Chociaż chmielarze obawiali się o swoje zbiory z powodu upalnego lata i suszy, mają powody do zadowolenia. Z niespełna 20-hektarowej plantacji chmielu w Jastkowie zebrano 42 tony szyszek chmielowych. To rekordowa ilość na przestrzeni wielu lat.
Na terenie Rolniczego Zakładu Doświadczalnego „Jastków” w ramach plantacji konwencjonalnej uprawiane są łącznie 4 odmiany chmielu zróżnicowane pod względem cech charakterystycznych i plonowania. Uzyskany z nich zbiór to około 42 ton szyszek chmielowych.
– Tegoroczne rekordowe zbiory chmielu to przede wszystkim wynik korzystnej pogody, zwłaszcza opadów deszczu, które mimo wcześniejszych zapowiedzi suszy rozłożyły się równomiernie w czasie najintensywniejszej wegetacji roślin. Sygnały o wysokich zbiorach otrzymujemy od wielu plantatorów na terenie całej Lubelszczyzny, która jak wiadomo, obejmuje większość upraw chmielu w Polsce – mówi Hanna Hołaj, prezes Rolniczego Zakładu Doświadczalnego „Jastków”.
W tym sezonie w Jastkowie zebrano również pierwszy plon z innowacyjnej plantacji chmielu opartej na kompozytowej konstrukcji chmielnika. Na tej wyodrębnionej części plantacji uprawiane są dwie polskie odmiany, każda na 2 ha gruntu. Pierwsza to aromatyczny chmiel Lubelski, a druga – goryczkowy Magnat. W pierwszej połowie września zebrano i wysuszono szyszki chmielowe wczesnej odmiany Lubelski, w ubiegłym tygodniu zakończono zbiór i suszenie szyszek późniejszej odmiany Magnat.
– Chmiel jest rośliną wieloletnią i pełną dojrzałość osiąga dopiero w trzecim roku uprawy. W pierwszym roku osiąga się zazwyczaj 25 proc. plonów. Jednak w tym roku zbiory okazały się lepsze, niż się spodziewaliśmy, chociaż upłynął on pod znakiem suszy – podkreśla Hanna Hołaj.
Czysty chmiel, innowacyjna technologia
Jak mówią specjaliści z Polskiego Eko Chmielu, tegoroczny zbiór w Jastkowie będzie niewielki, bowiem jest to pierwszy rok uprawy młodej plantacji. Lepszych wyników spodziewają się w przyszłym roku, obecny areał uprawy zostanie powiększony do kilkudziesięciu hektarów, które przejdą jesienią proces bioremediacji. W 2021 r. PEC spodziewa się zbioru już z 200 ha plantacji, co powinno dać 400 ton chmielu.
Wyprodukowany surowiec chmielowy po uzyskaniu certyfikatu nadawanego przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zostanie przeznaczony dla przemysłu piwowarskiego i farmaceutycznego.
– Jesteśmy przekonani, że będzie to wyjątkowej jakości atrakcyjny produkt, czysty chmiel, uprawiany w innowacyjnej technologii – podkreśla Zbigniew Szkopek, pomysłodawca przedsięwzięcia i założyciel spółki Polski Eko Chmiel.
Prezes PEC zapewnia, że w niedalekiej przyszłości chmiel będzie certyfikowany w zakresie integrowanej produkcji roślin. To nowoczesny system jakości żywności, wykorzystujący w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracający szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.
Chmielniki w Jastkowie różnią się od innych plantacji nie tylko kompozytowymi słupami wyprodukowanymi ze szkła i żywic poliestrowych.
– Chodzi nie tylko o nowoczesną konstrukcję. Wykorzystujemy też nowe technologie, takie jak autonomiczne systemy nawadniania, nawożenia, monitoringu poszczególnych upraw. Stosujemy też odnawialne źródła energii. Zasilanie pomp nawadniających i systemu monitoringu mają zapewnić turbiny wiatrowe. Tego typu rozwiązania nie były dotąd stosowane w produkcji chmielarskiej na świecie – zaznacza Zbigniew Szkopek.
POLSKI EKO CHMIEL S.A., ul. Tomasza Zana 11A; 20-601 Lublin; Sąd Rejonowy Lublin-Wschód w Lublinie, VI Wydział Gosp. Krajowego Sądu Rejestrowego; KRS 0000765638; NIP 7123379549; REGON 382297662