Podczas imprezy „Idą Święta” w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze zs. w Ochli, 23 listopada br. odbyła się smaczna promocja tradycyjnych wyrobów wędliniarskich z lubuskich lokalnych masarni. Na stoisku Lubuskiej Izby Rolniczej w Kamiennej Zagrodzie, w regionalnej scenerii i świątecznym klimacie, można było spróbować wędlin – szynek, polędwic, kiełbas. Ponadto liczni uczestnicy imprezy lepili uszka i pierogi wigilijne, zdobili pierniki, bombki z opłatków, bibuły, stroiki i inne ozdoby świąteczne. Celem degustacji było propagowanie idei zdrowego żywienia w oparciu o mięso wieprzowe i jego przetwory oraz przypominanie polskich tradycji przetwórstwa mięsa i produkcji wędlin z wieprzowiny. Tradycyjne smaki polskich wędlin to duży atut naszej żywności. Hostessy częstowały wędlinami oraz rozdawały materiały – wieprzopedia.pl. Minidegustacja cieszyła się uznaniem wraz z kojarzącym się zapachem i smakiem polskiej tradycji.
Red.
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/