Sekretarz stanu Jacek Czerniak wziął dzisiaj udział w spotkaniu zamykającym audyt inspektorów Generalnej Administracji Celnej (GACC) oraz Ministerstwa Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Chińskiej Republiki Ludowej (MRiOW). W wyniku audytu chińscy przedstawiciele pozytywnie ocenili polski system nadzoru nad produkcją mięsa drobiowego oraz stosowanie regionalizacji. To kolejne działanie zmierzające do wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin.
W spotkaniu uczestniczyli również główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski oraz przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW), Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) i terenowych oddziałów inspekcji weterynaryjnej.
Cel audytu
Inspekcja rozpoczęła się 13 listopada 2024 r., a jej celem była weryfikacja stosowania w Polsce zasady regionalizacji w zakresie chorób drobiu (grypa ptaków HPAI, rzekomy pomór drobiu ND). Program wizyty delegacji chińskiej – oprócz spotkań w MRiRW – objął m.in. spotkania w terenowych oddziałach inspekcji weterynaryjnej, Państwowym Instytucie Weterynaryjnym - PIB w Puławach, zakładach drobiowych oraz gospodarstwach hodujących drób.
Inspektorzy chińscy pozytywnie oceniają przebieg audytu
Audytorzy GACC i MRiOW korzystnie ocenili system nadzoru nad produkcją mięsa drobiowego i stosowania regionalizacji w Polsce. Przewodnicząca chińskiej delegacji zapewniła, że wizyta osiągnęła zamierzone cele – przebieg audytu wskazał, że polskie władze prawidłowo wypełniają funkcje kontrolne i nadzorcze.
Wiceminister Czerniak podkreślił, że polskiej stronie zależy na wznowieniu eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin na zasadzie regionalizacji w zakresie chorób drobiu.
– Ta wizyta była okazją do zaprezentowania standardów i procedur dotyczących bezpieczeństwa żywności i zapobiegania chorobom zwierząt stosowanych w Polsce. Jesteśmy gotowi do dalszej wytężonej pracy, aby wznowić eksport polskiego mięsa drobiowego do Chin – powiedział wiceminister Czerniak.
Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi
Chiny to bardzo ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2023 r. nasz eksport do tego kraju osiągnął wielkość 147,6 mln euro. Obecnie największym zainteresowaniem na rynku chińskim cieszą się polskie mleko i produkty mleczne, puch i pierze oraz owoce mrożone.
Zdjęcia (6)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/