Świadomy wybór żywności to nie tylko troska o własne zdrowie, ale także realny wpływ na bezpieczeństwo i rozwój polskiego rynku żywności. Podczas III Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie eksperci #IJHARS podkreślali, jak ważne jest zwracanie uwagi na etykiety, certyfikaty i oznaczenia jakości, które potwierdzają autentyczność i wartość produktów. Dzięki temu konsumenci mogą unikać żywności niskiej jakości, wspierać lokalnych producentów i mieć pewność, że ich wybory sprzyjają nie tylko rodzinie, ale także środowisku i polskiej gospodarce. To właśnie świadoma konsumpcja buduje zaufanie do żywności i daje siłę do kształtowania lepszej przyszłości na naszych stołach.
Dwa dni pełne spotkań, edukacji, zabawy a przede wszystkim prezentacji i degustacji smacznych polskich potraw wysokiej jakości ze wszystkich zakątków naszego kraju.
W dniach 6–7 września 2025 r. na terenie PGE Narodowy w Warszawie, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wzięła aktywny udział w III Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie. W wydarzeniu organizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) zaprezentowano 127 stoisk z regionalnymi produktami, pokazy kulinarne, warsztaty oraz 26 paneli dyskusyjnych, wśród których pojawiły się także spotkania z ekspertami IJHARS poświęcone jakości i świadomości konsumenckiej.
Udział ekspertów IJHARS w panelach merytorycznych
· Dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS, zabrał głos w panelu „Produkty certyfikowane i z oznaczeniami – jakość, autentyczność i bezpieczeństwo”, w którym omawiano wyzwania związane z systemami jakości żywności, rolnictwem ekologicznym oraz międzynarodowymi trendami. Jego udział podkreślił zaangażowanie IJHARS w promowanie transparentnych standardów żywnościowych. W rozmowie wzięli udział również Stefan Krajewski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Henryk Smolarz, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa; Wiesław Różański, UPEMI oraz Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności.
· Panel z udziałem Małgorzaty Waszewskiej, Dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych IJHARS i dr Katarzyny Wolnickiej poświęcony oznakowaniu i informacjom o produkcie na opakowaniach żywności wzbudził duże zainteresowanie słuchaczy. Obie panie przybliżyły konsumentom bardzo praktyczne porady i wskazówki dotyczące sposobu czytania etykiet, przekazały informacje, na co zwracać uwagę, jakie opisy wskazują na to, czy produkt jest wartościowy i wysokiej jakości pod względem zawartości naturalnych składników czy poziomu cukru.
· Anna Wolska, Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej IJHARS, była uczestniczką panelu „Dobry zwyczaj, zawsze czytaj etykiety – jak sprawdzać jakość produktów dla dzieci?” Razem z drugą panelistką – redaktor Katarzyną Bosacką przybliżyła słuchaczom praktyczne informacje dotyczące świadomego czytania etykiet i wybierania bezpiecznych produktów. Przywołała informacje o wynikach kontroli IJHARS produktów spożywczych dla dzieci a także wskazała na zaangażowanie IJHARS w edukację świadomych konsumentów, omawiając pilotażowe programy edukacyjne Inspekcji skierowane do dzieci i młodzieży na temat czytania etykiet czy rolnictwa ekologicznego.
Stoisko IJHARS
Festiwal #KupujŚwiadomie to nie tylko prezentacja żywności produkowanych przez polskich rolników i przedsiębiorców, ale także przestrzeń edukacyjna – od strefy dla najmłodszych dzieci, poprzez warsztaty kulinarne i rękodzielnicze dla dzieci i dorosłych, aż po wspólne spotkania i rozmowy mające na celu budowanie świadomości na temat pochodzenia, składu i certyfikacji żywności.
IJHARS przygotowała swoje edukacyjne stoisko, na którym oferowała nie tylko materiały informacyjne o działalności IJHARS podane w przyjaznej formie kolorowych folderów, publikacji czy komiksów. Ogromnym powodzeniem cieszyła się prezentacja naszych możliwości laboratoryjnych dzięki chemicznych zagadkom zorganizowanym przez pracowników laboratoriów IJHARS oraz stoliczek plastycznych z układankami i kolorowankami prezentującymi przygody naszej inspekcyjnej maskotki – Kłosa Złotowłosa.
Podsumowanie
IJHARS poprzez udział w festiwalowych panelach oraz edukacyjne inicjatywy prezentowane podczas dwóch dni obecności na Festiwalu „#Kupuj Świadomie” wzmocnił kluczowy przekaz: jakość, autentyczność, certyfikacja oraz kontrola żywności – klucz do sukcesu bezpieczeństwa polskiej żywności.
Dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS, podsumowuje:
„Świadomy wybór żywności, poparty rzetelną informacją oraz sprawdzonymi certyfikatami, to klucz do budowania bezpieczeństwa i zaufania na rynku – zarówno dla konsumentów. Jak wskazują doświadczenia IJHARS, czytanie etykiet i wspieranie lokalnych producentów to fundamenty świadomej konsumpcji.”
(jn)
Zdjęcia (21)
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars








