Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Co łączy morwę z jedwabnikami? Dlaczego matki karmiące powinny pić napar z młodych liści tej rośliny? Z jakiego powodu po morwę powinny sięgać osoby zmagające się z cukrzycą? Wreszcie, jak spożywać morwę? Poniższy tekst dostarczy Ci odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące rośliny, której łacińska nazwa brzmi „Morus alba”. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się przedstawiciele firmy Look Food, której wyroby nagrodzono znakami jakości „Doceń polskie”.
Morwa biała bez tajemnic
Morwa biała jest rośliną liściastą należącą do rodziny morwowatych. Jej rodzimym miejscem występowania jest Azja Południowo-Wschodnia, a dokładniej Chiny Północne, gdzie od dawna jest powszechnie stosowana w medycynie ludowej (ekstrakty z liści były stosowane do obniżania wysokiego ciśnienia krwi i cholesterolu). W Europie morwa, jako roślina rodząca owoce i dostarczająca liści o działaniu prozdrowotnym, jest uprawiana od XI wieku. Powszechnie roślina ta jest znana jako pokarm jedwabników.
Bogactwo witamin
Morwy są cennym źródłem witamin z grupy B: tiaminy (B1), ryboflawiny (B2) i pirydoksyny (B6). - Właściwości te spowodowały, że naukowcy zaczęli szczegółowo badać morwę białą w kontekście wykorzystania jej w leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca typu II, miażdżyca, czy choroby nowotworowe - podkreśla Marta Walasińska reprezentująca firmę Look Food Sp. z o.o. Spółka specjalizuje się w dostarczaniu konsumentom „zdrowej żywności”; oferuje zarówno produkty BIO (certyfikowane przez Ekogwarancję), jak i artykuły bezcukrowe, czy bezglutenowe.
O wysokiej jakości propozycji Look Food świadczą certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którymi uhonorowano trzy wyroby tej firmy. Jednym z nagrodzonych specjałów jest Morwa biała 100%. Produkt otrzymał od specjalistów z branży spożywczej maksymalne noty za wszystkie oceniane aspekty (smak, wygląd i stosunek jakości do ceny), dlatego uzyskał nie tylko certyfikat „Doceń polskie”, ale także tytuł TOP PRODUKT.
Właściwości morwy białej
- Badacze odkryli, że morwa jest bardzo dobrym źródłem związków fenolowych, stanowiących grupę substancji o charakterze bioaktywnym będącymi naturalnymi antyoksydantami. Właśnie z uwagi na dużą zawartość antyoksydantów morwa jest stosowana w terapii wspomagającej chorobę nowotworową, w szczególności polecana jest przy nowotworach płuc - dodaje M. Walasińska.
Spośród wszystkich polifenoli, w morwie białej najwięcej jest kwasu chlorogenowego.
- Kwas ten spowalnia wydzielanie glukozy do krwi po posiłku oraz zwiększa czułość na insulinę. Właściwości te sprawiają, że morwa jest szczególnie polecana chorym zmagającym się z cukrzycą typu II i osobom chcącym zredukować swoją masę ciała - wyjaśnia przedstawicielka firmy Look Food.
Liście morwy cechą się jednocześnie wysoką aktywnością antybakteryjną i przeciwwirusową, zapobiegają również przebarwieniom skórnym. Co więcej, roślina wykazuje pozytywne działanie na układ nerwowy i może obniżać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz łagodzić objawy Parkinsona. - Napar z młodych liści podawany matkom karmiącym pobudza wydzielanie pokarmu. Liście morwy wykazują ponadto dobroczynne działanie na wątrobę, chroniąc przed jej uszkodzeniami - podsumowuje M. Walasińska.
Stosowanie morwy białej - przepisy na napar, napój i koktajl
Firma Look Food zachęca do przygotowania (i codziennego spożywania) naparu z morwy białej. Co więcej, na jego bazie można przyrządzić również napój oraz koktajl z morwą białą. Jak przygotować napar? Do filiżanki wystarczy wsypać czubatą łyżeczkę suszu, zalać go wrzątkiem i parzyć przez 10 minut pod przykryciem. Tak przygotowany napar jest gotowy do spożycia.
Napój z morwy białej
Składniki:
- 300 ml schłodzonego naparu z białej morwy Look Food (przygotowanej z Morwy białej 100 proc., nagrodzonej przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”)
- 2 plasterki cytryny
- 1 łyżka nasion Chia Look Food
- 1 łyżka erytrytolu Look Food
- kilka kostek lodu
- kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania: Nasiona Chia przesypujemy do szklanki z naparem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie dodajemy pozostałe składniki, napój jest gotowy do spożycia.
Koktajl z morwą białą
Składniki:
- 200 ml schłodzonego naparu z morwy białej Look Food (przygotowanego z Morwy białej 100 proc. uhonorowanej laurami programu „Doceń polskie”)
- 30 g owoców goji Look Food
- szklanka liści młodego szpinaku
- 1 banan
- 1 łyżka syropu klonowego Look Food
Sposób wykonania: Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do szklanki. Koktajl najlepiej wypić bezpośrednio po przyrządzeniu.
* * *
Autor tekstu: Anna Koza, Adventure Media
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.