27. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Kontroli Żywności w Imporcie i Eksporcie oraz Systemów Certyfikacji (CCFICS) zakończyła się 20 września br. przyjęciem raportu po tygodniu intensywnych dyskusji na szeregiem zagadnień.
W minionym tygodniu Komitet omówił trzy projekty dokumentów standaryzacyjnych. Jeden z nich, projekt wytycznych w sprawie zapobiegania oszustwom żywnościowym i ich kontroli, doczekał się znacznych postępów i w konsekwencji zostanie przekazany do Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w celu przyjęcia na kolejnym stopniu procedury w listopadzie bieżącego roku. Celem prac jest dostarczenie właściwym organom do spraw bezpieczeństwa żywności, innym odpowiednim agencjom oraz podmiotom działającym na rynku spożywczym wytycznych w zakresie wykrywania, zapobiegania, kontroli i łagodzenia skutków oszustw żywnościowych, aby pomóc chronić zdrowie konsumentów oraz zapewnić uczciwe praktyki w handlu żywnością oraz paszą dla zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności. Prace nad tym dokumentem rozpoczęły się na forum CCFICS w 2018 roku. Osiągnięte na tegorocznej sesji porozumienie w zakresie zapisów i poszczególnych elementów wytycznych jest dużym sukcesem Komitetu i daje perspektywy na zakończenie prac w najbliżej przyszłości.
Ponadto w trakcie obrad Komitet zgodził się, że projekt skonsolidowanych wytycznych dotyczących równoważności oraz projekt rewizji i aktualizacji zasad identyfikowalności/śledzenia produktów jako narzędzia w ramach systemu kontroli i certyfikacji żywności (CXG 60-2006) wymaga dalszych działań na forum CCFICS. Zatwierdzono też cztery nowe propozycje prac dla Komitetu. Dotyczą one takich kwestii jak mechanizmy odwoławcze w kontekście odrzucenia importowanej żywności czy wytyczne w sprawie standaryzacji sposobu przedstawiania wymogów sanitarnych.
Więcej informacji na temat wspomnianej sesji oraz dokumenty robocze dostępne są na stronie.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars