John Deere z nagrodą za przełom w technice uprawy gleby

Informacje Prasowe

John Deere z nagrodą za przełom w technice uprawy gleby  Mannheim, 10 kwietnia 2019 – John Deere Manure Sensing czujnik podczerwieni (NIR), używany w HarvestLab 3000 mierzy zawartość substancji odżywczych w aplikowanej gnojowicy. Ta zaawansowana technologia została nagrodzona specjalnym uznaniem przez „European Land and Soil Management Award Jury” pod patronatem Komisji Europejskiej (wspólnego centrum badawczego DG) przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym [więcej...]

„Porozmawiajmy o mleku”- podsumowanie projektu

Informacje Prasowe

 „Porozmawiajmy o mleku”- podsumowanie projektu  Polska Izba Mleka w trosce o zdrowie społeczeństwa od kilku lat realizuje zadania mające na celu poszerzenie świadomości i wiedzy na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych mleka oraz przetworów mlecznych. Jedną z inicjatyw realizujących te zadania jest projekt „Porozmawiajmy o mleku” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka, który polega na edukacji poszczególnych grup społeczeństwa np. kobiet [więcej...]

„Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka”

Informacje Prasowe

„Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka”    W ostatni czwartek listopada w Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich w Uniejowie odbyła się konferencja „Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka” zorganizowana przez Polską Izbę Mleka w ramach projektu „Porozmawiajmy o mleku” finansowanego z Funduszu Promocji Mleka, skierowana do pracowników samorządów, dietetyków, osób odpowiedzialnych [więcej...]

Jak zwiększyć zawartość próchnicy w glebie?

Porady Rolnicze

Jak zwiększyć zawartość próchnicy w glebie?  Rozpoczęły się żniwa. Z uwagi na wysoki popyt na słomę jej cena jest dość wysoka. Rolnicy zajmujący się hodowlą zwierząt mają świadomość, iż słoma zebrana z własnego pola nie wystarczy na pokrycie potrzeb gospodarstw. Niezbędny będzie jej zakup, gdyż zabraknie i paszy i materiału do ścielenia budynków inwentarskich. Popyt na słomę najprawdopodobniej wzrośnie. Ponadto wielu producentów zbóż będzie [więcej...]

Piknik Drobiowy w Wielichowie

Aktualności Rolnicze

Piknik Drobiowy w WielichowieDegustacje potraw z mięsa, pokazy kulinarne oraz konkursy dla dzieci i dorosłych to główne atrakcje Pikniku Drobiowego, który odbył się w Wielichowie w 21 maja br. Impreza towarzyszyła 23-ciej odsłonie Święta Pieczarki. Organizatorem Pikniku była Wielkopolska Izba Rolnicza.   Celem projektu pn. Piknik Drobiowy, który finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, jest zaprezentowanie [więcej...]

Piknik Wieprzowy na Smakach Regionów

Aktualności Rolnicze

Piknik Wieprzowy na Smakach RegionówW niedzielę 25 września 2016 r. podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu Wielkopolska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Wieprzowy finansowany ze środków z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem pikniku było propagowanie odżywczych właściwości mięsa wieprzowego i jego roli w piramidzie zdrowego żywienia oraz promocja produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych z terenu wielkopolski. Produkty, [więcej...]

Pomidory – samo zdrowie!

Informacje Prasowe

Pomidory – samo zdrowie!W 2016 roku na rynku polskim i niemieckim rusza kampania „Pomidory dobre z natury”. Jej pomysłodawca, Polskie Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami chce podnieść świadomość konsumentów na temat walorów odżywczych pomidorów i zwiększyć ich konsumpcję. Polska produkuje 712 tysięcy ton pomidorów. 80% produkcji trafia na rynek krajowy, pozostała część [więcej...]

SIEWNIKI PUNKTOWE GREAT PLAINS TO PRZEŁOMOWA TECHNOLOGIA DOZOWANIA NAWOZÓW

Porady Rolnicze

SIEWNIKI PUNKTOWE GREAT PLAINS TO PRZEŁOMOWA TECHNOLOGIA DOZOWANIA NAWOZÓWAccuShot, nowy unikatowy system dozowania nawozów płynnych, wkrótce będzie dostępny jako opcja w wybranych modelach siewników pynktowych Yield-Pro Great Plains. Według producenta jest to innowacyjny system, który umożliwi plantatorom kukurydzy na całym świecie zmaksymalizowanie plonów przy jednoczesnej redukcji kosztów początkowych i zanieczyszczenia nawozami. Nowy system zostanie po raz pierwszy [więcej...]

Pomidory – dobre z natury!

Informacje Prasowe

Pomidory – dobre z natury!Polska jest ważnym europejskim producentem pomidorów, ale wciąż potrzebna jest promocja spożycia tych warzyw – przekonywał Maciej Mularski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami podczas Dni Ogrodnika w Gołuchowie. Krajowa produkcja pomidorów wynosi 712 tysięcy ton, z czego 80% przeznaczonych jest na rynek polski, a pozostałe 20% kierowane jest na eksport. Z roku [więcej...]

Piknik Owocowo-Warzywny Mała Wieś

Aktualności Rolnicze

Piknik Owocowo-Warzywny Mała Wieś W dniu 14.09.2014 r. w Małej Wsi (Powiat Płocki, województwo mazowieckie) podczas XVI Dni Gminy Mała Wieś, Krajowa Rada Izb Rolniczych zorganizowała Piknik Owocowo-Warzywny sfinansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Celem Pikniku była promocja owoców i warzyw, propagowanie spożycia owoców i warzyw i ich przetworów w diecie codziennej, jak również przedstawienie wartości odżywczych [więcej...]

Na zdrowie!

Informacje Prasowe

Na zdrowie!   Produkty pełnoziarniste w codziennej diecie Polaków zaleca mgr inż. Katarzyna Janiszewska z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie Prawidłowo zaplanowany jadłospis powinien zawierać co najmniej 5 porcji produktów zbożowych, spośród których co najmniej połowa powinna być pełnoziarnista. Pełnoziarnistość oznacza, że ziarno podczas przetwarzania nie zostało pozbawione [więcej...]

Relacja z Pikniku Wieprzowego w Bednarach

Aktualności Rolnicze

Relacja z Pikniku Wieprzowego w BednarachNa terenie Wystawy Agro Show w Bednarach odbył się Piknik Wieprzowy zorganizowany przez Krajową Radę Izb Rolniczych przy wsparciu Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Impreza towarzyszyła gali podsumowującej XI edycje Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne. Piknik, który sfinansowany został ze Środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, wpisywał się w cykl imprez promujących polską zdrową żywność. W pikniku udział wzięli [więcej...]

Kuchnia Polska – wczoraj i dziś

Informacje Prasowe

Kuchnia Polska – wczoraj i dziśUnia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego jest współorganizatorem i głównym sponsorem konkursu kulinarnego, który odbędzie się w dniach 14-16 czerwca w Pułtusku. Udział UPEMI w konkursie kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” to element idei organizacji, która dba o jakość jedzenia, a tym samym o jakość życia konsumentów. To już V edycja Ogólnopolskiego [więcej...]

„Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka”

Informacje Prasowe

 „Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka”Polska Izba Mleka zaprasza na konferencję pt. „Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka” w dniu 29.11.2018r w godz. 11.00 - 12.00 w ramach projektu „Porozmawiajmy o mleku” finansowanego z Funduszu Promocji Mleka, która odbędzie się w Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich ul. Zamkowa 2 w Uniejowie , skierowaną do pracowników samorządów, dietetyków, [więcej...]

Piknik Wieprzowy w Brwinowie

Aktualności Rolnicze

Piknik Wieprzowy w Brwinowie 27 sierpnia 2017 r. w Brwinowie Krajowa Rada Izb Rolniczych zorganizowała Piknik Wieprzowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem Pikniku było zaprezentowanie walorów jakościowych i smakowych polskich produktów z polskiego mięsa wieprzowego. Impreza towarzyszyła obchodom Święta Ulicy Pszczelińskiej w Brwinowie. W czasie trwania Pikniku konferansjerzy, hostessy oraz obsługujący stoiska zachęcali [więcej...]

„Piknik mleczny” Podlaskiej Izby Rolniczej na Gościńcu Łomżyńskim

Aktualności Rolnicze

„Piknik mleczny” Podlaskiej Izby Rolniczej na Gościńcu ŁomżyńskimPodlaska Izba Rolnicza zorganizowała w Łomży 6 sierpnia 2016 r. PIKNIK MLECZNY (w ramach projektu realizowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka) podczas Gościńca Łomżyńskiego. Podczas imprezy zaprezentowaliśmy produkty i przetwory mleczne z najlepszych mleczarni naszego województwa, m.in. jogurty, kefiry, maślanki, mleka smakowe, serki, żółte sery, naleśniki, pierogi z serem, serniki oraz dania wykonane [więcej...]

Rusza nowa mleczna kampania edukacyjna

Aktualności Rolnicze

Rusza nowa mleczna kampania edukacyjnaZ początkiem roku ruszyła kontynuacja trzyletniego programu „Mam kota na punkcie mleka” realizowanego przez Polską Izbę Mleka przy współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Nowa kampania nosi nazwę "Mamy Kota Na Punkcie Mleka", jej celem jest dalsze budowanie świadomości na temat wartości odżywczych i zdrowotnych mleka i jego przetworów. Jak również zadbanie [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »