25 sierpnia obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. Święto zostało ustanowione z inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” w 2013 r.
Pod koniec sierpnia rolnicy kończą żniwa i obchodzą dożynki, a sklepowe półki i stragany uginają się od świeżych, polskich warzyw i owoców. Stąd pomysł na obchodzone w tym terminie święto, które ma na celu przypomnienie jak ciekawa i bogata jest oferta producentów polskiej żywności, a także wspieranie lokalnych producentów artykułów rolno-spożywczych.
Polska jest jednym z największych producentów żywności w Europie (a w niektórych branżach np. jabłka, gruszki, śliwki również na świecie), a polskie jedzenie wyróżnia się bardzo dobrą jakością. W Polsce powstaje wiele zdrowych, smacznych i docenianych również za granicą produktów takich jak: warzywa, owoce, twaróg, pieczywo, wędliny, sery. Mamy w czym wybierać i powinniśmy na co dzień korzystać z tego dobrodziejstwa, ciesząc nie tylko swoje kubki smakowe, ale wpływając też korzystnie na swoje zdrowie poprzez odpowiednio zbilansowaną, bogatą w odżywcze składniki dietę.
Z roku na rok coraz więcej mieszkańców naszego kraju zwraca uwagę na jakość i pochodzenie kupowanego przez siebie jedzenia. Według badań opinii ponad połowa Polaków uważa, że polskie produkty spożywcze są dobrej jakości1, a ponad 90% sądzi, że posiadają doskonałe walory smakowe2. Blisko 43% badanych zawsze wybiera polskie artykuły spożywcze. Co ciekawe około 16% osób mając do wyboru droższy produkt polski i zagraniczny tańszy, zawsze wybiera ten z Polski3. Zdecydowana większość Polaków (ponad 70%) ma zaufanie i pozytywne nastawienie do polskiego rolnictwa4.
Wybierając lokalne produkty nie tylko wspieramy polskich przedsiębiorców, ale również środowisko naturalne. Im bliżej znajduje się pole rolnika, od którego pochodzi zakupiony towar, tym krótsza droga na nasz stół, a tym samym mniejszy ślad węglowy związany z emisją gazów cieplarnianych powstałych podczas transportu.
Jak poznać czy dany produkt na pewno pochodzi z Polski? Od 1 stycznia 2017r. istnieje ustawowe oznakowanie „Produkt Polski”. Symbol ten oznacza, że produkty muszą być wyprodukowane z surowców wytworzonych na terenie Polski z tym, że w produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25% masy tych produktów. Ponadto, jeżeli chcemy mieć pewność co do wysokiej jakości kupowanej żywności, możemy szukać na opakowaniu znaku „Poznaj Dobrą Żywność”. Jest on przyznawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi około 200-300 produktom rocznie5. Oprócz tego coraz więcej polskich artykułów spożywczych jest wyróżnionych oznaczeniami: znakiem chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) oraz gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS). Proces certyfikacji tych produktów spożywczych, a także produktów rolnictwa ekologicznego w Polsce nadzoruje IJHARS.
Listę polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) oraz gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS) można znaleźć na stronie: Polskie produkty ChNP, ChOG, GTS – raporty i analizy
Opisy produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających zarejestrowane przez KE nazwy znajdują się bazie Komisji Europejskiej eAmbrosia
znak „Produkt Polski”:
znak „Poznaj Dobrą Żywność”:
znak chronione oznaczenie geograficzne (ChOG):
Znak chroniona nazwa pochodzenia (ChNP):
Znak gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS):
W Polsce nadzór nad jakością handlową żywności sprawuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Za pomocą prowadzonych kontroli oraz działań edukacyjnych Inspekcja przeciwdziała zafałszowaniom żywności i innym możliwym nadużyciom rynkowym. Z jednej strony chroni więc interesy polskich konsumentów, a z drugiej strony wspiera też rodzimych producentów, stojąc na straży wysokiej jakości i uczciwej konkurencji w branży rolno-spożywczej.
1, 3 https://przemyslspozywczy.eu/polacy-stawiaja-na-polska-zywnosc/
2, 5 https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/badanie-60-konsumentow-jest-w-stanie-zaplacic-wiecej-za-zywnosc-wysokiej-jakosci,150321.html
4 https://rnseria.com/resources/html/article/details?id=227394&language=pl
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars