„Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka”

mleko 1Polska Izba Mleka zaprasza na konferencję pt. „Nabiał jako źródło składników odżywczych w diecie człowieka” w dniu 29.11.2018r w godz. 11.00 - 12.00 w ramach projektu „Porozmawiajmy o mleku” finansowanego z Funduszu Promocji Mleka, która odbędzie się w Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich ul. Zamkowa 2 w Uniejowie , skierowaną do pracowników samorządów, dietetyków, osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w szkołach. Wykład wygłosi prof. dr hab. Małgorzata Żendzian - Piotrowska, kierownik zakładu higieny, epidemiologii i ergonomii na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku

Od momentu swoich narodzin dzieci mają kontakt z mlekiem, które zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Mleko jest bardzo ważnym produktem, który dostarcza do organizmu człowieka m.in. białko zawierające unikalne aminokwasy, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć; łatwo przyswajalne tłuszcze będące nośnikiem witamin A, D, E i K oraz zawierające tzw. sprzężone dieny kwasu linolowego, które mają czynny udział w zapobieganiu miażdżycy i nowotworów; cukier mlekowy, czyli laktozę; wiele składników mineralnych, wśród których znajduje się przede wszystkich wapń; witamina B2, czyli ryboflawina, która uczestniczy w podstawowych przemianach organizmu.

Wiek dojrzewania u dzieci trwa w okresie uczęszczania do szkoły. W tym czasie w organizmie zachodzi bardzo wiele zmian, szczególnie wzrostowych. Statystycznie wzrost długości ciała wynosi około 50 cm u chłopców między 7 a 15 rokiem życia oraz 40 cm u dziewcząt. W związku z tym wzrasta również zapotrzebowanie na składniki odżywcze. W tym czasie wzrost dotyczy przede wszystkim szkieletu, dlatego też pojawia się zwiększone zapotrzebowanie na wapń. W przypadku deficytu wapnia kości nie są wystarczająco wytrzymałe, co prowadzi do ich łamliwości, zaś w wieku późniejszym istnieje ryzyko pojawienia się wczesnej osteoporozy. Wykluczenie mleka z diety sprawi, że pojawi się niedobór wapnia. Wielu specjalistów i dietetyków zgodnie twierdzi, że najlepszym źródłem wapnia są naturalne produkty, takie jak mleko i jego przetwory. 100 ml mleka zawiera 120 mg wapnia. Zaleca się, aby dzieci w wieku od 7 do 9 roku życia przyjmowały dziennie około 800 mg wapnia, a od 10 roku życia 1200 mg.

Należy pamiętać, iż 99% całego wapnia w organizmie znajduje się w kościach i zębach, a tylko 1% w tkankach miękkich i płynach ustrojowych. Wapń bierze także udział w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, w tym mięśnia sercowego, w przewodzeniu impulsów nerwowych, krzepnięciu krwi oraz pobudza do działania enzymy potrzebne do prawidłowego trawienia tłuszczy. Dziecko w wieku szkolnym rozpoczyna wytężoną pracę zarówno umysłową, jak i fizyczną.

Wykształcenie dobrych nawyków żywieniowych za młodu jest kluczowe w późniejszym życiu, dlatego Polska Izba Mleka podjęła wyzwanie mające na celu szeroko pojętą edukację społeczeństwa na temat spożywania mleka i jego przetworów w codziennej diecie. Swoje działania kieruje do poszczególnych grup społeczeństwa: matek karmiących i oczekujących narodzin dziecka, młodzieży aktywnej fizycznie i sportowców, seniorów oraz osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w szkołach. Konferencja w Uniejowie to już czwarte spotkanie zorganizowane w ramach projektu Porozmawiajmy o mleku finansowanego z Funduszu Promocji Mleka

 

Artykuł sponsorowany
Polska Izba Mleka

Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

125ml milk

mleko 1
TAGI: dzieci; odżywczych; diecie; wapnia; życia; „nabiał; szkołach.; zawierające; około; źródło; osób; odpowiedzialnych; żywienie; znajduje; wzrost; wapnia.; przede; organizmie; czasie; b;