W dniu 19 września 2018 r. odbyło się spotkanie dr. Jacka Kucharskiego z dr. Godfreyem Springerem, Głównym Lekarzem Weterynarii Bahamów. Wizyta GLW Bahamów odbyła się w ramach analizy ryzyka prowadzonej przez służby weterynaryjne Bahamów mającej na celu umożliwienie rozpoczęcia eksportu mięsa drobiowego i produktów mięsnych drobiowych z Polski. Podczas spotkania omówiono gwarancje bezpieczeństwa produktów „od pola do stołu” ze szczególnym uwzględnieniem identyfikowalności oraz wykrywania i zwalczania chorób zakaźnych drobiu. Omówiono również zapisy propozycji wzoru świadectwa zdrowia, które mogłoby towarzyszyć przesyłkom polskiego mięsa drobiowego na rynek Bahamów. Strona polska podkreśliła pozycję Polski jako lidera w produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, a także bezpieczeństwo i wysoką jakość mięsa oferowanego przez polskich producentów. Na zakończenie GLW Bahamów podziękował za rzetelną wymianę informacji, a także poinformował, że raport ze swojej wizyty przedstawi szefowi rządu Bahamów w celu podjęcia decyzji o dopuszczeniu eksportu mięsa drobiowego z Polski.
Źródło
Główny Inspektorat Weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/