Światowy Dzień Owoców i Warzyw! – świętuj codziennie

Informacje Prasowe

Światowy Dzień Owoców i Warzyw!  – świętuj codziennieWarzywa i owoce, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Stanowiąc podstawę zbilansowanej codziennej diety, kompleksowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków. 18 października na całym [więcej...]

VI MAŁOPOLSKIE TARGI ŻYWNOŚCI „ZASMAKUJ Z UR” ORAZ XXII MAŁOPOLSKA GIEŁDA AGROTURYSTYCZNA

Informacje Prasowe

VI MAŁOPOLSKIE TARGI ŻYWNOŚCI „ZASMAKUJ Z UR” ORAZ XXII MAŁOPOLSKA GIEŁDA AGROTURYSTYCZNAW weekend od 28 do 29 września (od 10:00 do 16:00) br. na terenie przed zabytkowym dworkiem Uniwersytetu Rolniczego, mieszczącym się przy ul. Balickiej 253 już po raz szósty odbywać się będą Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”. W tym roku po raz pierwszy połączone będą z XXII Małopolską Giełdą Agroturystyczną. W programie: stoiska z żywnością tradycyjną i regionalną, degustacje, prezentacje ofert [więcej...]

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie

Informacje Prasowe

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenieDo Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu. Warzywa – bo o nich mowa - szczególnie te zielone, uznawane są obecnie za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich barwnik – niedoceniany chlorofil - odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii [więcej...]

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Aktualności Rolnicze

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące? Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek [więcej...]

Na przełomie kwietnia i maja sezon rolniczy rusza pełną parą

Informacje Prasowe

Na przełomie kwietnia i maja sezon rolniczy rusza pełną parą  W kwietniu przyspiesza wegetacja, pojawiają się żółte kolory typowego dla regionu rzepaku, a rolnicy z niepokojem spoglądają w niebo, bo to czas burz, ulew i gradu. W województwie kujawsko-pomorskim w rolnictwie pracuje ponad 100 tys. osób, a powierzchnia użytków rolnych wynosi ponad milion hektarów – to piąta największa powierzchnia w kraju. Od rzepaku, przez tytoń, po trzodę chlewną Kujawsko [więcej...]

Warzywa mało znane i nietypowe - wykorzystanie ich w przygotowywaniu posiłków

Aktualności Rolnicze

Warzywa mało znane i nietypowe - wykorzystanie ich w przygotowywaniu posiłków Kontynuując szkolenia z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętego wiejskiego gospodarstwa domowego, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie zaprasza na kolejne szkolenie, tym razem z zakresu żywienia człowieka, o tematyce: „Warzywa mało znane i nietypowe, wykorzystanie warzyw i owoców w przygotowywaniu posiłków”, które odbędzie się w siedzibie CDR w Brwinowie w dniach 26-27 listopada 2018 roku. Szkolenie [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »