Sekrety miodu

pszczoly plaster wosk apiterapia miod jedzenie medycyna alternatywna fotolia 145553 620x500o
Zapraszamy na wykład otwarty w ramach Wszechnicy Żywieniowej SGGW.

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej

16 grudnia 2015 r.


Wykład poprowadzą:
dr hab. Ewa Majewska
student i pszczelarz Piotr Nowotnik
(Wydział Nauk o Żywności SGGW)

Miód znany jest człowiekowi od zarania dziejów jako produkt spożywczy i leczniczy. Nasi przodkowie doceniali jego właściwości, opierając się na praktycznej wiedzy wcześniejszych pokoleń. Współczesny człowiek chce jednak wiedzieć więcej i sięga po wiadomości szczegółowe. Tych, dostarczają liczne badania naukowe, które potwierdzają znane właściwości miodu, odkrywają nowe, wyjaśniając je na podstawie analizy składu miodu.
O tych „sekretach” miodu dowiedzą się Państwo z naszego wykładu. Zostaną omówione takie zagadnienia jak:


1. Co mamy dzięki pszczołom, a co byłoby bez nich - krótka analiza sektora pszczelarskiego.
2. Powstawanie miodu, czyli dzieło małych pszczółek
- mechanizm produkcji miodu,
- proces technologiczny odbierania miodu przez pszczelarza,
- konfekcjonowanie miodu.
3. Podział i wymagania prawne dotyczące jakości miodu.
4. Skład miodu, czyli co siedzi w środku
- skąd w miodzie pyłek?
- poszczególne składniki miodu.
5. Wpływ miodu na organizm człowieka
- właściwości odżywcze i lecznicze,
- reakcje alergiczne na miód,
- składniki szkodliwe dla zdrowia.
6. Miód skrystalizował - to dobrze czy źle?
7. Miód nie zawsze taki sam
- zafałszowania i domowe metody ich wykrywania,
- czy ziołomiód to też miód?
8. Etykieta miodu – cenne źródło informacji
Prelekcje transmitowane są on-line
Szczegóły na stronie internetowej: www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl

 

16 grudnia 2015 (środa) godzina 17.30 Aula II, budynek nr 32 (zielony)
Ul. Nowoursynowska 159 c, Warszawa

Facebook


Źródło
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
http://www.sggw.pl

125ml milk

pszczoly plaster wosk apiterapia miod jedzenie medycyna alternatywna fotolia 145553 620x500o
Cenimy sobie Państwa wypowiedzi,
dlatego prosimy aby były one wyrażane w dobrym tonie oraz nie łamały polskiego prawa.
Komentarze łamiące te zasady będą niezwłocznie usuwane.
Dodaj komentarz
*
Tytuł komentarza:
*
Komentarz:
komentarz
*
Podpis:

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o najważniejszych wiadomościach rolniczych oraz przydatnych poradach rolniczych możesz zapisać się do newslettera (po lewej stronie ekranu).

TAGI: miodu; ; miód; właściwości; grudnia; Żywieniowej; składniki; wykład; poszczególne; organizm; człowieka; wpływ;

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »