Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk, w dniach 10-12 stycznia 2015 r. towarzyszył wicepremierowi, ministrowi gospodarki Januszowi Piechocińskiemu podczas 7. Szczytu Gospodarczego w Gujarat, w Indiach.
Głównym celem wizyty było przeprowadzenie bezpośrednich rozmów z premierem Indii Narendrą Modim, premier Gujarat oraz przedstawicielami indyjskich ministerstw, podczas których omawiane były kwestie współpracy i możliwości dostępu do rynku dla polskich produktów rolno-spożywczych.
11 stycznia br. wiceminister Nalewajk uczestniczył w spotkaniu wicepremiera Piechocińskiego z minister przetwórstwa żywności Harsimrat Kaur Badal oraz z ministrem rolnictwa Mohanbhai Kundariya. W czasie spotkania z Ministrem Rolnictwa Indii szef polskiej delegacji zaznaczył, że jesteśmy zainteresowana zbilansowaniem ujemnych obrotów handlowych pomiędzy Polską a Indiami, w tym w szczególności w obrotach produktami rolno-spożywczymi. Poinformował, iż strona polska planuje wsparcie promocji artykułów rolno-spożywczych (w tym świeżych jabłek, produktów mleczarskich, cukierniczych) podczas wielu wystaw i targów w Indiach. Minister Mohanbhai Kundariya wyraził duże zainteresowania współpracą z Polską, jako znaczącym partnerem w Europie Środkowo-Wschodniej. Wicepremier J. Piechociński podkreślił, iż liczy na współpracę i priorytetowe potraktowanie przez administrację indyjską prowadzonych procedur fitosanitarnych, a także weterynaryjnych umożliwiających dostęp polskich produktów do rynku indyjskiego. Zaznaczył również, iż szczególnie ważna jest dla strony polskiej kwestia dopuszczenia polskich owoców i warzyw do rynku indyjskiego, w tym w zwłaszcza polskich jabłek, na czym bardzo zależy zarówno polskim eksporterom, jak i indyjskim importerom. Zaproponował, aby ministerstwo rolnictwa rozwiązało te kwestie na tych samych zasadach jak z Francją, Belgią czy Włochami. Minister ze zrozumieniem przyjął propozycję strony polskiej i zobowiązał się do przekazania stanowiska w ciągu kilku dni.
Na spotkaniu z minister przetwórstwa i żywności Harsimrat Kaur Badal wicepremier J. Piechociński również podkreślił, że liczy na współpracę i priorytetowe potraktowanie przez administrację indyjską prowadzonych procedur fitosanitarnych i weterynaryjnych, umożliwiających dostęp polskich produktów do rynku indyjskiego. Przybliżył plany promocji polskiej żywności, w tym wystawę podczas targów AAHAR i ANNAPURNA oraz zaprosił do odwiedzenia naszych ekspozycji w celu zapoznania się z różnorodną polską ofertą. Minister zaznaczyła, iż Indie mają bogatą bazę surowcową i indyjskie rolnictwo bardzo szybko się rozwija. Niestety, nadal brakuje maszyn i technologii do przetwórstwa, dlatego też jest to bardzo interesujący obszar do współpracy pomiędzy naszymi krajami.
12 stycznia br. wiceminister T. Nalewajk uczestniczył w seminarium „Perspektywy rozwoju współpracy gospodarczej i inwestycyjnej między Polską i Indiami”. W swoim wystąpieniu wyraził nadzieję na wzrost zainteresowania indyjskich przedsiębiorców i konsumentów polskimi produktami rolno-spożywczymi.
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/