Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie

Informacje Prasowe

Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenieDo Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu. Warzywa – bo o nich mowa - szczególnie te zielone, uznawane są obecnie za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich barwnik – niedoceniany chlorofil - odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii [więcej...]

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Aktualności Rolnicze

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące? Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek [więcej...]

Na przełomie kwietnia i maja sezon rolniczy rusza pełną parą

Informacje Prasowe

Na przełomie kwietnia i maja sezon rolniczy rusza pełną parą  W kwietniu przyspiesza wegetacja, pojawiają się żółte kolory typowego dla regionu rzepaku, a rolnicy z niepokojem spoglądają w niebo, bo to czas burz, ulew i gradu. W województwie kujawsko-pomorskim w rolnictwie pracuje ponad 100 tys. osób, a powierzchnia użytków rolnych wynosi ponad milion hektarów – to piąta największa powierzchnia w kraju. Od rzepaku, przez tytoń, po trzodę chlewną Kujawsko [więcej...]

Warzywa mało znane i nietypowe - wykorzystanie ich w przygotowywaniu posiłków

Aktualności Rolnicze

Warzywa mało znane i nietypowe - wykorzystanie ich w przygotowywaniu posiłków Kontynuując szkolenia z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętego wiejskiego gospodarstwa domowego, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie zaprasza na kolejne szkolenie, tym razem z zakresu żywienia człowieka, o tematyce: „Warzywa mało znane i nietypowe, wykorzystanie warzyw i owoców w przygotowywaniu posiłków”, które odbędzie się w siedzibie CDR w Brwinowie w dniach 26-27 listopada 2018 roku. Szkolenie [więcej...]

Bezpieczne wspomaganie warzyw i ziemniaków

Porady Rolnicze

 Bezpieczne wspomaganie warzyw i ziemniaków    Producenci warzyw i ziemniaków każdego roku stają przed wieloma wyzwaniami. Z jednej strony muszą zapewnić uprawom optymalną ochronę, odpowiednio reagować na warunki meteorologiczne i wywoływane przez nie stresy, z drugiej – zadbać o jakość i bezpieczeństwo plonów. Konsumenci oczekują smacznych, zdrowych warzyw, firmy przetwórcze dodatkowo stawiają kryteria dotyczące ich wagi i kształtu oraz [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejEkologiczna uprawa warzyw - dofinansowanie i pomoc merytoryczna

Aktualności Rolnicze

Ekologiczna uprawa warzyw - dofinansowanie i pomoc merytoryczna Dofinansowanie oraz pomoc merytoryczna dla rolników uprawiających ekologiczne warzywa oraz dla rolników, którzy podejmą się ekologicznej uprawy warzyw!!! Zgłoszenia do 20 września 2018 roku. Fundacja Agrinatura oraz Społeczny Instytut Ekologiczny zapraszają rolników do udziału w dwóch projektach: Projekt Go Agri BIo przeznaczony jest dla rolników, którzy zdecydują się na przejście [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »