Perspektywy otwarcia rynku chińskiego dla eksportu mięsa drobiowego z Polski

Aktualności Rolnicze

Perspektywy otwarcia rynku chińskiego dla eksportu mięsa drobiowego z Polski W związku z  wystąpieniem ognisk grypy ptaków o wysokiej zjadliwości polska branża drobiarska nie może wysyłać swoich produktów na rynek chiński od grudnia 2016 r. Mimo oficjalnego uznania Polski za kraj wolny od HPAI przez chińską administrację w listopadzie 2017 r., według stanowiska strony chińskiej eksport mięsa drobiowego nie może być wznowiony -  uwarunkowany jest to ustaleniem nowych warunków, [więcej...]

Otwarcie rynku singapurskiego na import mrożonego mięsa drobiowego z Polski

Aktualności Rolnicze

Otwarcie rynku singapurskiego na import mrożonego mięsa drobiowego z Polski W grudniu 2017 r. władze singapurskie zatwierdziły Polskę do eksportu mięsa drobiowego. Jednakże do otwarcia rynku konieczne było zakończenie dalszych procedur. Dopiero w dniu 20 kwietnia br. władze singapurskie zatwierdziły wzór świadectwa zdrowia dla mięsa mrożonego eksportowanego z Polski do Singapuru. Dodatkowo, w wyniku decyzji podjętej przez służby weterynaryjne Singapuru zatwierdzenie do eksportu uzyskało [więcej...]

KRIR na temat raportu NIK dotyczącego stosowania antybiotyków

Aktualności Rolnicze

KRIR na temat raportu NIK dotyczącego stosowania antybiotyków Realizując wniosek z XI posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych, które odbyło się 21 marca br. w Parzniewie, Krajowa Rada Izb Rolniczych zwróciła się do Prezesa NIK oraz Ministra Rolnictwa i Rozowju Wsi w kwestii raportu NIK dotyczącego stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt. Samorząd rolniczy nie zgodził się z treścią raportu, który w negatywnym świetle stawia głównie produkcję mięsa [więcej...]

Co czeka hodowców drobiu w najbliższych miesiącach?

Informacje Prasowe

Co czeka hodowców drobiu w najbliższych miesiącach?  Rok 2017 zaczął się ciężko dla hodowców drobiu, jednak cały czas jesteśmy wiodącym eksporterem produktów drobiowych na terenie UE. Jak będzie wyglądał bieżący rok? Polski drób wciąż wysoko – Polska wciąż jest największym eksporterem produktów drobiowych na terenie UE z rosnącym potencjałem na pozostałych rynkach, w tym azjatyckim i afrykańskim – podsumowuje Wojciech Kapusta, [więcej...]

Piknik Drobiowy na terenie Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec

Aktualności Rolnicze

Piknik Drobiowy na terenie Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec W dniu 10 czerwca 2017 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych, przy okazji Pikniku Poznaj Dobrą Żywność na terenie Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec, zorganizowała Piknik Drobiowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Przeprowadzona została kampania informacyjna promująca walory dietetyczne i smakowe oraz spożycie mięsa drobiowego w postaci różnym wyrobów i potraw. Celem organizowanej przez KRIR imprezy [więcej...]

Zapraszamy na Piknik Poznaj Dobrą Żywność

Aktualności Rolnicze

Zapraszamy na Piknik Poznaj Dobrą Żywność Zapraszamy na Piknik Poznaj Dobrą Żywność, który odbędzie się 10 czerwca 2017 r. o godzinie 11.00 na terenie Toru Wyścigów Konnych - Służewiec. Podczas wydarzenia Krajowa Rada Izb Rolniczych będzie organizowała Piknik Drobiowy finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, podczas którego bedzie można spróbować wyrobów kulinarnych z mięsa drobiowego oraz wziąć udział w licznych konkursach.      [więcej...]

PIKNIK DROBIOWY W ŻAGANIU

Aktualności Rolnicze

PIKNIK DROBIOWY W ŻAGANIUW dniu 7 października br. Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Drobiowy  w Żaganiu. Impreza odbyła się na dziedzińcu oraz wewnątrz Pałacu Książęcego. Podczas pikniku na uczestników czekało wiele atrakcji. Przede wszystkim można było wzbogacić swoją wiedzę na temat walorów odżywczych mięsa drobiowego oraz walorów smakowych, gdyż przeprowadzona została degustacja mięs i potraw z różnych [więcej...]

Rozmowy z polskimi i brytyjskimi przedstawicielami sektora drobiu i jaj

Aktualności Rolnicze

Rozmowy z polskimi i brytyjskimi przedstawicielami sektora drobiu i jajSekretarz stanu Jacek Bogucki spotkał się wczoraj z przedstawicielami sektora drobiu i jaj z Wielkiej Brytanii – na czele z Charlsem Bournsem, przewodniczącym Grupy Roboczej COPA „Jaja i drób” oraz przedstawicielami Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu. Fot. Sekretarz stanu Jacek Bogucki podczas spotkania z delegacją przedstawicieli angielskich hodowców drobiu i jaj Podczas [więcej...]

Otwarcie rynku egipskiego dla polskiego mięsa

Aktualności Rolnicze

Otwarcie rynku egipskiego dla polskiego mięsaW wyniku długotrwałych i intensywnych negocjacji prowadzonych przez Główny Inspektorat Weterynarii rynek egipski został otwarty dla polskiego mięsa drobiowego i wołowego. Fot. Polskie mięso drobiowe i wołowe 1 marca 2016 r. egipska służba weterynaryjna poinformowała polską placówkę dyplomatyczną w Kairze o akceptacji wzorów świadectw zdrowia dla mięsa drobiowego i dla mięsa wołowego eksportowanych [więcej...]

PIKNIK DROBIOWY Z BACHUSEM W TLE

Aktualności Rolnicze

PIKNIK DROBIOWY Z BACHUSEM W TLEW dniu 16 października br. Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Drobiowy  w Zielonej Górze na placu przed oraz wewnątrz Palmiarni Zielonogórskiej. Otoczenie tropikalnych roślin i wysokich palm uatrakcyjniało imprezę, podczas której na uczestników czekało wiele atrakcji. Przede wszystkim można było wzbogacić swoją wiedzę na temat walorów odżywczych mięsa drobiowego oraz walorów [więcej...]

Nowa kampania promocyjno-informacyjna dotycząca mięsa drobiowego

Aktualności Rolnicze

Nowa kampania promocyjno-informacyjna dotycząca mięsa drobiowego  Nowa kampania promocyjno-informacyjna dotycząca mięsa drobiowego  – zaproszenie do składania ofert na zorganizowanie i przeprowadzenie kampanii promocyjno-informacyjnej dotyczącej drobiu na rynkach:  Chin z Hongkongiem, Wietnamu oraz  Zjednoczonych Emiratów Arabskich.   Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza ogłosiła zaproszenie do składania ofert na przygotowanie, a następnie [więcej...]

Nowa kampania promocyjno-informacyjna dotycząca mięsa drobiowego

Aktualności Rolnicze

Nowa kampania promocyjno-informacyjna dotycząca mięsa drobiowego   Nowa kampania promocyjno-informacyjna dotycząca mięsa drobiowego  – zaproszenie do składania ofert na zorganizowanie i przeprowadzenie kampanii promocyjno-informacyjnej dotyczącej europejskiego drobiu wysokiej jakości na rynku Zjednoczonych Emiratów Arabskich   Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza ogłosiła zaproszenie do składania ofert na przygotowanie, a następnie wdrożenie kampanii [więcej...]

Ogłoszenie postępowania na wybór firmy, która przygotuje i zrealizuje w Chinach oraz Republice Południowej Afryki kampanię informacyjno-promocyjną dotyczącą mięsa drobiowego wysokiej jakości pt. „Europejski drób - w jakości siła”

Aktualności Rolnicze

Ogłoszenie postępowania na wybór firmy, która przygotuje i zrealizuje w Chinach oraz Republice Południowej Afryki kampanię informacyjno-promocyjną dotyczącą mięsa drobiowego wysokiej jakości pt. „Europejski drób - w jakości siła”   Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza ogłosiła postępowanie na wybór firmy, która przygotuje i zrealizuje w Chinach oraz Republice Południowej Afryki kampanię informacyjno-promocyjną dotyczącą mięsa drobiowego wysokiej jakości pt. „Europejski drób - w jakości siła” Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza z siedzibą w Warszawie, ogłosiła zaproszenie do składania wniosków [więcej...]

ĆWIERĆ WIEKU PRODUKCJI INDYKÓW NA ZIEMI LUBUSKIEJ

Aktualności Rolnicze

ĆWIERĆ WIEKU PRODUKCJI INDYKÓW NA ZIEMI LUBUSKIEJ M. Biegański Przez 25 lat produkcja indyków w regionie lubuskim była najszybciej rozwijającą się gałęzią produkcji zwierzęcej. Lubuskie jest drugim ośrodkiem w Polsce skupiając 25-30% krajowej produkcji mięsa indyczego. Branża ta stała się lubuską specjalnością, dobrze rozpoznawalną w kraju. Prowadzona  jest na wysokim poziomie europejskim – dotyczy to ubojni i przetwórni oraz ferm indyczych. Początki. W [więcej...]

Czesi skontrolowali polskie mięso drobiowe

Aktualności Rolnicze

Czesi skontrolowali polskie mięso drobioweZmasowane kontrole mięsa drobiowego nie wykazały obecności w pochodzącym z Polski mięsie antybiotyków. Czeska Agencja Prasowa zamieściła dziś na swoim portalu internetowym informację o wynikach przeprowadzonych ostatnio w Czechach zmasowanych kontroli mięsa drobiowego pochodzącego m. in. z Polski. Kontrole zostały wszczęte w reakcji na reportaż jednej z polskich telewizji komercyjnych, który mógł sugerować, [więcej...]

Spotkanie z delegacją Chińskiej Republiki Ludowej

Aktualności Rolnicze

Spotkanie z delegacją Chińskiej Republiki Ludowej 21 września br. podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk spotkał się z wiceministrem Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej (AQSIQ) Yang Gangiem. AQSIQ jest ministerialnym organem administracyjnym nadzorowanym bezpośrednio przez Radę Państwa ChRL, zajmującym się m.in. krajowymi standardami jakości, kontrolą i kwarantanną weterynaryjną i fitosanitarną [więcej...]

Sprostowanie do artykuł zamieszczonego w „Fakcie” dnia 16.05.2012 roku „Wciskają nam fałszywy drób”

Aktualności Rolnicze

Sprostowanie do artykuł zamieszczonego w „Fakcie” dnia 16.05.2012 roku „Wciskają nam fałszywy drób” Szanowny Panie Redaktorze! Na łamach „Faktu” z dnia 16.05.2012 roku ukazał się artykuł Pana Tomasza Nowocińskiego „Wciskają nam fałszowany drób”. Działając na podstawie art. 31 pkt. 1 ustawy z 26 stycznia 1984 roku Prawo prasowe (Dz. U. nr 5, poz. 24, ze zm.) w związku z art. 20 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. [więcej...]

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontroli wody wchłoniętej oraz przetworów drobiowych

Aktualności Rolnicze

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontroli wody wchłoniętej oraz przetworów drobiowych Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontrolę wody wchłoniętej oraz przetworów drobiowych. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej mięsa drobiowego i jego przetworów, tj.: wędzonek, kiełbas i wędlin drobiowych [więcej...]

PIKNIK DROBIOWY W SULĘCINIE

Aktualności Rolnicze

PIKNIK DROBIOWY W SULĘCINIEW dniu 15 lipca br w Sulęcinie, Lubuska Izba Rolnicza na zlecenie Krajowej Rady Izb Rolniczych zorganizowała Piknik Drobiowy sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Jego uroczystego otwarcia i przywitania uczestników dokonał prezes LIR Stanisław Myśliwiec. Podczas degustacji mającej na celu promocję mięsa drobiowego można było skosztować zarówno „codziennych” wyrobów wędliniarskich [więcej...]

Piknik Drobiowy w Wielichowie

Aktualności Rolnicze

Piknik Drobiowy w WielichowieDegustacje potraw z mięsa, pokazy kulinarne oraz konkursy dla dzieci i dorosłych to główne atrakcje Pikniku Drobiowego, który odbył się w Wielichowie w 21 maja br. Impreza towarzyszyła 23-ciej odsłonie Święta Pieczarki. Organizatorem Pikniku była Wielkopolska Izba Rolnicza.   Celem projektu pn. Piknik Drobiowy, który finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, jest zaprezentowanie [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »