- Polska żywność jest dobra i bezpieczna – powiedział podczas uroczystości otwarcia podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk i dodał, że pomimo pojawiających się prób prowadzenia czarnego PR nasze produkty bronią się wysoką, jakością i wyjątkowym smakiem.
Zdobywają one nowe rynki zbytu nie tylko w Europie, ale i na świecie. Eksport naszych produktów rolno–spożywczych w pierwszym półroczu tego roku wzrósł o prawie 14 % w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego – podkreślił wiceminister.
Organizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, Pomorska Izba Rzemieślnicza Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku oraz Pomorski Cech Rzepników i Wędliniarzy w Gdańsku.
Dwudniowa impreza odbywała się w kilku miejscach: na plaży w Brzeźnie, na Targu Węglowym, przy Zielonej Bramie i na Długim Pobrzeżu. Udzielano konsultacji i porad na temat odżywiania i bezpieczeństwa mięsa. Naukowcy prowadzili prelekcje nt. jakości spożywanego mięsa, a także technologii żywienia i gastronomii.
Na plaży zorganizowany był plażowy grill party, a dla dzieci Zagroda Młodych Hodowców. Kucharze przygotowywali dania z różnego rodzaju mięs, a także prowadzili warsztaty kulinarne. Częstowano gulaszem wołowo-wieprzowo-drobiowym z "Kociołka Świętomięsnego" i przysmakami „Patelni Świętomięsnej" i „Świętomięsnego Grilla ".
"Świętomięs Polski" finansowany jest ze środków trzech Funduszy Promocji: Mięsa Wołowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Drobiowego. Gdańsk jest trzecim miastem, w którym zorganizowano święto polskiego mięsa. Pierwsza edycja imprezy odbyła się w 2011 roku w Poznaniu, a druga w ubiegłym roku w Chorzowie.
Galeria zdjęć: