Kolejne wydarzenie pn. „Smacznie i zdrowo z polską wieprzowiną” organizowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą odbyło się 6 września 2025 r. w Słonawach (powiat obornicki), podczas Dożynek Gminnych. Wydarzenie sfinansowane było z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Pomimo niesprzyjających warunków i intensywnego deszczu, uczestnicy licznie dopisali na Pikniku „Smacznie i zdrowo z polską wieprzowiną”. Wydarzenie było wyjątkową okazją, aby odkryć smak i wartość odżywczą mięsa wieprzowego w codziennej diecie. Celem wydarzenia było przybliżenie uczestnikom korzyści płynących ze spożywania mięsa wieprzowego oraz zaprezentowanie zalet produktów wytwarzanych z polskiej wieprzowiny, podkreślając jej rolę w prawidłowym żywieniu. Wszystkie przygotowane na Piknik degustacje opierały się więc na daniach z najwyższej jakości polskiej wieprzowiny. W programie znalazły się pokazy kulinarne połączone z degustacjami, konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny oraz atrakcje dla najmłodszych – zabawy i konkursy, które zapewniły dzieciom mnóstwo radości. To doskonała okazja, aby w praktyczny i smaczny sposób poznać walory polskiej wieprzowiny i jej miejsce w zdrowej diecie.
Wieprzowina to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych mięs w Polsce. Stanowi cenny element diety człowieka dzięki wyjątkowemu składowi i wysokiej wartości odżywczej. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka – podstawowego budulca organizmu. Mięso wieprzowe wyróżnia się także wysoką zawartością witaminy B1, wspierającej prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Witamina ta wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, przyspiesza gojenie ran i łagodzi dolegliwości bólowe. Wieprzowina dostarcza również witaminy E, korzystnie wpływającej na kondycję skóry i chroniącej komórki przed stresem oksydacyjnym, a także dobrze przyswajalnego żelaza, lepiej wchłanianego niż to pochodzące z roślin. To tylko niektóre z wielu zalet wieprzowiny, o których można było dowiedzieć się podczas Pikniku.
Uczestnicy mogli skosztować, m.in. aromatycznej zupy gulaszowej, pierogów z tradycyjnym farszem mięsnym oraz z kaszy i boczku, soczystymi szaszłykami wieprzowymi z warzywami, szarpaną wieprzowiną serwowaną w bułce w stylu hamburgera, a także mini pizzerki z różnorodnymi dodatkami mięsnymi. Nie zabrakło także klasycznych dodatków cieszących się zawsze dużą popularnością, czyli tradycyjnego chleba ze smalcem oraz pasztetu z różnych gatunków mięs wieprzowych.
Podczas pikniku odbył się również pokaz kulinarny zorganizowany w oparciu o dania z polskiej wieprzowiny, którego poprowadził szef kuchni Sebastian Kolibabka. Na oczach licznie zgromadzonej publiczności mistrz kuchni zaprezentował trzy potrawy, wśród których znalazły się: kaszanka z cebulką – „przysmak prosty lecz sycący”, bigos hultajski z kwaśnej kapusty i kiełbasą wieprzową, schab nadziewany surową polską kiełbasą w sosie – „ozdoba pańskiego stołu”.
Pokaz kulinarny z Sebastianem Kolibabką to prawdziwa podróż po smakach i wartościach odżywczych mięsa wieprzowego! Szef kuchni z pasją pokazywał, jak w pełni wykorzystać potencjał wieprzowiny w kuchni, dzieląc się praktycznymi trikami, które sprawiają, że mięso staje się kruche i pełne aromatu. Publiczność mogła nie tylko obserwować powstawanie wyjątkowych dań, ale także zadawać pytania i zdobywać cenne wskazówki od profesjonalisty – wszystko w atmosferze inspiracji i kulinarnej kreatywności. Kulminacyjnym momentem pokazu była degustacja przygotowanych potraw. Uczestnicy mieli okazję spróbować serwowanych specjałów, dzięki czemu mogli na własnym podniebieniu przekonać się o wyjątkowych walorach smakowych wieprzowiny. Degustacja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem.
„Smacznie i zdrowo z polską wieprzowiną” to również hasło konkursu na najlepszą potrawę z wieprzowiny, który rozstrzygnięty został podczas pikniku. Do konkursu zakwalifikowało się 5 uczestników:
- KGW Słonawach przygotowało „Wiejski przysmak na zakwasie”.
- KGW Uścikowo przygotowało „Pyzę faszerowaną szarpaną wieprzowiną”.
- KGW Maniewo przygotowało „Żeberka w kiszonej kapuście”.
- KGW w Objezierzu Wiosenne serca przygotowało „Zupę gulaszowa”.
- KGW w Uścikówcu przygotowało „Pasztetowy kąsek”.
Komisja Konkursowa wskazała pięć najlepszych przepisów, zaprosiła ich autorów do udziału w wydarzeniu i prezentacji swojej potrawy podczas Pikniku. Różnorodność konkursowych potraw jest potwierdzeniem wszechstronnego wykorzystania wieprzowiny oraz bogatych tradycji kulinarnych związanych z tym rodzajem mięsa i jego przetworów. Oceny konkursowych potraw podjęli się: Piotr Woszczyk z-ca burmistrza Obornik, Krzysztof Nowacki prezes Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Obornikach, Łukasz Krzyśko Przewodniczący RP WIR w Obornikach.
Podczas uroczystego wręczenia nagród w konkursie kulinarnym Paweł Bydałek, kierownik Biura Powiatowego Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Obornikach, podkreślił, że komisja konkursowa stanęła przed niezwykle trudnym zadaniem. Wszystkie zgłoszone potrawy z wieprzowiny cechowały się bowiem wyjątkowym smakiem i estetyką podania. Każde danie wyróżniało się oryginalnością i dbałością o detale, co znacznie utrudniało wybór laureata. Ostatecznie komisja zdecydowała, że tytuł laureata zostanie przyznany wszystkim pięciu uczestnikom drugiego etapu, doceniając w ten sposób wysoki poziom i zaangażowanie każdego z nich.
Komisja konkursowa serdeczne podziękowała paniom z Kół Gospodyń Wiejskich, doceniając ich zaangażowanie, pasję i mistrzostwo kulinarne. Zwrócili również uwagę, że przygotowane przez panie potrawy z wieprzowiny nie tylko zachwycały smakiem i różnorodnością, ale również były doskonałym przykładem pielęgnowania lokalnych tradycji kulinarnych.
Przez cały czas trwania wydarzenia funkcjonowało stoisko informacyjne, gdzie można było wysłuchać prelekcji na temat wartości odżywczych wieprzowiny oraz zobaczyć prezentację multimedialną na temat mięsa wieprzowego. Uczestnicy imprezy promocyjnej otrzymywali również broszury informacyjne dotyczące zalet mięsa wieprzowego oraz wskazówek dotyczących jego przygotowania.
Z myślą o najmłodszych uczestnikach wydarzenia przygotowano specjalne atrakcje, które pozwoliły im spędzić czas w radosnej i kreatywnej atmosferze. Dzieci mogły wziąć udział w konkursie plastycznym pod hasłem „Wesoła świnka”, podczas którego powstawały pełne fantazji i kolorów rysunki przedstawiające bohaterkę wydarzenia. Starsze dzieci zmierzyły się natomiast z Quizem „Smaczna wieprzowinka”, sprawdzającym wiedzę na temat mięsa wieprzowego. Dla zwycięzców przygotowano atrakcyjne nagrody, wśród których znalazły się m.in. paletki do gry, gry zręcznościowe takie jak „Raz na górze, raz na dole”, rzepy, układanka „kostka po kostce” czy emocjonująca gra do rzucania obręczami.
Podczas Pikniku funkcjonowało także stoisko „Kreatywna Zagroda”, które przyciągało szczególnie najmłodszych uczestników. Dzieci mogły tu puścić wodze fantazji – tworzyły świnki z talerzyków i kubeczków, malowały styropianowe kwiatki, robiły kolorowe warkoczyki oraz ozdabiały twarze barwnymi motywami. W ramach zabaw sprawnościowych dzieci mogły nakarmić świnkę celnym rzutem. Stoisko zapewniało nie tylko świetną zabawę, ale też rozwijało kreatywność i manualne umiejętności uczestników.
Na scenie wystąpili lokalni artyści, w tym Obornicka Orkiestra Dęta, zespoły Rożnowianie i Maniewiacy oraz wokaliści Obornickiego Ośrodka Kultury i BabkiAli, którzy uświetniali kulinarne atrakcje swoim występem.
Opracowanie:
Biuro WIR
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/














