W rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w dniu 16 października od 1979 roku obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Celem obchodów jest pogłębianie świadomości na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem na świecie. Hasło tegorocznego wydarzenia nawiązuje do wpływu zmian klimatycznych na rolnictwo i systemy żywnościowe.
Oficjalną inaugurację obchodów Światowego Dnia Żywności w dniu 14 października w siedzibie FAO w Rzymie rozpocznie Dyrektor Generalny FAO - José Graziano w obecności Premiera rządu Republiki Włoskiej - Matteo Renzi. Wśród najważniejszych prelegentów znajdą się JKW Księżniczka Maroko - Lalla Hasnaa i specjalny wysłannik ONZ ds. efektu El Niño i klimatu - Macharia Kamau. Uczestnicy wydarzenia wysłuchają również przesłania na temat bezpieczeństwa żywności przekazanego przez JŚ Papieża Franciszka. Uroczyste obchody Światowego Dnia Żywności w dniu 14 października 2016 r. zbiegną się z drugim dorocznym spotkaniem burmistrzów zaangażowanych w projekt „Milan Urban Food Policy Pact”, którzy w ubiegłym roku podpisali międzynarodową deklarację wzywającą do opracowania zrównoważonych systemów żywnościowych, umożliwienia dostępu wszystkim do zdrowej żywności i zmniejszenia marnotrawienia żywności.
Więcej informacji można znaleźć na stronie FAO: http://www.fao.org/world-food-day/2016/theme/en/
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl