Smaki polskiej tradycji wędliniarskiej można było docenić podczas festynu kulinarnego Arena Mięsna w euromieście Gubin oraz Guben w woj. lubuskim.
Kolejna już edycja Areny Mięsnej odbyła się 1 sierpnia br. na pograniczu Polski i Niemiec, na urokliwej Wyspie Teatralnej na Nysie Łużyckiej.
Celem imprezy była promocja polskich mięs: wieprzowego, wołowego i drobiowego oraz przetworów z nich. Organizator – Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oferował konsumentom bogaty program integracyjny, edukacyjny a przede wszystkim kulinarny z czytelną ideą „W mięsie siła!”.
Jacek Marcinkowski, prezes honorowy Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy z Poznania, powiedział, że zwiększenie spożycia mięsa dobrej jakości jest kluczowe dla branży mięsnej. Promujemy wśród hodowców ideę „od pola do stołu”. Mięso jest potrzebne w diecie dla dobrego rozwoju człowieka. Musimy przeciwstawiać się trendom wegetariańskim i udowadniać, że białko mięsa jest zdrowe i niezbędne. Wzmacniamy tą imprezą współpracę polsko-niemiecką, jak wiadomo nasza kiełbasa ma doskonalą markę w Europie.
Wszechnica Mięsnej Areny zawierała prezentacje popularno-naukowe na temat walorów mięsa, dietetycy z technologami żywienia udzielali porad a lekarze i eksperci ds. bezpieczeństwa mięsa i systemów jakości służyli fachową informacją.
W dziale Areny Sportowej odbywały się pokazy sportów siłowych, animacje rekreacyjne i ćwiczenia fitness.
Natomiast w najpopularniejszej części degustacyjnej podczas Areny Smaków promującej zdrowy styl odżywiania i dorobek naszej narodowej kuchni – polscy przetwórcy oraz mistrzowie kuchni oferowali – pieczonego na rożnie byka, potrawy z kotła – gulasz mięsny, wszelkie pożywne mięsiwa i strawy z tradycyjnym i popularnym grillem. Strefa z zabawami dla dzieci cieszyła się wielką popularnością, przybliżała zagadnienia hodowli zwierząt gospodarskich oraz walorów odżywczych mięsa naszym dzieciom.
Inne atrakcje imprezy stanowiła Mięsna Parada Areny z udziałem zespołu Poznań Brass i Teatru z Głową w Chmurach. Na Arenie Folkloru prezentowały się kapele i zespoły śpiewacze – Modry Len oraz Łużyczanki, które zaskoczyły gości zza Nysy również repertuarem niemieckim. Gwiazdą wieczoru był znany i lubiany zespół Czerwone Gitary, który pięknym koncertem porwał tłumy uczestników do zabawy.
Arena Mięsna sfinansowana została przez Fundusze Promocji Mięsa Drobiowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Wołowego. Święta i imprezy związane z żywnością mają pozytywny wpływ na zwiększenie wiedzy konsumentów na temat wysokiej jakości produktów mięsnych. Działania różnych organizacji branży rolno-spożywczej powodują, iż coraz większa liczba producentów jest pozytywnie nastawiona do systemów jakości żywności, jak i innych prostych działań promocyjnych w swoich miejscowościach.
Odbiór pikniku kulinarnego Arena Mięsna na Pograniczu był bardzo pozytywny, co ma szansę przełożyć się na wzmocnienie naszej ekspansji kulinarnej za granicą. Gusty kulinarne konsumentów pokazują, że rozwój branży mięsnej, tradycji wędliniarskiej oraz spożycie produktów mięsnych ma szanse na rozwój. A służą temu właśnie takie imprezy biesiadne, podczas pięknego letniego dnia, jak udana Arena Mięsna na Wyspie Teatralnej w Gubinie.
Mp.
Galeria:
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/