W dniach 6-7 września br. w Wiejcach odbyła się konferencja pt. „Współpraca Grup Producentów Rolnych w zakresie produkcji i promocji mięsa drobiowego na pograniczu polsko-niemieckim”. W konferencji wzięli udział przedstawiciele branży drobiarskiej zachodniej Polski, Niemiec oraz Czech. Organizatorem spotkania było Zrzeszenie Rolników i Producentów „Indyk Lubuski”.
W programie konferencji odbyły się m.in. wykłady poświęcone zagadnieniom: „Mięso drobiowe podstawą zdrowego żywienia”, „Perspektywy rozwoju produkcji drobiowej z uwzględnieniem walorów odżywczych mięsa drobiowego” oraz panele ekspertów nt. aktualnej sytuacji i warunków współpracy międzynarodowej w branży drobiarskiej. W dyskusji poruszano tematy związane z konkurencyjnością na wspólnym rynku w produkcji drobiu oraz konieczności wprowadzania i stosowania systemów jakości, np. QS, itp. Kładziono nacisk na wykorzystanie wszelkich form przekazywania informacji konsumentom o stosowanych przez hodowców i ubojnie systemach jakości, które gwarantują dobry i bezpieczny produkt. Informacje nt. stanu produkcji drobiarskiej w Polsce, UE i na świecie przedstawił Władysław Piasecki, członek Funduszu Mięsa Drobiowego. Województwo Lubuskie znajduje się w czołówce produkcji drobiarskiej w Polsce, a Polska i Francja są wiodącymi państwami eksportowymi w chowie i przetwórstwie drobiu.
Edukacyjno- artystycznym przerywnikiem konferencji był występ dziecięco-młodzieżowej grupy teatralnej TPS z Toporowa pt. „Wiem co jem”, który „na wesoło” nawiązywał do aktualnych realiów chowu drobiu z biurokracją unijną.
W ramach promocji mięsa drobiowego zorganizowano konkurs kulinarny na potrawy z drobiu z nagrodami. Konferencja drobiarska została zorganizowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Pochwała bulionu
Prof. Wiesław Kopeć przedstawił zalety mięsa drobiu jako podstawy zdrowego żywienia i nowe idee nt. traktowania jedzenia, jako żywności funkcjonalnej czy pojęcia „żywności specjalnego przeznaczenia medycznego”, do której dodaje się aminokwasy, minerały czy witaminy. Unia Europejska próbuje bardzo dokładnie uregulować te kwestie, opisując szczegółowe substancje dopuszczalne w żywności dla niemowląt i dzieci, jednak nie jest to proste. Na pytanie – Co niepokoi w diecie dzisiejszej młodzieży? – Profesor Kopeć odpowiada, że niedobre dla diety każdego człowieka jest żywność wielokrotnie odgrzewana, podgrzewana, ulegająca oksydacji (utlenianiu) związki tłuszczowe są bardzo szkodliwe. Ponadto moda na przesadne stosowanie napojów energetyzujących, gdzie występuje wysoki poziom pewnych środków jest nieuzasadniona fizjologicznie. Odnośnie suplementów, profesor wolałby by ludzie przyjmowali je w normalnej diecie niż zastępowali zdrowe odżywianie. I tak powróciliśmy do pozytywnego wpływu mięsa drobiu, a zwłaszcza tradycyjnego bulionu na zdrowie człowieka.
Dziękujemy hodowcy Panu Markowi Szymaniakowi za dar dożynkowy dla rolników, kilku okazów indyków z wystawy towarzyszącej konferencji.
M. Pałys
GALERIA:
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/