Polskie Towarzystwo Genetyczne
Oddział Warszawski
Zaprasza na prelekcję
Dr hab. Elżbiety Krzęcio-Nieczyporuk
z Zakładu Dietetyki i Oceny Żywności,
Instytutu Nauk o Zdrowiu Wydziału Przyrodniczego
Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach
pod tytułem:
„Uwarunkowania akceptacji
konsumenckiej mięsa i jego przetworów”
Spotkanie odbędzie się 28.03.2019 r. (czwartek) w bud. 23 Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW w Warszawie ul. Ciszewskiego 8, sala 1069
(na pierwszym piętrze), początek o godz. 14:30
Dr hab. inż. Elżbieta Krzęcio-Nieczyporuk
Profesor nadzwyczajny w Zakładzie Dietetyki i Oceny Żywności, dyrektor Instytutu Nauk o Zdrowiu Wydziału Przyrodniczego Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Doktor habilitowany nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zainteresowania naukowe skupiają się głównie na uwarunkowaniach, możliwości doskonalenia i diagnozowaniu jakości i przydatności technologicznej i kulinarnej mięsa oraz uwarunkowaniach jakości i bezpieczeństwa żywności.
Odbyła staże naukowe w Zakładzie Immunogenetyki Zwierząt Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu z zakresu wykorzystania technik badawczych genetyki molekularnej do identyfikacji genów. Ponadto dwa krótkoterminowe staże naukowe w Zakładzie Metabolizmu Mięśni Stacji Badań Mięsa Narodowego Instytutu Badań Rolniczych INRA (Instytut National de la Recherche Agronomique) w Theix we Francji z zakresu technik badawczych oraz metod wykorzystywanych w diagnozowaniu jakości mięsa zwierząt rzeźnych. Uczestniczyła w realizacji 4 projektów badawczych (w tym dwóch grantów zamawianych) finansowanych przez Komitet Badań Naukowych oraz projektów w ramach umów międzynarodowych, w tym projektu realizowanego we współpracy ze Stacją Badań Mięsa (INRA) w Theix we Francji.
Źródło Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie http://www.sggw.pl