W dniu 19 września 2013 roku w Puławach rozpoczęła się dwudniowa międzynarodowa konferencja na temat Analizy Ryzyka w Bezpieczeństwie Żywności - 50 lat Kodeksu Żywnościowego w regionie Europy, będąca zwieńczeniem czteroletniej kadencji Polski jako Koordynatora FAO/WHO dla Regionu Europy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO*.
Głównym celem konferencji, w której bierze udział ponad 200 uczestników, w tym blisko 80 przedstawicieli 38 państw jest wymiana informacji oraz doświadczeń w zakresie analizy ryzyka oraz stosowania zasad analizy ryzyka w bezpieczeństwie żywności jak i spójności działań w tym zakresie.
Konferencję otworzył Podsekretarz Stanu Pan Tadeusz Nalewajk, podkreślając znaczenie zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz ważną rolę norm opracowywanych na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w tym zakresie. W nawiązaniu do rosnącego eksportu polskich artykułów rolno-spożywczych zauważył, że nie tylko istotne jest bezpieczeństwo żywnościowe, ale także bezpieczeństwo żywności, czyli ochrona zdrowia konsumentów.
Pomiędzy przedstawicielami organizacji międzynarodowych, administracji państwowej oraz instytutów naukowo-badawczych państw kodeksowego Regionu Europy.
Tak szerokie spotkanie międzynarodowych ekspertów powinno przyczynić się także do poprawy skuteczności zastosowania ww. zasad na szczeblu krajowym oraz regionalnym, a w konsekwencji podniesienia poziomu bezpieczeństwa żywności i ochrony zdrowia konsumentów.
Ponadto w otwarciu konferencji udział wzięli organizatorzy konferencji - Krzysztof Niemczuk, Dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach oraz Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a także zaproszeni goście w tym Jan Prandota, Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, Awilo Ochieng-Pernet, wice-przewodnicząca Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO i Martijn Weijtens, nowy przewodniczący Komitetu CCEURO.
Zagraniczni goście, doceniając aktywność Polski, podkreślili w szczególności rolę naszego kraju w aktywizacji państw w okresie transformacji, a także w pogłębianiu integracji całego regionu Europy podczas czteroletniego sprawowania przez Polskę funkcji Koordynatora FAO/WHO dla Regionu Europy. Komitet Regionalny dla Europy (CCEURO) obejmuje 50 państw członkowskich oraz Unię Europejską. Polska przewodniczyła temu komitetowi od połowy 2009 r. do połowy 2013 r. Obecnie Koordynatorem Regionalnym FAO/WHO dla Europy jest Holandia.
Powyższe wydarzenie zostało zorganizowane wspólnie przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – Biuro Współpracy Międzynarodowej oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy przy wsparciu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Szczegółowe informacje oraz materiały dotyczące powyższych spotkań dostępne są na stronie internetowej www.cceuro.pl.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl