Jarmark Bożonarodzeniowy

Aktualności Rolnicze

Jarmark Bożonarodzeniowy Zakończył się V Kiermasz Świąteczny „Polska Smakuje”, zorganizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Centrum Doradztwa Rolniczego, Odział w Radomiu. Jak co roku miejscem jarmarku był teren przed wejściem do budynku Ministerstwa przy ul. Wspólnej 30 w Warszawie.   Swoją bogatą ofertę wystawiło 19 podmiotów z całego kraju, [więcej...]

„Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka”

Informacje Prasowe

„Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka”    W ostatni czwartek listopada w Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich w Uniejowie odbyła się konferencja „Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka” zorganizowana przez Polską Izbę Mleka w ramach projektu „Porozmawiajmy o mleku” finansowanego z Funduszu Promocji Mleka, skierowana do pracowników samorządów, dietetyków, osób odpowiedzialnych [więcej...]

Konferencja „Tradycja i Rozwój” już za nami.

Aktualności Rolnicze

Konferencja „Tradycja i Rozwój” już za nami. Przygotowują dożynki, wieńce dożynkowe, palemki wielkanocne i stoły wigilijne.  Organizują obchody Dnia Dziecka, Dnia Matki, spotkania opłatkowe, olimpiady sportowe, warsztaty rękodzieła i… warsztaty graffiti, wykonują kartki okolicznościowe, prowadzą kroniki, zespoły ludowe i kabarety… Pielęgnują lokalne tradycje. Swoimi umiejętnościami chętnie dzielą się z innymi podczas różnego rodzaju spotkań. [więcej...]

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Aktualności Rolnicze

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki RegionówZa nami XVIII edycja konkursu Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów, w piątek 17 sierpnia podczas uroczystego podsumowania poznaliśmy laureatów tego prestiżowego konkursu. Organizatorami wydarzenia jest Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Wielkopolską Izbą Rolniczą. Tegoroczny finał odbył się w Gołuchowie na terenie Ośrodka Kultury [więcej...]

ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W XVIII EDYCJI KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” 2018

Aktualności Rolnicze

ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W XVIII EDYCJI KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” 2018 Informujemy, iż ruszyła XVIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” organizowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Patronat nad tym konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałkowie Województw. Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Finał Regionalnego Lubuskiego [więcej...]

Rusza XII edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”

Aktualności Rolnicze

Rusza XII edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”  Zapraszamy do udziału w XII edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”. W tym roku szukamy unikatowych, regionalnych przepisów kulinarnych województwa warmińsko-mazurskiego w kategorii produkty i przetwory mięsne oraz potrawy mięsne. Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, w tym rolnicy, koła gospodyń [więcej...]

REGIONALNI PRODUCENCI ŻYWNOŚCI NAGRODZENI

Aktualności Rolnicze

REGIONALNI PRODUCENCI ŻYWNOŚCI NAGRODZENIW niedzielę 20 sierpnia br. w Zaborze odbył się XVII finał edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Patronat nad tym konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałkowie Województw. Na szczeblu regionalnym organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa [więcej...]

ZAPRASZAMY NA FINAŁ KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” DO ZABORU

Aktualności Rolnicze

ZAPRASZAMY NA FINAŁ KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” DO ZABORU Zapraszamy 20 sierpnia do Lubuskiego Centrum Winiarstwa na finał XVII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną na szczeblu regionalnym. Informujemy, iż finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” ,którego organizatorem na szczeblu [więcej...]

Konkurs „Skarby Europy zaklęte w szkle”

Aktualności Rolnicze

Konkurs „Skarby Europy zaklęte w szkle”    Domowe kompoty z truskawek, prawdziwy sok z malin tak miło rozgrzewający w długie zimowe wieczory, konfitury według babcinego przepisu, sałatki z ogórków, papryczki o niepowtarzalnym smaku, przecier z własnych pomidorów, przetwory mięsne z pyszną galaretą, albo własnoręcznie złowione sielawki zamknięte w słoikach – czy smak tych naturalnych produktów w czasach żywności produkowanej [więcej...]

Relacja z targów IFE CHINA 2017

Aktualności Rolnicze

Relacja z targów IFE CHINA 2017 16 czerwca br. w Kantonie rozpoczęły się międzynarodowe targi China International Food Exhibition. Agencja Rynku Rolnego zorganizowała po raz pierwszy udział w IFE CHINA. Na wspólnym stoisku informacyjnym o powierzchni 90 m2, umieszczonym w centralnym punkcie hali 12 polskich firm zaprezentowało różne branże sektora rolno-spożywczego: soki, słodycze przetwory mleczne, przetwory owocowo-warzywne, napoje energetyczne, [więcej...]

Zapraszamy na Kiermasz Wielkanocny

Aktualności Rolnicze

Zapraszamy na Kiermasz Wielkanocny"Polska Smakuje" to hasło Kiermaszu Wielkanocnego, jaki odbędzie się w dniach 11-13 kwietnia br. w Warszawie przy ul. Wspólnej 30, w godzinach od 10:00 do 17:00. Organizatorem przedsięwzięcia jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencją Rynku Rolnego. Na stoiskach będzie można kupić wszystko co jest potrzebne na Wielkanocny stół, [więcej...]

V edycja konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle” – zapraszamy do udziału!

Aktualności Rolnicze

V edycja konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle” – zapraszamy do udziału!  Onegdaj ważne miejsce w zimowej kuchni zajmowały przetwory wykorzystujące naturalne bogactwa. Kapustę kiszono, ze świeżych owoców robiono soki i powidła, ogórki marynowano, botwinkę pasteryzowano, własnoręcznie złowione ryby wkładano do zalewy, a wszystko to zamykano w słojach. Przepisy kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie stały się ważnym składnikiem dziedzictwa kulturowego, którego [więcej...]

ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W XVI EDYCJI KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” 2016 r. NA SZCZEBLU REGIONALNYM

Aktualności Rolnicze

ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W XVI EDYCJI KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” 2016 r. NA SZCZEBLU REGIONALNYM Informujemy, iż ruszyła XVI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” organizowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Patronat nad tym konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałkowie Województw. Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Finał Regionalnego Lubuskiego [więcej...]

Dlaczego warto mieć kota na punkcie mleka?

Informacje Prasowe

Dlaczego warto mieć kota na punkcie mleka?  „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem” – to przesłanie Hipokratesa zawarła w swoim wystąpieniu dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska, prelegentka konferencji prasowej prezentującej program „Mamy kota na punkcie mleka”. Konferencja, która odbyła się 11 maja w Warszawie, cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mediów. Jest to bardzo budujące, [więcej...]

Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy – finał subregionalny w Szczytnie!

Aktualności Rolnicze

Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy – finał subregionalny w Szczytnie! W dniu 21 listopada 2015 roku pasjonaci tradycyjnej kuchni spotkali się w Szczytnie, by poddać ocenie komisji produkty i potrawy przygotowane z surowca wyprodukowanego na Warmii, Mazurach i Powiślu, i ocalić zarówno tradycyjne przepisy, jak i smaki od zapomnienia. Na konkursowych stołach pojawiły się 32 produkty i 11 potraw przygotowanych przez przedsiębiorców, szkoły i osoby prywatne. Wyniki:  Produkty regionalne [więcej...]

ARR na targach ANUGA w Kolonii

Aktualności Rolnicze

ARR na targach ANUGA w KoloniiW Kolonii odbyła się kolejna edycja targów ANUGA, uważanych za największe targi spożywcze w Europie. Wskazują na to fakty: 280 000 m2 powierzchni udostępnionej 7 000 wystawców i odwiedzanej przez 170 000 osób. ANUGA to także szczególne wydarzenie dla polskich przedsiębiorców, ponieważ Niemcy są dla nas najważniejszym rynkiem spośród wszystkich krajów UE. Swoją ofertę [więcej...]

Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy - to już IX edycja!

Aktualności Rolnicze

Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy - to już IX edycja!Solona sieja z gliniaka, smalec z dzika - wiatrem podszyty, kompot z ulęgałek, kotlet ze skudda, lody śmietankowo-miodowe, rajskie jabłuszka w syropie, flaczki z lina z grzybami, pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą - to tylko niektóre z "perełek" zebranych podczas ośmiu edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy". Zapraszamy [więcej...]

Skarby Europy zaklęte w szkle – III edycja konkursu!

Aktualności Rolnicze

Skarby Europy zaklęte w szkle – III edycja konkursu!Domowe kompoty z truskawek, prawdziwy sok z malin tak miło rozgrzewający w długie zimowe wieczory, konfitury według babcinego przepisu, sałatki z ogórków, papryczki o niepowtarzalnym smaku, przecier z własnych pomidorów, przetwory mięsne z pyszną galaretą, albo własnoręcznie złowione sielawki zamknięte w słoikach – czy smak tych naturalnych produktów w czasach żywności produkowanej przemysłowo [więcej...]

Wielkanoc-Mięsne Święta-Polska Tradycja 2014

Aktualności Rolnicze

Wielkanoc-Mięsne Święta-Polska Tradycja 2014 W dniu 07.04.2014 r. Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz wziął udział w konferencji Hodowców i Przetwórców branży Mięsnej „Drób, Wieprzowina, Wołowina na Wielkanocnym Stole” zorganizowanej w ramach kampanii „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja 2014”, która finansowana jest z Funduszy Promocji Mięsa Wołowego, Mięsa Wieprzowego oraz Mięsa Drobiowego. Konferencja [więcej...]

Informacja o terminie składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnych

Aktualności Rolnicze

Informacja o terminie składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnychAgencja Rynku Rolnego ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM RADY (WE) NR 3/2008 Z DNIA 17 GRUDNIA 2007 R. ORAZ ROZPORZĄDZENIEM KOMISJI (WE) NR 501/2008 Z DNIA 5 CZERWCA 2008 R., z późn. zm.  zaprasza organizacje branżowe lub międzybranżowe do składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnych   Organizacje branżowe zrzeszające producentów lub organizacje międzybranżowe zrzeszające producentów, [więcej...]

Prezentacja nielegalnej żywności

Aktualności Rolnicze

Prezentacja nielegalnej żywnościWczoraj, 21 stycznia 2014, w Szczecinie odbył się protest pt "Prezentacja nielegalnej żywności", którego celem było zaalarmowanie konsumentów, że niebawem na rynku spożywczym pozostanie tylko wysokoprzetworzona, przemysłowa żywność produkowana przez korporacje, która odpowiada za pogarszający się stan zdrowia Polaków. Rolnicy i konsumenci bronili prawa dostępu do lokalnego, prawdziwego jedzenia. Dzisiaj, [więcej...]

Targi Anuga 2013

Aktualności Rolnicze

Targi Anuga 2013W dniach 5-9 października 2013 r. w Kolonii (Niemcy) odbywają się targi Anuga 2013, które w zgodnej opinii wystawców z całego świata określane są jako najważniejsza impreza targowa w Europie. W tym odbywającym się co 2 lata wydarzeniu bierze udział także Agencja Rynku Rolnego, prowadząc branżowy program promocji polskich specjalności żywnościowych. Na 138 m2 dwupoziomowego stoiska prezentuje swoją ofertę 10 firm: [więcej...]

INFORMACJA O TERMINIE SKŁADANIA PROPOZYCJI PROGRAMÓW PROMOCYJNYCH I/LUB INFORMACYJNYCH

Aktualności Rolnicze

INFORMACJA O TERMINIE SKŁADANIA PROPOZYCJI PROGRAMÓW PROMOCYJNYCH I/LUB INFORMACYJNYCHAgencja Rynku Rolnego ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM RADY (WE) NR 3/2008 Z DNIA 17 GRUDNIA 2007 R. ORAZ ROZPORZĄDZENIEM KOMISJI (WE) NR 501/2008 Z DNIA 5 CZERWCA 2008 R., z późn. zm.   zaprasza organizacje branżowe lub międzybranżowe do składania propozycji programów promocyjnych i/lub informacyjnych   Organizacje branżowe zrzeszające producentów lub organizacje międzybranżowe zrzeszające producentów, [więcej...]

Operacja „Tradycja i rozwój” – zapraszamy do udziału

Aktualności Rolnicze

Operacja „Tradycja i rozwój” – zapraszamy do udziału Operacja „Tradycja i Rozwój” to przedsięwzięcie realizowane przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą w partnerstwie z Mazowiecką Izbą Rolniczą, Podlaską Izbą Rolniczą oraz Pomorską Izbą Rolniczą.  Celem operacji jest wspieranie zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich województw mazowieckiego, pomorskiego, podlaskiego i warmińsko-mazurskiego w oparciu o dziedzictwo [więcej...]

Dzieciaki Mleczaki – udane wakacje

Informacje Prasowe

Dzieciaki Mleczaki – udane wakacjeWakacje to czas relaksu, aktywnego wypoczynku, ale przede wszystkim okres wolny od obowiązków szkolnych. Jednak nie zapominajmy o prawidłowej diecie i aktywności fizycznej. Dieta powinna być bogata w nabiał, np. w takie produkty jak jogurty, kefiry, maślanki, ser twarogowy oraz żółty to jedne z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Mleko i jego produkty to bogactwo składników odżywczych. Znakomite [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »