W sobotę 15 października br. w Piękocinie (gm. Milicz, województwo dolnośląskie) przy okazji XIII edycja Międzywojewódzkiego Konkursu Orki Zaprzęgiem Konnym odbyła się V edycja Festiwalu Dyni, skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich. Organizatorami wydarzenia była Dolnośląska Izba Rolnicza, sołtys Piękocina, Ośrodek Kultury w Miliczu oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Piękocinie. W organizację wydarzenia włączyła się także Wielkopolska Izba Rolnicza.
Główna atrakcją Festiwalu było rozstrzygnięcie konkursu na najciekawszą potrawę z dyni. Swoje potrawy zaprezentowało czternaście Kół Gospodyń Wiejskich. Wielkopolskę reprezentowało KGW z Wtórku (powiat ostrowski), którego zupa z pieczonej dyni cieszyła się dużym powodzeniem wśród uczestników imprezy.
Nagrodę rzeczową dla KGW Wtórek ufundowała Wielkopolska Izba Rolnicza.
Dlaczego warto jeść dynię?
Pomarańczowy miąższ dyni jest źródłem cennych wartości odżywczych. Dynia zawiera witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Dlatego jej regularne spożywanie ma dobroczynne działanie na organizm człowieka. Pomaga obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, arytmia, choroba wieńcowa, a także chorób nowotworowych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów z rodziny karotenoidów, głównie alfa- i beta-karotenu, spożywanie dyni pomaga spowalniać procesy starzenia się organizmu i pomaga zachować młody wygląd. Beta - karoten sprawia, że dynia ma także właściwości przeciwzapalne. Warzywo jest ponadto zasobne w potas, który reguluje ciśnienie krwi, a także przeciwdziała obrzękom. W niewielkich dawkach zapewnia wapń, magnez, żelazo i cynk. Dynia jest także źródłem witamin z grupy B. Wiele osób twierdzi, że regularne sięganie po to warzywo może poprawić nam nastrój i sprawić, że jesienna chandra nie będzie nam straszna.
Właściwości przeciwzapalne dyni
Miąższ dyni zawiera sporą ilość witaminy A, która odpowiada nie tylko za soczystą pomarańczową barwę. Dzięki niej warzywo wykazuje działanie przeciwzapalne oraz chroni przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami. Wystarczy zjeść szklankę puree z dyni (ugotowanego miąższu), aby dostarczyć organizmowi aż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Dynia i wpływ na kondycję skóry
Z uwagi na zawartość witaminy E, witaminy C czy witaminy A, dynia wpływa korzystnie na kondycję skóry. Spożywanie jej w dużych ilościach może pomóc w walce z łojotokiem oraz opóźnić procesy starzenia. Dynię znajdziemy również w składzie kosmetyków. Enzym z dyni ma właściwości złuszczające martwy naskórek.
Pozytywny wpływ dyni na wzrok
Dzięki obecności beta-karotenu, dynia wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku. Może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Neutralny smak dyni sprawia, że można wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów. Bardzo popularne są:
• zupy krem z dyni z mleczkiem kokosowym,
• kotlety z dyni i kaszy jaglanej,
• placki z dyni z dipem jogurtowym,
• ciasto dyniowe z kremem waniliowym,
• pieczona dynia z ziołami,
• pieczona dynia z cynamonem i miodem,
• curry z dynią i ciecierzycą,
• purre z dyni jako dodatek do obiadu.
Proponujemy krem z dynii:
- 2 kg dyni (po obraniu i bez pestek ok. 1 kg)
- 1 łyżeczka soli
- 500 g batatów lub ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 cm korzenia imbiru
- 1,5 litra bulionu
- 1 większa marchewka
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 100 ml śmietanki kremówki + łyżka do dekoracji
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Wykonanie:
- Dynię hokkaido należy upiec w piekarniku, pokroić na kawałki (ok. 30 minut w temp. 190 stopni),
- Bataty lub ziemniaki (ok. 500g), a także marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Korzeń imbiru (ok. 3-4 cm) obieramy za pomocą łyżeczki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość smażymy na patelni na małej ilości masła klarowanego lub oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (3-4 ząbki) i imbirem.
- Smażymy około 5 minut na małym ogniu. W tym czasie do większego garnka wlewamy ok. 1,5 litra bulionu, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu.
- Do gotującego się garnka dodajemy zawartość patelni (dynię, bataty oraz marchewkę). Dodajemy także 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej i szczyptę papryki ostrej, gotujemy przez około 40-50 minut.
- Na końcu wlewamy ok. 100-150 ml śmietanki kremówki, blendujemy za pomocą blendera ręcznego na gęsty krem.
- Pestki dyni można podprażyć i dodać zamiast grzanek. Smacznego
Kaja Walkowska
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/