Na stronie internetowej www.pap.pl dnia 23 kwietnia 2013 roku podane zostały nieprawdziwe informacje:
„Masowa produkcja żywności, długie łańcuchy dostaw i brak dostatecznych uregulowań prawnych, to czynniki, które zagrażają bezpieczeństwu żywności – uważa szef Głównej Inspekcji Jakości Handlowej artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) Stanisław Kowalczyk”
Wypowiedź Stanisława Kowalczyka Głównego Inspektora JHARS o braku dostatecznych uregulowań prawnych odnosiła się wyłącznie do przetwórstwa mięsa i produkcji wędlin. Powyższego stwierdzenia nie można w żadnym wypadku odnieść do całego sektora produkcji żywności. Po wejściu Polski do UE nie ma obligatoryjnych, szczegółowych wymagań dotyczących jakości handlowej przetworów mięsnych. Do 31.12.1993 r. obowiązkowe było stosowanie Polskich Norm, które pełniły rolę przepisów. Po akcesji Polski do UE stosowanie Polskich Norm jest dobrowolne. Produkcja przetworów mięsnych odbywa się zgodnie z normami zakładowymi.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl