Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju

Aktualności Rolnicze

Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju Centrum Doradztwa Rolniczego O/Kraków zaprasza na szkolenie pt. „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”, które odbędzie się w dniach 6-7 listopada 2019 r.  Szkolenie skierowane jest do doradców z ośrodków doradztwa rolniczego, izb rolniczych, doradców prywatnych, nauczycieli [więcej...]

Soja w roli głównej

Aktualności Rolnicze

Soja w roli głównejPlenerowa konferencja z udziałem ekspertów rolniczych, pokazy prac agrotechnicznych, prezentacje oferty branżowych firm i instytucji rolniczych, degustacje potrwa z soi oraz biesiada rolnicza złożą się na II Wielkopolskie Święto Soi, które odbędzie się w dniach 6 i 7 września w Nowych Skalmierzycach, w powiecie ostrowskim. Wielkopolska Izba Rolnicza zaprasza rolników zainteresowanych uprawą soi oraz uczniów [więcej...]

Czy w Polsce możemy uprawiać soję?

Aktualności Rolnicze

Czy w Polsce możemy uprawiać soję?W Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Chrząstowie koło Nakła nad Notecią zorganizowany dziś został Krajowy Dzień Soi. Uczestniczył w nim minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Minister przedstawił wizję zmniejszania deficytu krajowego białka paszowego poprzez zastępowanie białka importowanego białkiem rodzimej produkcji .  – Uprawa soi w Polsce jest nie tylko możliwa, ale bardzo potrzebna, [więcej...]

Tajemnicze białko, SGGW i światowy rozgłos

Aktualności Rolnicze

Tajemnicze białko, SGGW i światowy rozgłos Międzynarodowy zespół badawczy, do którego należą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dokonał odkrycia, o którym usłyszał świat. Stało się to za sprawą publikacji wyników w prestiżowym dla biologów czasopiśmie „Cell”. Naukowcy odnaleźli i przebadali tajemnicze białko, które okazało się być niezwykle ważne dla większości organizmów [więcej...]

Mleczny Dzień Matki

Informacje Prasowe

Mleczny Dzień Matki  Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy roku. Właśnie w tym okresie obchodzimy dwa bardzo ważne święta. Pierwsze z nich to Dzień Matki, który świętujemy 26 maja. W tym dniu warto podziękować mamie za jej trud i miłość jaką wkłada w nasze wychowanie. To właśnie ona wpajała nam zdrowe nawyki żywieniowe i przekonywała że marchewka jest zdrowa. Martwiła się naszym marudzeniem przy posiłku i zawsze pamiętała [więcej...]

Międzynarodowe Dni Rzepaku

Aktualności Rolnicze

Międzynarodowe Dni Rzepaku  Międzynarodowe Dni Rzepaku     – Podstawą produkcji rolnej jest zdrowa, żyzna, bogata w materię organiczną gleba. Musimy dbać o jakość gleby, by mieć co przekazać następnym pokoleniom rolników. rzepak, to nasze czarne złoto, jest bardzo ważną rośliną w zmianowaniu, przerywającą wadliwe monokultury zbożowe – podkreślił minister Jan Krzysztof [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »