Artykuł o Tematyce EkologicznejKonferencja i stoisko informacyjno-konsultacyjne na XII Międzynarodowych Targach żywności ekologicznej i naturalnej Natura Food – relacja

Aktualności Rolnicze

Konferencja i stoisko informacyjno-konsultacyjne na XII Międzynarodowych Targach żywności ekologicznej i naturalnej Natura Food – relacja     Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, w ramach operacji Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019 zorganizowało w dniach  18-19 października w Łodzi krajową konferencję  „Produkcja i sprzedaż żywności z gospodarstwa w ramach krótkich łańcuchów dostaw”. Konferencja odbyła się w Hotelu Focus przy ul. Łąkowej 23. W konferencji uczestniczyło [więcej...]

XXXIV certyfikacja żywności już 30 października. Wyroby polskich producentów żywności pojawią się w Sosnowcu

Informacje Prasowe

XXXIV certyfikacja żywności już 30 października. Wyroby polskich producentów żywności pojawią się w Sosnowcu- Udział w tego typu przedsięwzięciach to doskonała możliwość promowania bardzo dobrej jakości wyrobów pochodzących z polskich upraw - informuje Ewelina Staniszewska z firmy PRIMAVEGA Sp. z o.o., wielokrotnego laureata programu „Doceń polskie”. Ostatnia w tym roku certyfikacja żywności odbędzie się już 30 października w Sosnowcu. Patronat nad atestacjami „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejRelacja z konferencji Rolnictwo ekologiczne – nowe wyzwania i obecne problemy

Aktualności Rolnicze

Relacja z konferencji Rolnictwo ekologiczne – nowe wyzwania i obecne problemy W dniach 17-18.10.2019 w hali EXPO w Łodzi w ramach operacji  Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich „Rolnictwo ekologiczne –upowszechnianie wiedzy i promocja gospodarowania metodami ekologicznymi” odbyła się konferencja pn. „Rolnictwo ekologiczne – nowe wyzwania i obecne problemy”. System produkcji metodami ekologicznymi jest najbardziej prośrodowiskową metodą produkcji rolnej,  ale wymaga [więcej...]

Weekend z polską żywnością w Rypinie

Aktualności Rolnicze

Weekend z polską żywnością w RypinieW sobotę 28 września br. w Rypinie odbyła się impreza pod hasłem „Weekend z polską żywnością”, której organizatorami byli: Burmistrz Miasta Rypin i Rypiński Dom Kultury. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski, który uświetnił imprezę swoją obecnością. Partnerami wydarzenia byli: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Krajowa Spółka [więcej...]

100 lat Państwowej Administracji Weterynaryjnej

Aktualności Rolnicze

100 lat Państwowej Administracji Weterynaryjnej– Inspekcja jest elementem struktury państwa, który odpowiada za bezpieczeństwo publiczne, za zwalczanie chorób zwierząt i za zagwarantowanie w imieniu państwa, że żywność wchodząca na rynek jest bezpieczna – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas uroczystych obchodów 100-lecia Państwowej Administracji Weterynaryjnej. Szef resortu zapewnił, że przygotowywany jest pakiet zmian, [więcej...]

W Polsce wzrosło spożycie cukru i mięsa. Powodem są przetworzone produkty i jedzenie na mieście

Informacje Prasowe

W Polsce wzrosło spożycie cukru i mięsa. Powodem są przetworzone produkty i jedzenie na mieścieW 2018 r. średnie miesięczne bilansowe spożycie mięsa przypadające na jednego Polaka wyniosło ok. 6,38 kg, czyli 76,5 kg rocznie. To wzrost o 6 proc. w porównaniu do 2003 r. Znacznie wzrosło spożycie cukru w analizowanym okresie (2003 r. - 2018 r.) – aż o 23 proc. i w 2018 r. wynosiło ono średnio w miesiącu ok. 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia tych produktów [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »