Czy zimą powinniśmy jeść żółte sery?

Informacje Prasowe

Czy zimą powinniśmy jeść żółte sery?  Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach?   Wzmacnia odporność i dodają energii. Ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia. Już jeden plasterek dostarcza 160-200 mg tego cennego pierwiastka. Dzięki witaminom A, D i z grupy B oraz minerałom takim [więcej...]

Polacy pokochali mleko

Informacje Prasowe

Polacy pokochali mleko   Po chwilowym spadku spożycia mleka w 2014 r., Polacy znów przekonali się, że warto pić i jeść produkty mleczne. Aktualnie bilansowe spożycie nabiału na jednego mieszkańca to 219 litrów/osobę*. Z badań przeprowadzonych przez GUS i IERiGŻ-PIB wynika, że w latach 2015-2016 spożycie artykułów mleczarskich notuje wzrost, w 2016 r. np. o 4,5%. Prognozy na ten rok też są optymistyczne. Wskazują kolejny wzrost, [więcej...]

Ab ovo…

Aktualności Rolnicze

Ab ovo… Jajo to niewątpliwie jeden z najważniejszych elementów wielkanocnego koszyczka. Jest symbolem odradzającego się życia i w kulturze chrześcijańskiej od samego początku nawiązuje do Zmartwychwstania. Nic dziwnego: to pokarm pod wieloma względami fenomenalny.   Jajko – złoto do jedzenia Jajo to pokarm absolutnie fenomenalny. Z biologicznego punktu widzenia jest to komórka rozrodcza ptaka. Jak mawia prof. [więcej...]

W czasie postu można i warto jeść ślimaki

Aktualności Rolnicze

W czasie postu można i warto jeść ślimakiPrzed nami okres postu, a więc umiarkowania w jedzeniu i piciu. To czas, kiedy nie powinniśmy skupiać się zbyt mocno na walorach smakowych naszych potraw oraz odstawić produkty mięsne. Jednak ten zakaz nie obowiązuje produktów na bazie mięsa ślimaka. Ślimaki bowiem są uznawane za potrawę postną. Ten okres nie musi kojarzyć się z bezbarwnym, nijakim jedzeniem, pozbawionym produktów mięsnych. Przez te 40 dni tradycyjnego [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »