Przed nami okres postu, a więc umiarkowania w jedzeniu i piciu. To czas, kiedy nie powinniśmy skupiać się zbyt mocno na walorach smakowych naszych potraw oraz odstawić produkty mięsne. Jednak ten zakaz nie obowiązuje produktów na bazie mięsa ślimaka. Ślimaki bowiem są uznawane za potrawę postną.
Ten okres nie musi kojarzyć się z bezbarwnym, nijakim jedzeniem, pozbawionym produktów mięsnych. Przez te 40 dni tradycyjnego postu, możemy urozmaicić naszą dietę mięsem, i to nie łamiąc naszych przekonań religijnych. Na naszych stołach, wzorem średniowiecznych mnichów, mogą bowiem pojawić się dania ze ślimaków. Zwłaszcza, że były już obecne w polskiej, tradycyjnej kuchni. Obecnie zaś także w naszym kraju odradza się moda na jedzenie mięsa tego zwierzęcia.
Ślimaki były obecne w diecie Polaków już od czasów średniowiecza. Pierwotny zasięg występowania ślimaka winniczka w Polsce obejmował prawdopodobnie jedynie południową Polskę (Małopolska, Górny Śląsk, obszar Rzeszowa). Na pozostałe tereny został przeniesiony przez człowieka. Najbardziej przyczynili się do tego zakonnicy (m.in. cystersi), którzy począwszy od okresu średniowiecza hodowali winniczka w ogrodach i parkach przyklasztornych. Używali oni mięsa tego ślimaka jako uzupełnienia ubogiej w białko diety, stosowanej podczas długotrwałych postów, gdyż – podobnie jak ryby - ślimaki były uważane za potrawę postną i dzięki mięsu zawierającemu duże ilości białka, wapnia oraz magnezu stanowiły doskonałe uzupełnienie ubogiej, postnej diety.
Ślimaki zazwyczaj podawano smażone, w oleju i cebuli, grillowane lub gotowane. W XVII w. konsumpcja ślimaków znacznie spadła, ale dwa wieki później zostały znowu wyniesione na królewski stół przez wielkiego smakosza, hrabiego Charlesa Mauricea de Talleyrand-Perigorda, który polecił przygotować je na kolację wydaną dla cara Rosji.
Pierwsze pisemne przepisy na udane dania ze ślimaków znajdujemy w literaturze pochodzącej z początku XIX w. Wyszły one spod pióra Aleksandra Grimaud z La Reyniere, który poleca gorące skorupki ślimacze wypełnione różnymi farszami: z dziczyzny czy ryb oraz ślimaczki podawane z ziołami.
Obecnie funkcjonuje wiele przemysłowych hodowli ślimaków na całym świecie, a różnorodne potrawy z ich mięsa goszczą na stołach wielu europejskich krajów. Mięso ślimaka uważane jest bowiem za danie ekskluzywne i bogate we wspaniałe walory smakowe oraz odżywcze.
Dlaczego warto w okresie postu jeść mięso ślimaka? Przede wszystkim dlatego, że nie jest w tym okresie zabronione. Możemy je spokojnie włączyć do naszej postnej diety. Ponadto ich mięso jest bardzo zdrowe.
- Ślimaki charakteryzują się nie tylko wyjątkowym, delikatnym smakiem mięsa, ale również stosunkowo dużą zawartością dobrej jakości białka, przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu – mówi Damian Gajewski, prezes Polish Snail Holding, firmy produkującej gotowe do spożycia mięso ślimaka w puszkach. – Dodatkowo zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i kwas linolenowy. Chude mięso ślimaków zawiera też sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Mięso ślimaków jest wskazane w zaleceniu diety wysokoproteinowej, niskotłuszczowej i niskoenergetycznej.
Mięso ślimaków, jak sądzi większość, to jeden z elementów kuchni francuskiej oraz śródziemnomorskiej. Nie były jednak także obce naszej rodzimej kuchni, o czym wspominają staropolskie książki kucharskie i zapomniane już dziś, wspaniałe przepisy kulinarne.
W okresie postu sięgnijmy więc po mięso ślimaków. Jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Świetnie sprawdza się także we wszystkich dietach stosowanych w celu redukcji wagi ciała.
Polish Snail Holding
PSH Polish Snail Holding jest jedyną spółką w Polsce zajmującą się kompleksowo hodowlą, szkoleniami z zakresu chowu i hodowli ślimaka, opieką nad grupami hodowlanymi, koordynacją, badaniami naukowymi, handlem oraz przetwórstwem ślimaka Helix aspersa maxima.
Opracowanie własnej, nowoczesnej technologii uboju i obróbki mięsa a także jego puszkowania, stały dostęp do najwyższej jakości, hodowanych ekologicznie ślimaków z setek hodowli partnerskich w Polsce i za granicą, pozwala oferować odbiorcom najwyższej jakości towar przez cały rok.