Wielkopolska Izba Rolnicza wystosowała pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Henryka Kowalczyka w związku ze zgłoszeniami do biur Wielkopolskiej Izby Rolniczej producentów buraka cukrowego w sprawie trudnej sytuacji na rynku buraka cukrowego, związanej z nieopłacalnością produkcji. Wielu producentów wyraża obawy dotyczące dalszej uprawy, gdyż obecne horrendalnie wysokie ceny nawozów, niskie ceny oferowane za surowiec, wzrost cen zbóż, jak również stale wzrastające ceny środków produkcji sprawiają, iż produkcja ta staje się nieopłacalna i nie jest konkurencyjna w porównaniu z innymi uprawami. Ceny buraków kontraktowych na sezon 2022 r. wahają się od 30 do 32 euro za tonę i naszym zdaniem są za niskie. Zarówno WIR, jak i plantatorzy buraków cukrowych proponują, aby cena ta wyniosła 40 euro za tonę.
Poniżej przedstawiamy porównanie kalkulacji opłacalności buraka cukrowego i pszenicy w listopadzie w 2020 i 2021 roku, sporządzonych przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.
Wyszczególnienie |
Burak cukrowy |
Pszenica |
||
Listopad 2020 |
Listopad 2021 |
Listopad 2020 |
Listopad 2021 |
|
Suma kosztów (zł/ha) |
8.011,50 |
9.691,00 |
4.935,11 |
6.477,95 |
Suma przychodów (zł/ha) |
10.109,50 |
10.428,12 |
6.502,78 |
8.577,86 |
Wynik finansowy (zł/ha) |
2.098,00 |
737,12 |
1.567,67 |
2.099,90 |
Na tej podstawie Wielkopolska Izba Rolnicza wyraża obawy, że scenariusz rezygnacji z uprawy buraka cukrowego się sprawdzi, a rolnicy zdecydują się na uprawę roślin zbożowych, powiększając tym samym monokulturę zbożową, która stoi w sprzeczności do strategii na rzecz bioróżnorodności.
Należy mieć także na uwadze, iż wprowadzenie do płodozmianu buraka cukrowego powoduje, że przy uprawie tworzone są takie właściwości gleby, które poprawiają jej żyzność i pozytywnie wpływają na uprawę, zarówno samych buraków, jak i roślin następczych, w tym zbóż. Potrzeby pokarmowe buraka cukrowego pod kątem pobrania azotu doskonale zazębiają się z naturalnym procesem glebowym jakim jest mineralizacja. Czas „uwalniania” azotu z substancji organicznej doskonale pokrywa się z terminem największego zapotrzebowania buraków na ten składnik. W efekcie na bieżąco azot jest pobierany i wykorzystywany przez buraki, taka „symbioza” powoduje że uwolniony do środowiska glebowego azot jest wbudowany w rośliny buraka cukrowego a nie trafia do środowiska lub wód gruntowych. Natomiast rośliny zbożowe nie wykazują takiej zasady, gdyż w momencie największej podaży azotu glebowego rośliny kończą wegetację.
Wielkopolska Izba Rolnicza, jako samorząd rolniczy dbający o dobro rolników, z niepokojem przyjął informację, że w trzeciej wersji Krajowego Planu Strategicznego na lata 2023-2027, na wsparcie dochodów związanych z produkcją buraków cukrowych, przeznaczona zostanie kwota 362,50 mln euro na powierzchnię 245.316 ha, a wysokość stawki ma wynieść 300 euro/ha. Należy pamiętać, iż w drugiej wersji KPS na lata 2023-2027 na ww. działanie została przeznaczona zdecydowanie większa kwota, wynosząca 422,73 mln euro, dotyczyła 265.985 ha, a proponowana wysokość stawki opiewała na kwotę 320 euro/ha. Zaproponowane zmiany przyjmujemy z niepokojem, gdyż zdaniem Wielkopolskiej Izby Rolniczej są one nieuzasadnione i w konsekwencji mogą doprowadzić do pogłębienia problemów, z którymi rynek buraków cukrowych walczy od kilkunastu lat.
Zapewnienie odpowiedniego wsparcia jest niezwykle ważne, aby utrzymać uprawę buraka cukrowego, a także produkcję cukru w Polsce na dotychczasowym poziomie. Dlatego Wielkopolska Izba Rolnicza apeluje o utrzymanie kwoty zaproponowanej w drugiej wersji KPS, tj. 422,73 mln euro, która przeznaczona będzie na wsparcie dochodów związanych z produkcją buraków, jak również o przeprowadzenie szczegółowej analizy sytuacji na rynku buraka cukrowego.
Pełną treść pisma Wielkopolskiej Izby Rolniczej mogą Państwo zobaczyć tutaj.
Aleksander Poznański
Kontakt z autorem: a.poznanski@wir.org.pl
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/