Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego jest współorganizatorem i głównym sponsorem konkursu kulinarnego, który odbędzie się w dniach 14-16 czerwca w Pułtusku. Udział UPEMI w konkursie kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” to element idei organizacji, która dba o jakość jedzenia, a tym samym o jakość życia konsumentów.
To już V edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, którego głównym organizatorem jest Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord. Celem zmagań jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie w gotowaniu nowoczesności z tradycją. Zmagania odbywają się w dwóch kategoriach – dla profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Do zadań uczestników będzie należało przygotowanie zimnej lub gorącej przekąski z wykorzystaniem okonia, sera pleśniowego, świeżego rabarbaru i ziół, a także dania głównego – schabu, selera, małosolnego ogórka i chrzanu.
Jeżeli mowa o schabie – nie sposób nie wspomnieć o mięsie wytwarzanym w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Jest on zapewnieniem dla kucharzy i konsumentów najwyższych walorów odżywczych i smakowych. Proces produkcji mięsa z logotypem QAFP jest kontrolowany na każdym etapie, co wyklucza obecność wad.
„Wyroby QAFP idealnie wpisują się w nazwę samego konkursu, są dowodem na świetne połączenie tradycji z nowoczesnością. Z jednej strony są wytwarzane według starodawnych receptur, mają prawdziwy smak nawiązujący do dzieciństwa. Z drugiej zaś strony są wytwarzane według najnowocześniejszych metod, przy użyciu innowacyjnych technologii spożywczych.” – podkreśla prezes UPEMI Wiesław Różański.
Ale o wysokich walorach odżywczych i smakowych wyrobów z charakterystycznym logotypem QAFP będą mogli dowiedzieć się nie tylko kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych, którzy biorą udział w konkursie.
Ambasadorzy Systemu QAFP – aktorzy Paweł Królikowski i Piotr Machalica będą zachęcali gości do degustacji wędlin, potraw z mięsa wieprzowego i drobiowego.
www.qafp.pl
www.upemi.pl
Dzięki uprzejmości Magazynu "Nowa Wieś Europejska"

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).
Ostatnie Informacje Prasowe z tej kategorii:
- Produkty genetycznie modyfikowane »
- Nowy produkt DeLaval HygieneBox DeLaval poprawia dobrostan zwierząt i zmniejsza nakłady pracy »
- 10 lat działań na rzecz pszczół i miliony zaangażowanych Polaków – raport „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” »
Zobacz również:
- Kulinarne zmagania w Pułtusku | Aktualności Rolnicze | NowoczesnaFarma.pl »
- Finał konkursu „Młody Agro-Przedsiębiorca” - NowoczesnaFarma.pl »
- Polska Izba Mleka - konkurs MLECZNE FOTOGRAFIE - NowoczesnaFarma.pl »
- VIII Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla Dzieci „Bezpiecznie na wsi mamy – UPADKOM ZAPOBIEGAMY” pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Krzysztofa Jurgiela | Aktualności Rolnicze | NowoczesnaFarma.pl »
- Informacja o dwudziestej trzeciej edycji Wojewódzkiego Konkursu dla Uczniów Klas Maturalnych o Profilu Rolniczym „Bezpieczna praca w gospodarstwie rolnym” w województwie podlaskim | Aktualności Rolnicze | NowoczesnaFarma.pl »
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.