W 2018 roku planowane jest 10 spotkań na terenie całego kraju. Pierwsze z nich odbyło się w Toruniu, kolejne zaś 11 maja w Warszawie. Poświęcone było wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie seniorów.
O tym, jak ważne jest mleko i jego przetwory, teoretycznie wiedzą wszyscy. Praktyka okazuje się jednak zgoła inna. Pomimo iż w piramidzie żywieniowej są jedną z podstaw prawidłowego, zdrowego żywienia, bardzo często nie uwzględniamy ich w codziennej diecie. Zapominamy, że mleko jest najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i witamin. Zapewnia również prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.
Czy zatem mleko jest potrzebne w diecie seniora?
Na te pytanie staraliśmy się wspólnie odpowiedzieć podczas spotkania, na które licznie przybili zainteresowani seniorzy. Drn. med. Irena Białokoz-Kalinowska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w trakcie prezentacji zwracała uwagę na żywienie, które jest głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym na stan zdrowia. Ale mówiła też
o aktywności fizycznej, prawidłowym śnie i towarzystwie z którym spożywamy posiłki.
Z upływem lat nasz organizm pracuje coraz wolniej. Niestety te zmiany wpływają niekorzystnie na układ pokarmowy. Znacznie zmniejsza się ilość wydzielanej śliny i soków trawiennych, trudniej jest więc trawić pokarm. Więc jeśli nie dostosujemy naszej diety do tych nowych warunków, grożą nam dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
ale też ogólne pogorszenie samopoczucia wynikające z niedoborów składników odżywczych.
Wychodząc naprzeciw tym problemom, Polska Izba Mleka organizuje cykliczne i nowe przedsięwzięcia mające na celu edukację oraz promocję mleka i produktów mlecznych, zarówno wśród dzieci, młodzieży i dorosłych.
Podczas spotkania zostały też rozdane nagrody wśród laureatów konkursu „Mleczne Inspiracje”. Prace zostały przygotowane przy współpracy z Ośrodkiem Wsparcia dla Seniorów Pod Jaworami w Warszawie.
Ilość pytań podczas spotkania jak również po jego zakończeniu wskazuje na bardzo duże zainteresowanie tym tematem.
Uczestnicy wychodzili z przekonaniem że warto jest sięgać po produkty mleczne a jednocześnie obalone zostały stereotypy mówiące iż w ich wieku spożywanie mleka nie jest już potrzebne.
Działanie Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.