Fakty i mity o mleku – pod takim hasłem odbyło się 10 konferencji na terenie całego kraju poświęconych wartości mleka i produktów mlecznych
w codziennej diecie.
Mieliśmy przyjemność gościć w takich miastach jak np.: Toruń, Łomża, Warszawa, Malawa, Lądek Zdrój.
Łącznie we wszystkich spotkaniach udział wzięło ponad 500 osób zainteresowanych tematem mleka i jego roli w naszych posiłkach. Konferencje
w formie warsztatów żywieniowych pozwalały na wymianę doświadczeń ale również ożywioną dyskusję. Przełamaliśmy bardzo wiele stereotypów dotyczących zakazu spożywania nabiału, pokazaliśmy jak bardzo wartościowe mamy polskie mleko i ile kryje się w nim naturalnych witamin. Udowodniliśmy,
że mleko jest nie tylko bezpieczne, lecz także bardzo korzystne dla zdrowia.
Jest podstawowym źródłem wapnia, który wzmacnia kości, a także reguluje pracę serca i mięśni. Dostarcza też cenne białko, witaminy A i B2, a także potas, cynk i magnez.
Głównym ekspertem konferencji była Pani dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska, która w ciekawy sposób przedstawiała wartości płynące z mleka. Podkreśliła również, że pomimo dość wysokiej świadomości konsumentów o roli mleka i jego przetworów, zapominamy o nim w codziennym jadłospisie. A mleko jest przecież najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i wielu witamin. Wsparciem było też zaproszenie do współpracy dietetyków Martynę Jaros i mgr Dagmarę Wójtowicz. Obie Panie odpowiadały na pytania gości jak zastosować zdobytą wiedzę w praktyce i jak ułożyć posiłek prawidłowo żeby nie zabrakło
w nim nabiału.
Cykl spotkań został bardzo pozytywnie oceniony przez gości i z bardzo dużym zainteresowaniem wskazywali w ankietach tematy kolejnych warsztatów żywieniowych, oczywiście związanych z mlekiem.
Udział w konferencjach był całkowicie bezpłatny, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Artykuł sonsorowany
Polska Izba Mleka