W Warszawie trwa piąta edycja targów żywności i napojów WorldFood.
Targi te odbywają się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat nad nimi sprawuje także Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa,
W uroczystości otwarcia World Food 2018 uczestniczył sekretarz stanu Jacek Bogucki, który podkreślił, że na rynku znajduje się bogata oferta rożnego rodzaju żywności.
– Są produkty ekologiczne, tradycyjne czy wysoko przetworzone, ale niezależnie od tego, jaką żywność konsument wybierze, musi być ona bezpieczna i dobra – Jacek Bogucki.
Sekretarz stanu zaznaczył, że na jakość żywności ma wpływ nie tylko surowiec, ale także sposób przetworzenia, dystrybucja czy przechowywanie.
– To ogromne wyzwanie dla całej branży rolno-spożywczej, a także dla resortu rolnictwa, aby stworzyć odpowiednie regulacje pozwalające na jak najlepsze wykorzystanie produktów od pola do stołu – zauważył wiceminister Bogucki podczas panelu dyskusyjnego zorganizowanego w ramach tegorocznej edycji World Food.
Wiceminister podkreślił także, że istotne jest promowanie narodowych tradycji kulinarnych, ponieważ wieloma produktami można zainteresować konsumentów poprzez tradycyjne dania.
Różnorodność produktów prezentowanych podczas targów World Food 2018 jest bardzo duża. Są tu: wędliny, warzywa i owoce oraz ich przetwory, a także nabiał, słodycze, pieczywo, wina, miody i alkohole. Swoje produkty promuje tu ponad 300 wystawców, z czego 40 proc. to firmy zagraniczne.
Targom towarzyszą ciekawych panele dyskusyjne i konferencje, które są świetną okazją do wymiany poglądów i zapoznania się z opiniami tych osób, dla których branża spożywcza jest ważnym sektorem polskiej gospodarki.
Targi World Food 2018 potrwają do 12 bm.