Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Gotowanie nie jest Twoją domeną? A może zwyczajnie brakuje Ci czasu na przygotowanie świątecznych potraw? Wspólnie z laureatami programu „Doceń polskie” zapraszamy do przyrządzenia wyjątkowych dań - ich wykonanie nie wymaga dużego nakładu sił i czasu, a smakują wybornie!
Są proste w przygotowaniu, składają się głównie z polskich składników i świetnie smakują - tak w największym skrócie można opisać trzy propozycje na świąteczne smakołyki. Przepisy laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” to pomysł dla wszystkich, którzy nadal szukają kulinarnych inspiracji na nadchodzące Boże Narodzenie.
Składnikami specjałów są m.in. produkty nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”. Wyróżnienia te nadawane są wyłącznie artykułom spożywczym posiadającym „polski akcent”, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem i jakością adekwatną do ceny.
Godło promocyjne jest nadawane podczas odbywających się co kwartał audytów żywności. Przyznaje je Loża Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej VITANA (nagrodzonej dwukrotnie godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- 3 szklanki wody
- 300 g bakalii (najlepiej śliwek wędzonych, moreli, żurawiny, daktyli, rodzynek sułtańskich i maku)
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie może być lniany)
- 1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego
- 2 łyżki maku (najlepiej go sparzyć)
- sól do smaku
Przygotowanie:
Bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy. Podgrzewamy 3 szklanki wody, dodajemy do niej sól, cynamon, kardamon i olej. Do wrzątku wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ją na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie gotowania dodajemy bakalie. Całość gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Następnie dodajemy sparzony wcześniej mak i delikatnie wszystko mieszamy. Danie doprawiamy miodem do smaku.
Autorką przepisu jest Krystyna Sobczyk (mama współwłaścicielki Zakładu Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych VITANA Jerzy Płachta).
* * *
Świąteczny śledź pod cynamonem w Zdrowym Oleju Rzepakowym Green Spoon tłoczonym tradycyjnie na zimno
- 0,5 kg filetów śledziowych Matjas (mogą być czyste lub w oleju)
- 1 średnia cebula
- garść rodzynek
- mielony cynamon
- Zdrowy Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno Green Spoon (nagrodzony godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- olej rydzowy Green Spoon tłoczony tradycyjnie na zimno
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Garść rodzynek zalewamy wrzątkiem. Jeżeli dysponujemy śledziem w zalewie olejowej, to najlepiej go przepłukać, aby nie zaburzył smaku gotowego dnia.
Filety śledziowe kroimy w kawałki o szerokości ok. 4 cm i układamy je w półmisku (a najlepiej w zamykanym pojemniku). Cebulę kroimy w plastry, a następnie w półksiężyce, które układamy na pierwszej warstwie śledzia, na całość sypiemy wg uznania rodzynki i cynamon (pamiętając, że to bardzo aromatyczna przyprawa, nie warto więc przesadzać), po czym dodajemy świeżo mielony pieprz. Podlewamy całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, dodajemy także kilka kropel oleju rydzowego, który doda smaku cebulowo-korzennego. I w ten sposób możemy ułożyć kilka warstw.
Gotową potrawę pozostawiamy w lodówce na noc, a następnego dnia można już cieszyć się jej smakiem. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanego śledzia jest świeży chleb i naturalne masło.
Autorem przepisu jest Przemysław Mrozik, Prezes Zarządu firmy Green Spoon.
* * *
Świąteczny piernik
Składniki na 2 keksówki
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 350 g płynnego miodu wielokwiatowego WIODĄCA MARKA (do kupienia w sklepach E. Leclerc)
- 250 g miękkiego masła
- 7 jajek od kur z wolnego wybiegu kl. M WIODĄCA MARKA
- 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 4 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 100 ml mleka
Przełożenie:
- 2 słoiczki powideł śliwkowych WIODĄCA MARKA (produkt nagrodzony znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT - Marki Własne)
Polewa:
- 150 g czekolady deserowej do wypieków WIODĄCA MARKA
- 10 łyżek kremówki
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. (Jeśli jajka będą za zimne, masa będzie wyglądać na zważoną, ale to wyrówna się po dodaniu mąki.)
Do masy jajeczno-maślanej dodajemy miód, mleko oraz śmietanę i miksujemy całość. Gdy składniki się połączą, dodajemy wymieszane suche składniki (czyli mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek i sodę). Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Dwie keksówki o wymiarach 12×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy. Przelewamy do nich ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza, po czym pieczemy około 50 - 60 minut. Najlepiej jednak sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już suche. Po około 30 minutach ciasto zapewne będzie już dość brązowe z wierzchu, wówczas należy przykryć je papierem do pieczenia, aby się nie spiekło zbyt mocno.
Upieczone ciasto początkowo studzimy w formach, a następnie wyjmujemy je i wychładzamy na kratce.
Kiedy ciasto jest już zimne, przecinamy je na pół i przygotowujemy powidła do przełożenia.
Powidła umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy około 8 minut, mieszając je, by nie przywierały do garnka. Gorące powidła nakładamy na ciasto i przykrywamy.
Piernik odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły.
Następnie wierzch ciasta dekorujemy polewą. Przygotowujemy ją poprzez podgrzewanie w kąpieli wodnej czekolady ze śmietanką. Piernika nie trzymamy w lodówce.
Więcej smakowitych inspiracji na dania różnego typu można znaleźć na blogu programu „Doceń polskie”, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl, w zakładce Przepisy.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl