W dniu 21 listopada 2015 roku pasjonaci tradycyjnej kuchni spotkali się w Szczytnie, by poddać ocenie komisji produkty i potrawy przygotowane z surowca wyprodukowanego na Warmii, Mazurach i Powiślu, i ocalić zarówno tradycyjne przepisy, jak i smaki od zapomnienia. Na konkursowych stołach pojawiły się 32 produkty i 11 potraw przygotowanych przez przedsiębiorców, szkoły i osoby prywatne.
Wyniki:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mięsne:
I miejsce – Masarnia Warmińska Masłowski, Marcinkowo koło Purdy, za „Karczek z dymu”,
II miejsce – Andrzej Januszewski, „Dom pod Dobrym Aniołem”, Krzywonoga, za „Smalec ze śliwkami wędzonymi”,
III miejsce – Ośrodek Wypoczynkowo-Szkoleniowy „Stary Folwark” Tumiany, za „Smalec Folwarczny”.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory z ryb:
I miejsce –Telko Sp. z o.o. Oddział Ośrodek Copernicus – restauracja Stella, Sząbruk Siła, za „Copernicus w tataraku – marynowane ryby z jeziora”,
II miejsce – Bar restauracyjny Karczma Jagienka, Burdąg, za „Klopsiki rybne w zalewie olejowo-octowej z pstrąga,
III miejsce – Restauracja Spiżarnia Warmińska, Olsztyn, za „Kaszankę z karpia z sałatką z kiszonego rydza”.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie:
II miejsce – Irena Januszewska, „Dom pod Dobrym Aniołem”, Krzywonoga, za „Mazurski twaróg wędzony”,
III miejsce – Katarzyna Onyszczuk, gospodarstwo ekologiczne „Altes Haus”, Lądek koło Kolna, za „Serek kremowy w ziołowej skorupce”.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – miody:
I miejsce – Remigiusz i Jan Pleszkun, Olsztyn, za „Miód pszczeli z pasieki wędrownej Remigiusza i Jana Pleszkuna”,
II miejsce – Kazimierz Szymański, Jesionowiec, za „Miód leśny spadziowy”,
III miejsce – Gospodarstwo pasieczne Andrzej Wowk, Miłakowo, za „Miód lipowy”.
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowo i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe):
I miejsce – Browar Kormoran Sp. z o.o. Olsztyn, za „Podpiwek Warmiński”,
II miejsce – Anna Łuczak, Niedziały, za „Kapustę małosolną”,
III miejsce – Katarzyna Onyszczuk, gospodarstwo ekologiczne „Altes Haus” Lądek koło Kolna za „Pikantny sos z antonówki warmińskiej”.
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe i cukiernicze:
I miejsce – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Piekarnia Dźwierzuty za „Chleb żytni staropolski”,
I miejsce – Jadwiga Tomiałojć, KGW Gryźliny za „Ciasto buraczane”,
II miejsce – Andrzej Januszewski, „Dom pod Dobrym Aniołem”, Krzywonoga, za „Ciastka kruche ze skwarkami robione przez maszynkę”,
III miejsce – Zespół Szkół Nr 2 w Szczytnie im. Jędrzeja Śniadeckiego za „Babeczki marchewkowe z pastą orzechową i miodem gryczanym”.
Regionalne napoje alkoholowe:
I miejsce – Browar Kormoran Sp. z o.o., Olsztyn, za „Piwo Miodne”,
II miejsce – Katarzyna Onyszczuk, gospodarstwo ekologiczne „Altes Haus” z Lądka koło Kolna za „Nalewkę z mleka zwaną farmaceutyczną”,
III miejsce – Mazurskie Miody Bogdan Piasecki, Tomaszkowo, za „Bajrille – okowitę miodową”.
Wyróżnienia otrzymali:
Robert Kilijański z Dźwierzut za „Miód pitny – trójniak wielokwiatowy”, Irena Januszewska „Dom pod Dobrym Aniołem” z Krzywonogi za „Bzinkę nalewkę z kwiatów czarnego bzu”, Piotr Smoliński z Ciemnej Woli za „Nalewkę pigwową”, Dorota Hadała z Ciemnej Woli za „Nalewkę z kwiatów czarnego bzu”.
Potrawy w podkategorii przedsiębiorstwa i szkoły:
I miejsce – Gościniec „Ryński Młyn” Mazurskie Centrum Kongresowo-Wypoczynkowe „Zamek Ryn” Sp z o.o. za ”Bliny z maczanką”,
I miejsce – Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie za „Gęś na pszenżycie z żółtkiem i burakami”,
II miejsce – Bar restauracyjny Karczma Jagienka, Burdąg, za Kaczkę duszoną z żurawiną i jabłkami”,
III miejsce – Restauracja Spiżarnia Warmińska z Olsztyna za „Wereszczaki z puree z kapusty z sosem buraczanym”.
Potrawy w podkategorii osoby fizyczne:
I miejsce – Janina Hadała z Wargielit za „Zupę wigilijną z borowików suszonych”,
II miejsce – Irena Januszewska „Dom pod Dobrym Aniołem” z Krzywonogi za ”Pulpeciki w białym sosie z pieczonymi buraczkami”.
Zdobywcy I miejsc we wszystkich kategoriach, zgodnie z regulaminem, zostali nominowani do finału konkursu w Olsztynie.
Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” jest organizowany już od 10 lat przez Województwo Warmińsko-Mazurskie, Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn oraz Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą.
Źródło
Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza
http://www.wmirol.org.pl