. Ewa Majewska student i pszczelarz Piotr Nowotnik (Wydział Nauk o Żywności SGGW) Miód znany jest człowiekowi od zarania dziejów jako produkt spożywczy i leczniczy. Nasi przodkowie doceniali jego właściwości, opierając się na praktycznej wiedzy wcześniejszych pokoleń. [więcej...]

Wybór nawozu – co jeszcze jest ważne i dlaczego?

Porady Rolnicze

Wybór nawozu – co jeszcze jest ważne i dlaczego?Katalogi firm nawozowych są bardzo bogate. Oferty jednak stosunkowo mało zróżnicowane, chociaż pewne produkty nadal mocno się wyróżniają na tle innych, na przykład innowacyjnością formuły, dodatkiem aktywnych kompleksów z alg czy wielopłaszczyznowym działaniem zarówno na rośliny, jak i glebę. Tak więc pojawia się proste pytanie, na które odpowiedź już taka prosta nie jest – jakie produkty [więcej...]

Składniki biostymulujące w nawozach

Porady Rolnicze

Składniki biostymulujące w nawozach Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało Dwa miesiące temu zainaugurowano kampanię Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Głównym celem organizatorów akcji jest rekomendacja efektywnych technologii nawożenia upraw rolniczych i ogrodniczych, które umożliwiają zasobooszczędne stosowanie nawozów mineralnych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich [więcej...]

Wapnowanie to nie tylko regulacja pH

Porady Rolnicze

Wapnowanie to nie tylko regulacja pH Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało W czerwcu br. ruszył pilotażowy program akcji Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Inicjatorzy kampanii będą promowali efektywne nawożenie upraw, zgodne z wytycznymi KE, które umożliwia zasobooszczędne stosowanie nawozów mineralnych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich i jakościowo dobrych plonów. [więcej...]

Akademia Warzywnicza

Aktualności Rolnicze

Akademia Warzywnicza  Producenci warzyw wciąż poszukują możliwości poprawy jakości plonów, bowiem wymagania konsumentów w tej kwestii stale rosną. Priorytetem każdego ogrodnika jest wypracowanie takiej technologii uprawy, która przy racjonalnych nakładach finansowych zagwarantuje im maksymalne zyski z produkcji. Przy uprawie warzyw niezwykle istotnym zagadnieniem, które determinuje rentowność działania jest nawożenie. W [więcej...]

Spotkanie z rolnikami w Dębnie

Aktualności Rolnicze

Spotkanie z rolnikami w Dębnie25 czerwca odbyło się ostatnie z serii tegorocznych warsztatów polowych poświęconych technologiom odżywiania roślin i gleby preparatami o działaniu biostymulującym. Spotkanie odbyło się w miejscowości Dębno w Rolniczo-Wytwórczym Kombinacie Spółdzielczym. Wszystkie prezentowane metody nawożenia są precyzyjnie ukierunkowane na uruchomienie potencjału plonotwórczego roślin uprawnych. Zastosowane na polach [więcej...]

Tegoroczna edycja Panoramy pól pod hasłem: przełom w odżywianiu fosforem

Aktualności Rolnicze

Tegoroczna edycja Panoramy pól pod hasłem: przełom w odżywianiu fosforem W dniu 26 maja w Wielkopolsce (Stary Lubosz k/ Kościana) miała miejsce inauguracja III edycji spotkań z rolnikami realizowanych w ramach Panoramy pól. Są to warsztaty polowe w całości poświęcone nowoczesnym technologiom odżywiania zarówno roślin, jak i samej gleby. Uczestniczącym zaprezentowano innowacyjne rozwiązania do stosowania w uprawie zbóż, rzepaku, kukurydzy i buraka cukrowego. Tegoroczne spotkania realizowane [więcej...]

Kukurydza wymaga dokarmiania

Porady Rolnicze

Kukurydza wymaga dokarmiania  W strukturze zasiewów, w której około 70% zajmują tradycyjne zboża, kukurydza stanowiła do niedawna pewną alternatywę jako uzupełnienie płodozmianu w wielu gospodarstwach. W tym roku w związku z wymogami tzw. „zazieleniania” ten aspekt jej uprawy może nieco stracić na znaczeniu. Jednak i tak jej powierzchnia uprawy w Polsce wynosi około miliona hektarów, z czego około połowa jest uprawiana z przeznaczeniem [więcej...]

Kompleksowa ochrona zbóż w jednym oprysku

Informacje Prasowe

Kompleksowa ochrona zbóż w jednym opryskuChęć uzyskania wysokich plonów zbóż przy zachowaniu jak najlepszej ich jakości, stawia rolników przed koniecznością podejmowania strategicznych decyzji dotyczących planowania oprysków. Kluczowym dylematem jest odpowiednie dobranie środków do mieszanek, w których poszczególne składniki nie traciłyby swoich właściwości i nie hamowały działania pozostałych. Większość herbicydów [więcej...]

Maksymalne korzyści z gnojowicy – jak to zrobić?

Porady Rolnicze

Maksymalne korzyści z gnojowicy – jak to zrobić?Nie wnikając w przyczyny takiego stanu rzeczy, faktem jest że przybywa na polskiej wsi coraz więcej budynków inwentarskich, w których zwierzęta utrzymywane są na rusztach. Zamiast obornika jako nawóz organiczny pozyskujemy tutaj gnojowicę – płynną mieszaninę odchodów, moczu i wody. Skład i wartość nawozowa zależą od gatunku zwierząt, technologii karmienia i pojenia zwierząt. Gnojowica bydlęca i świńska [więcej...]

Kukurydza: wyzwania na starcie

Porady Rolnicze

Kukurydza: wyzwania na starcieKukurydza od kilku lat nie traci na popularności, a jej areał w Polsce ustabilizował się na poziomie około miliona hektarów i nawet niestabilne ceny ziarna nie skłaniają rolników do zastąpienia jej innymi roślinami uprawnymi. Poza tym trzeba pamiętać, że około połowa tej uprawy jest zasiewana z przeznaczeniem na kiszonkę niezbędną w żywieniu bydła mlecznego i opasów. W przypadku kiedy gospodarstwo prowadzi hodowlę [więcej...]

Nawożenie Trwałych Użytków Zielonych

Porady Rolnicze

Nawożenie Trwałych Użytków Zielonych  Chociaż nie tak dawno pożegnaliśmy rok 2014, całkiem zresztą niezły dla producentów mleka, to jak zwykle kłopotów nie ubyło. Skomplikowana sytuacja międzynarodowa stawia wiele pytań, na które trudno jest znaleźć dziś odpowiedź. Dodatkowo od 15 kwietnia 2015 nastąpi uwolnienie kwot mlecznych – jak zachowa się rynek, to na dzisiaj wielka niewiadoma. Co w takiej sytuacji mają zrobić mleczarze – [więcej...]

Przygotowanie drzew do zimy

Porady Rolnicze

Przygotowanie drzew do zimy   Czas pomiędzy zbiorem owoców a nastaniem mrozów nie jest dla drzew w sadzie okresem odpoczynku – oprócz tworzenia się nowych pąków kwiatowych (do samego kwitnienia będzie zachodził proces różnicowania) wykorzystywany jest na przygotowanie do spoczynku zimowego. Na kondycję drzew wpływa między innymi stan odżywienia, który zależny jest nie tylko od dostępności składników pokarmowych, [więcej...]

Mikronawozy – przełom w ultrazlokalizowanym nawożeniu rzepaku

Porady Rolnicze

Mikronawozy – przełom w ultrazlokalizowanym nawożeniu rzepakuOd kilku lat coraz głośniej mówi się o idei nawożenia ultrazlokalizowanego w odżywianiu roślin przy pomocy nawozów mikrogranulowanych. Polega ono na wysiewie około 25 kg mikrogranulatu podczas siewu roślin, poprzez wprowadzenie nawozu do gleby w bezpośrednie sąsiedztwo nasion. Ultrazlokalizowane nawożenie startowe możliwe jest w uprawie rzepaku, kukurydzy i buraków cukrowych. Jednak stosowanie nawozów mikrogranulowanych [więcej...]

Hartowanie łąk i pastwisk

Porady Rolnicze

 Hartowanie łąk i pastwisk  Hartowanie, czyli nabycie pewnej odporności, to określenie nie tylko dotyczące istot żywych: ludzi czy zwierząt. Okazuje się, że można także uodpornić użytki zielone przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, np. w okresie zimy. Tego określenia używa prof. Piotr Goliński (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu) w swoich artykułach nt. gospodarki na łąkach i pastwiskach. Jednym z ważnych elementów hartowania [więcej...]

Wkrótce ruszymy z nawozami

Porady Rolnicze

Wkrótce ruszymy z nawozamiO wysokich plonach roślin uprawnych decydują trzy podstawowe czynniki: właściwe użycie nawozów (zwłaszcza azotowych), zastosowanie wysoko produktywnych odmian oraz skuteczna ochrona plonów przed zachwaszczeniem, chorobami i szkodnikami. Każda uprawa wymaga indywidualnego podejścia. Dlatego też rolnik, zanim rozpocznie nawożenie, powinien zastanowić się nad tym, jakie składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego wzrostu [więcej...]

Biohumus - Naturalny nawóz dla roślin

Informacje Prasowe

Biohumus - Naturalny nawóz dla roślinBiohumus jest w pełni naturalnym nawozem. Stosuje się go do ekologicznych i tradycyjnych upraw. Proces powstawania biohumusu jest dość nietypowy. Wykorzystuje się organiczne odpady i dżdżownice kompostowe, charakteryzujące się długą żywotnością (nawet do 15 lat) oraz odpornością na srogie mrozy. Zwierzęta te spożywają organiczne odpady, a wydalane przez nich odchody stosuje się do otrzymania biohumusu.   Czym jest biohumus? Biohumus [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »