Fakty i mity o mleku – pod takim hasłem odbyło się 10 konferencji w całej Polsce

Informacje Prasowe

Fakty i mity o mleku – pod takim hasłem odbyło się 10 konferencji w całej PolsceFakty i mity o mleku – pod takim hasłem odbyło się 10 konferencji na terenie całego kraju poświęconych wartości mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie. Mieliśmy przyjemność gościć w takich miastach jak np.: Toruń, Łomża, Warszawa, Malawa, Lądek Zdrój. Łącznie we wszystkich spotkaniach udział wzięło ponad 500 osób zainteresowanych tematem mleka i jego roli w naszych posiłkach. Konferencje w [więcej...]

„Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka”

Informacje Prasowe

„Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka”    W ostatni czwartek listopada w Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich w Uniejowie odbyła się konferencja „Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka” zorganizowana przez Polską Izbę Mleka w ramach projektu „Porozmawiajmy o mleku” finansowanego z Funduszu Promocji Mleka, skierowana do pracowników samorządów, dietetyków, osób odpowiedzialnych [więcej...]

„Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka”

Informacje Prasowe

 „Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka”Polska Izba Mleka zaprasza na konferencję pt. „Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka” w dniu 29.11.2018r w godz. 11.00 - 12.00 w ramach projektu „Porozmawiajmy o mleku” finansowanego z Funduszu Promocji Mleka, która odbędzie się w Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich ul. Zamkowa 2 w Uniejowie , skierowaną do pracowników samorządów, dietetyków, [więcej...]

Po spotkaniach: „Porozmawiajmy o mleku”

Informacje Prasowe

Po spotkaniach: „Porozmawiajmy o mleku”Polska Izba Mleka w trosce o zdrowie społeczeństwa od kilku lat realizuje zadania mające na celu poszerzenie świadomości i wiedzy na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych mleka oraz przetworów mlecznych. Jedną z inicjatyw realizujących te zadania jest projekt „Porozmawiajmy o mleku” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka, który zwraca szczególną uwagę na niewłaściwą modę lub nawyki w kwestii odżywiania. [więcej...]

Tipburn – jak uniknąć strat w plonie?

Porady Rolnicze

Tipburn – jak uniknąć strat w plonie?  Tipburn to choroba fizjologiczna roślin kapustnych. Jej symptomem jest brzegowe zamieranie blaszek liściowych, co znacząco obniża wartość handlową plonu. Dysfunkcje te są wynikiem zakłóconego pobierania wapnia, bądź też deficytu tego pierwiastka w glebie. W tym roku, z uwagi na niekorzystne warunki meteorologiczne mieliśmy do czynienia z suszą i atmosferyczną i glebową. Problem ten dotknął większość regionów [więcej...]

Porozmawiajmy o mleku

Informacje Prasowe

Porozmawiajmy o mlekuW ramach zajęć „Podlaskiego Uniwersytetu Dziecięcego”, 1 kwietnia, przeprowadzono akcję informacyjną o oddziaływaniu mleka i produktów mlecznych na zdrowie człowieka w każdym wieku, w ramach projektu „Cykl Konferencji: Fakty i mity o mleku” realizowanego przez Polską Izbę Mleka. Wydarzenie to miało charakter edukacyjny.  Uczestnicy mogli dowiedzieć się o walorach białego napoju, który [więcej...]

W trosce o mleczny uśmiech dziecka

Informacje Prasowe

W trosce o mleczny uśmiech dziecka  Dziecięcy uśmiech potrafi rozgonić smutki, wywołuje radość i często wzruszenie. Dobrze byłoby jeszcze, gdyby dziecko w uśmiechu pokazywało zdrowe zęby. A niestety, próchnica coraz częściej pojawia się u maluchów i uczniów. Próchnica, czyli po prostu psucie się zębów, jest zakaźną chorobą wywołaną działaniem w ustach bakterii Streptococcus mutans. Spowodowana jest nadmierną konsumpcją [więcej...]

Wapń determinuje jakość i wielkość plonów

Porady Rolnicze

Wapń determinuje jakość i wielkość plonów Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało Organizatorzy edukacyjnej akcji Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało intensywnie promują efektywne nawożenie upraw, zgodne z wytycznymi Komisji Europejskiej. Do tej pory priorytetem było przekazanie producentom rolnym jak największej ilości informacji o samej glebie, gdyż jej kondycja warunkuje efektywność produkcji. [więcej...]

Wapnowanie to nie tylko regulacja pH

Porady Rolnicze

Wapnowanie to nie tylko regulacja pH Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało W czerwcu br. ruszył pilotażowy program akcji Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Inicjatorzy kampanii będą promowali efektywne nawożenie upraw, zgodne z wytycznymi KE, które umożliwia zasobooszczędne stosowanie nawozów mineralnych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich i jakościowo dobrych plonów. [więcej...]

Nawożenie ultrazlokalizowane rzepaku teraz dużo łatwiejsze!

Porady Rolnicze

Nawożenie ultrazlokalizowane rzepaku teraz dużo łatwiejsze!  Rzepak ozimy to bardzo wymagająca uprawa o stosunkowo dużych potrzebach pokarmowych i to już na starcie. Zaraz po wysianiu potrzebuje azotu, fosforu, potasu oraz wapnia i siarki. Dlatego stanowisko pod tę uprawę powinno być dosyć zasobne w składniki pokarmowe. Rzepakowi zdecydowanie potrzeba nawożenia startowego. Ważny jest też odczyn gleby (pH powyżej 6) dla właściwego pobierania składników pokarmowych. Wapń jest też [więcej...]

Właściwości substancji aktywnych retardantów

Porady Rolnicze

Właściwości substancji aktywnych retardantówSkracanie zbóż przy pomocy regulatorów wzrostu jest sprawdzoną metodą z walce z wyleganiem, powinno być jednak oparte na sprawdzonych środkach ochrony. Kluczową kwestią przy wyborze powinny być substancje aktywne – od ich właściwości zależeć będzie końcowy efekt zabiegów. Podstawą działania retardantów stosowanych w zbożach jest wzmocnienie stabilności łanów poprzez skrócenie [więcej...]

Skuteczne nawożenie użytków zielonych

Porady Rolnicze

Skuteczne nawożenie użytków zielonychW dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie hodowlę bydła mlecznego bez produkcji wysokiej jakości pasz objętościowych. Trwałe użytki zielone oraz trawy i ich mieszanki z motylkowatymi uprawiane na gruntach ornych to bardzo cenne źródło składników pokarmowych dla bydła. Dostarczają one zarówno białka, jak i energii, połączonych z niezbędnym dla przeżuwaczy włóknem. Kiszonki z traw, a właściwie mieszanek [więcej...]

Znaczenie wapnia w odżywianiu rzepaku ozimego

Porady Rolnicze

Znaczenie wapnia w odżywianiu rzepaku ozimego  Rzepak ozimy należy do upraw intensywnych – żeby wydał wysoki plon potrzebuje właściwej agrotechniki (ważny jest zwłaszcza termin siewu) i nawożenia. Oczywiście bardzo istotny jest przy tym wybór dobrej odmiany rzepaku, o określonych parametrach użytkowych. Rzepak jest rośliną, która pobiera znaczne ilości składników pokarmowych z gleby. Z plonem 1 t nasion i odpowiednią masą słomy pobierane jest [więcej...]

Dolistne dokarmianie wapniem sadów jabłoniowych

Porady Rolnicze

Dolistne dokarmianie wapniem sadów jabłoniowych  Dolistne dokarmianie wapniem odgrywa kluczowe znaczenie profilaktyczne w ograniczaniu chorób fizjologicznych. Pomimo tego, że pierwiastek ten jest pobierany przez rośliny w dużych ilościach jest nierównomiernie dystrybuowany do poszczególnych części w roślinie, gdyż transport wapnia zależy od obecności auksyn. Występowanie tego rodzaju regulatorów wzrostu w poszczególnych częściach roślin zmienia [więcej...]

PH PROGRESS-CHEM, wschodniopolski lider sektora rolniczego i duńska firma Bredal podpisały umowę o współpracy

Informacje Prasowe

PH PROGRESS-CHEM, wschodniopolski lider sektora rolniczego i duńska firma Bredal podpisały umowę o współpracyPH PROGRESS-CHEM Jan Świć, lider w kompleksowej obsłudze sektora rolniczego od tej chwili zostaje oficjalnym przedstawicielem oraz importerem produktów firmy Bredal, w tym między innymi rozsiewaczy zawieszanych przeznaczonych do technologii rolnej i komunalnej. Podpisanie tej umowy jest konsekwencją realizacji nowej strategii firmy Progress-Chem zakładającej m.in. wzbogacanie oferty handlowej o technologię siewu i nawożenia precyzyjnego [więcej...]

Racjonalizacja nawożenia

Informacje Prasowe

Racjonalizacja nawożenia W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat w rolnictwie na całym świecie masowo stosowano środki ochrony roślin i nawozy mineralne, co przyczyniło się do nadmiernej degradacji środowiska naturalnego. Jest to efektem pogoni za wysokimi plonami o jak najwyższej jakości. Niestety nadmierna chemizacja rolnictwa ma swoje odbicie w negatywnym oddziaływaniu na środowisko naturalne i zdrowie człowieka – pojawiła się groźba wyniszczenia organizmów [więcej...]

Wapń, ważny nie tylko dla gleby, ale przede wszystkim dla roślin

Informacje Prasowe

Wapń, ważny nie tylko dla gleby, ale przede wszystkim dla roślinWapń pełni szereg bardzo istotnych funkcji w roślinie. Wchodzi m.in. w skład ścian komórkowych i decyduje o ich przepuszczalności, aktywuje enzymy, neutralizuje kwasy organiczne, wpływa na rozwój i wzrost korzeni. Odgrywa podstawową rolę w stabilizowaniu pektyn tworzących blaszkę środkową ściany komórkowej. Pektyny (pektyniany wapnia) uczestniczą w budowie ścian komórkowych. Składają się one z długich [więcej...]

Mleczna kraina

Informacje Prasowe

Mleczna krainaMleko jest surowcem uniwersalnym – można je spożywać w postaci „surowej”, jak również po obróbce w postaci serów, śmietanki i śmietany, masła, twarogów, deserów i wielu innych produktów Mleko jest naturalnym, zdrowym i pożywnym pokarmem, zawierającym składniki niezbędne do wzrostu i rozwoju organizmu człowieka. Jest też jedynym pokarmem dla noworodków ssaków, [więcej...]

Profilaktyka wapnia i siarki - - to już standard

Porady Rolnicze

Profilaktyka wapnia i siarki - - to już standardW wielu regionach kraju producenci rolni mają do dyspozycji gleby lekkie, często zakwaszone, z natury ubogie w wapń. Gleby zasobne w wapń gwarantują roślinie odpowiednie warunki wzrostu, wynikające z właściwości fizyko-chemicznych jak i mikrobiologicznych. W wyniku proekologicznych działań prowadzonych w ostatnich kilkunastu latach na terenach uprzemysłowionych zauważalne jest systematyczne ograniczanie dopływu siarki do środowiska. [więcej...]

Fakty i Mity o mleku

Porady Rolnicze

Fakty i Mity o mlekuTemat mleka wzbudza bardzo duże zainteresowanie wśród naszego społeczeństwa. Trudno jest przejść obojętnie wobec tego zagadnienia. Szukając odpowiedzi na frapujące nas pytania często sięgamy do szybkiej bazy wiedzy jakim jest internet. Niestety wśród sprawdzonych informacji o produktach mlecznych natkniemy się także na tzw. „fake news” czyli niesprawdzone informacje, które rozpowszechniane są przez serwisy [więcej...]

Generowanie jakości owoców

Porady Rolnicze

Generowanie jakości owoców  Znaczna część konsumentów rezygnuje z zakupu owoców niskiej jakości. Ich świadomość oraz duża konkurencja obligują sadowników do dostarczania smacznych, zdrowych i atrakcyjnych wizualnie owoców. Priorytetem w produkcji jest nie tylko osiągnięcie wysokiego plonu (ten cel nie zawsze gwarantuje rentowność), ale plonu o wysokiej jakości handlowej. Jabłka wysokiej jakości charakteryzuje specyficzny [więcej...]

Dzień Babci i Dzień Dziadka

Aktualności Rolnicze

Dzień Babci i Dzień Dziadka  Babcia i dziadek to jedne z najważniejszych osób każdego dziecka. Ich święto, czyli Dzień Babci i Dziadka to najcieplejsze dni w zimowej porze, które obchodzimy 21 i 22 stycznia. W tych dniach wnuczęta obdarzają swoich dziadków i babcie szczególnymi dowodami miłości. Najlepsze pomysły na prezenty dla dziadków to oczywiście te, które dajemy od serca. W trosce o naszych seniorów, [więcej...]

Dolomit jego zastosowanie w różnych dziedzinach

Porady Rolnicze

Dolomit jego zastosowanie w różnych dziedzinachDolomit jest osadową skałą węglanową, której głównym składnikiem budulcowym jest minerał również nazywany dolomitem – zbudowanym w ponad 90% z węglanu wapnia oraz z magnezu.   Sama jego nazwa pochodzi od nazwiska mineraloga Deodata Dolomieu, który był pierwszym, kto wyodrębnił ten właśnie materiał. Dolomity makroskopowo przypominają z wyglądu wapień, są jednak od niego zdecydowanie odporniejsza [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »