– Jesteśmy tu dla Państwa. Zależy mi, aby wizyta w Polsce zakończyła się sukcesem i dostarczyła korzystnych dla obu stron kontaktów – powiedział sekretarz stanu Michał Kołodziejczak, który przyjął dziś importerów mięsa z Republiki Korei.
W rozmowach uczestniczyli także dyrektor generalny MRiRW Bogusław Wijatyk, zastępca głównego lekarza weterynarii Paweł Meyer oraz dyrektor Departamentu Wsparcia Eksportu w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa Piotr Kondraciuk.
Wizyta w siedzibie resortu rolnictwa
Delegacja koreańskich przedsiębiorców przebywa z wizytą w Polsce w ramach projektu „Mięso z Polski w Republice Korei”, wdrażanego przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Celem programu jest wsparcie polskich przedsiębiorców w nawiązywaniu relacji biznesowych z partnerami koreańskimi.
Apel o zakończenie procedur
– Będziemy wdzięczni za przekazanie koreańskim władzom informacji o Państwa zainteresowaniu współpracą handlową z polskimi dostawcami – powiedział wiceminister Kołodziejczak.
Podczas rozmów sekretarz stanu zwrócił uwagę, że strona polska oczekuje szybkiego zakończenia przez administrację Republiki Korei procedur koniecznych do rozpoczęcia eksportu mięsa drobiowego i wołowego.
Sektor mięsa w Polsce
Spotkanie posłużyło zaprezentowaniu importerom szczegółowych informacji nt. sektora mięsa w Polsce, skali i specyfiki produkcji mięsa drobiowego, wołowiny i wieprzowiny w naszym kraju, jak również warunków eksportu tego asortymentu z Polski.
Koreańscy importerzy poinformowali, że dostrzegają bardzo duży potencjał Polski jako kraju, który za kilka lat może stać się jednym z wiodących dostawców mięsa do Republiki Korei.
Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi
Republika Korei to bardzo ważny i perspektywiczny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2023 r. nasz eksport do tego kraju osiągnął wartość 82,6 mln EUR (to wzrost o 9 proc. w stosunku do roku 2022).
W okresie od stycznia do maja 2024 r. wyeksportowaliśmy do Republiki Korei artykuły rolno-spożywcze o wartości 44 mln euro (to 19-procentowy wzrost w stosunku do analogicznego okresu 2023 r.). Największym zainteresowaniem na koreańskim rynku cieszą się mleko i śmietana, skrobie ziemniaczane oraz piwo.
Pierwsze polskie zakłady wieprzowe zostały zatwierdzone do eksportu na rynek koreański. Intensywnie działamy na rzecz zakończenia procedur warunkujących rozpoczęcie wysyłek mięsa drobiowego i wołowego z Polski.
Zdjęcia (4)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/