Podczas uroczystej gali Zastępca Prezesa ARR Jarosław Ołowski wręczył nagrody laureatom Kulinarnego Pucharu Polski. Prestiżowy konkurs dla kucharzy jest organizowany w Poznaniu już od 16 lat.
W finałowej walce o miano „Najlepszego z najlepszych” starło się dziesięć drużyn kucharzy profesjonalistów. W tym roku finaliści przygotowywali danie główne na bazie miecznika, homara, suski sechlońskiej i nalewki polskiej. Prace oceniało międzynarodowe jury pod przewodnictwem Jeana Bosa.
Wielkopolanie okazali się bezkonkurencyjni i zajęli wszystkie miejsca na podium! Zwyciężyli Paweł Salamon i Maciej Pisarek, II miejsce zajęli Paweł Kubera i Kajetan Świokła, a na III uplasowali się Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski.
Znamienity tytuł dowodzi nie tylko kunsztu laureatów, lecz także doskonałej znajomości technik kulinarnych i ogromnej kreatywności. Podczas finału musieli oni stworzyć dzieło sztuki o zaskakującym smaku, zrównoważonych teksturach, a przy tym doskonale prezentujące się na talerzu. Tegoroczni mistrzowie oczarowali jury daniem głównym.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów zawodowych!
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/