W sklepach coraz częściej można spotkać borówkę amerykańską, znaną także jako borówka wysoka. Borówka amerykańska należy do tego samego gatunku, co jagody leśne, jest jednak słodsza w smaku. Owoce borówek są też niewielkie i charakteryzują się ciemnoniebieskim kolorem. Rośliny mogą osiągać wysokość nawet do 2,5 m, a ich kremowe kwiaty przypominają dzwonki.
Choć początków borówki amerykańskiej należy szukać w USA i Kanadzie, to obecnie właśnie Polska jest jednym z największych europejskich producentów tych owoców. Okres kwitnienia borówki amerykańskiej zależy od jej odmiany, zazwyczaj jest to kwiecień i maj, zaś owoce zaczynają dojrzewać w okresie od lipca do września.
Borówka amerykańska to bardzo słodkie i smaczne owoce, która posiadają wiele cennych składników odżywczych, dlatego są zaliczane do tzw. superfruits. Uprawa borówki jest też bardzo ekologiczna, gdyż dzięki jej dużej odporności nie są wymagane opryski.
Dlaczego warto jeść borówki amerykańskie?
Owoce zawierają bardzo dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Borówka amerykańska to m.in. takie witaminy i minerały jak witamina C, B6, E, A, K, a także kwas foliowy, błonnik pokarmowy, magnez, żelazo, potas, wapno, selen czy cynk. Regularne jedzenie borówek usprawnia pracę jelit, pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, a także wpływa pozytywnie na układ hormonalny i nerwowy. Borówki mają również wiele właściwości przeciwnowotworowych, zapobiegają chorobom układu krążenia oraz usuwają toksyny z organizmu i wspomagają pracę serca.
Mimo że borówki są słodkie w smaku, to w swoim składzie zawierają stosunkowo niewiele cukru, przez co mogą je jeść także diabetycy. Dodatkowo borówki są niskokaloryczne. Wszystko to przynosi korzyści dla całego organizmu. Borówka amerykańska jest też doskonałym owocem na poprawę pamięci, pracy wątroby, układu trawiennego oraz narządu wzroku, kondycji skóry, włosów i paznokci. Borówki działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność organizmu, łagodzą napięcie i ułatwiają zasypianie, a także przyspieszają metabolizm i pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
Z czym jeść borówki?
Borówkę można jeść zarówno samą, jak i jako dodatek do deserów, herbaty, naleśników, pierogów czy np. owsianki. Z borówek powstają też świetne konfitury, nalewki, koktajle oraz soki. Borówki amerykańskie dobrze sprawdzą się jako składnik ciasta, a także będą świetnym dodatkiem do mięs, a zwłaszcza drobiu. Borówkę można potraktować jako nadzienie mięsa lub użyć konfitury borówkowej jako dodatku do całego dania. Borówka może również być przekąską, np. jednym ze składników koreczków, gdyż bardzo dobrze komponuje się np. z serem.
Aby danie z dodatkiem borówek były smaczne, trzeba zwrócić uwagę na to, jakie kupujemy owoce. W sklepie należy przyjrzeć się ich skórce – powinna ona być napięta. Jeśli decydujemy się na borówki mrożone, to warto sprawdzić, czy są one sypkie; nie powinny być zbyt zbite, gdyż świadczy to o ich wcześniejszym kilkukrotnym zamrażaniu. Prawidłowy kolor owoców to ciemny granat, dodatkowo najświeższe borówki pokryte są białawym nalotem. Przed bezpośrednim ich spożyciem owoce należy wcześniej umyć, a co najważniejsze dokładnie wysuszyć, wtedy zachowają swoją świeżość na dłużej.
Jak wyhodować borówki we własnym ogrodzie?
Jako że borówki są stosunkowo łatwe w uprawie i odporne nawet na niskie temperatury, to warto rozpocząć ich samodzielną hodowlę. Szukając miejsca pod uprawę, warto pamiętać, że w miarę możliwości powinno być to stanowisko dobrze nasłonecznione, a najlepszy odczyn pH pod borówkę wynosi od 3,8 do 4,8. Borówka lubi kwaśną glebę, inaczej jej wzrost może zostać zahamowany, a owoce będą gorszej jakości i staną się bardziej podatne na choroby. Objawem, który powinien zaniepokoić, są czerwone liście borówki. Świadczy to o nieprawidłowej glebie. Bardzo ważne będzie też regularne podlewanie rośliny, a także wysoka zawartość próchnicy w glebie. O borówkę należy też dbać, regularnie ją przycinając.