Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych oferowanych luzem.
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych oferowanych luzem, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu artykułu przez producenta/sprzedającego. Produktami priorytetowymi były wyroby garmażeryjne nadziewane typu uszka, krokiety, pierogi oferowane do sprzedaży bez opakowania.
Kontrola przeprowadzona została na etapie sprzedaży detalicznej w IV kwartale 2023 r. na terenie całego kraju.
Skontrolowano 79 sklepów. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 41 sklepach (tj. 51,9% skontrolowanych).
Cechy organoleptyczne
Kontrola cech organoleptycznych objęła 10 partii wyrobów garmażeryjnych. Zakwestionowano 1 partię pierogów (10% skontrolowanych) z uwagi na pokrycie ich powierzchni olejem, który nie został zadeklarowany w wykazie składników.
Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 49 partii wyrobów, z czego zakwestionowano 6 partii (12,2%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim obecności w farszu niedeklarowanego surowca mięsnego (drobiowego bądź wieprzowego), braku obecności deklarowanego w składzie surowca drobiowego, a także obecności kwasu sorbowego w pierogach z wiśniami oznakowanych deklaracją „bez konserwantów”.
Znakowanie
W zakresie znakowania sprawdzono 276 partii wyrobów garmażeryjnych, z czego 140 zakwestionowano (50,7%) głównie z uwagi na brak lub niepełne informacje o produkcie, które powinny być udostępniane w miejscu sprzedaży. Ponadto stwierdzono następujące nieprawidłowości:
- Do produkcji pierogów zastosowano ser sałatkowy, podczas gdy deklarowano użycie sera Feta.
- Zastosowano niewłaściwą nazwę produktu m.in.: brak doprecyzowania rodzaju użytego surowca mięsnego w nazwie opisowej pierogów i kartaczy; zastosowanie fantazyjnej nazwy środka spożywczego, tj. "pier. na R", nieoddającej charakteru produktu.
- W miejscu sprzedaży brakowało wykazu składników wraz z alergenami.
- Podano niewłaściwy wykaz składników m.in.:
- W składzie krokietów i pierogów nie podano surowców mięsnych tj. drobiu i wieprzowiny, których obecność stwierdzono w badaniach laboratoryjnych.
- Niewłaściwie podano ilościową zawartość farszu tj. "Farsz min. 25%" zamiast podania konkretnej wartości.
- Nie wyróżniono alergenów w składzie.
- Nie podano składu składnika złożonego np. margaryny używanej do ciasta pierogów.
- W składzie krokietów wymieniono „olej” bez określenia rośliny, z której on pochodzi.
- Nie zachowano malejącej kolejności składników ciasta na pierogi czy farszu.
W tym miejscu należy zaznaczyć, że oznakowanie skontrolowanych partii często zawierało jednocześnie kilka niezgodności.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 2 decyzje administracyjne nakładające kary pieniężne, a także nałożyli 6 mandatów karnych oraz wydali 11 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Chcąc zapewnić ochronę praw i interesów konsumenta, uzasadnione jest prowadzenie dalszych kontroli jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych oferowanych do sprzedaży luzem i kontynuowania kontroli w tym zakresie w kolejnych latach.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars