Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej
16 grudnia 2015 r.
Wykład poprowadzą:
dr hab. Ewa Majewska
student i pszczelarz Piotr Nowotnik
(Wydział Nauk o Żywności SGGW)
Miód znany jest człowiekowi od zarania dziejów jako produkt spożywczy i leczniczy. Nasi przodkowie doceniali jego właściwości, opierając się na praktycznej wiedzy wcześniejszych pokoleń. Współczesny człowiek chce jednak wiedzieć więcej i sięga po wiadomości szczegółowe. Tych, dostarczają liczne badania naukowe, które potwierdzają znane właściwości miodu, odkrywają nowe, wyjaśniając je na podstawie analizy składu miodu.
O tych „sekretach” miodu dowiedzą się Państwo z naszego wykładu. Zostaną omówione takie zagadnienia jak:
1. Co mamy dzięki pszczołom, a co byłoby bez nich - krótka analiza sektora pszczelarskiego.
2. Powstawanie miodu, czyli dzieło małych pszczółek
- mechanizm produkcji miodu,
- proces technologiczny odbierania miodu przez pszczelarza,
- konfekcjonowanie miodu.
3. Podział i wymagania prawne dotyczące jakości miodu.
4. Skład miodu, czyli co siedzi w środku
- skąd w miodzie pyłek?
- poszczególne składniki miodu.
5. Wpływ miodu na organizm człowieka
- właściwości odżywcze i lecznicze,
- reakcje alergiczne na miód,
- składniki szkodliwe dla zdrowia.
6. Miód skrystalizował - to dobrze czy źle?
7. Miód nie zawsze taki sam
- zafałszowania i domowe metody ich wykrywania,
- czy ziołomiód to też miód?
8. Etykieta miodu – cenne źródło informacji
Prelekcje transmitowane są on-line
Szczegóły na stronie internetowej: www.wszechnica_zywieniowa.
16 grudnia 2015 (środa) godzina 17.30 Aula II, budynek nr 32 (zielony)
Ul. Nowoursynowska 159 c, Warszawa
Facebook
Źródło
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
http://www.sggw.pl